"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ: Η νεκροψία της συμφωνίας θα δείξει…


Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ανακοίνωσε μετά τη Σύνοδο Κορυφής και τη συμφωνία με την Τουρκία, ότι θα διαθέσει 30 εκατομμύρια ευρώ για τα «πρώτα έξοδα». Είναι ο ίδιος Γιούνκερ που ζητούσε να περιορισθούν το καλοκαίρι οι αμυντικές δαπάνες της χώρας κατά 200 εκατομμύρια.



Τα χρήματα που παίρνει ο στρατός είναι τα πρώτα που λαμβάνει το ελληνικό κράτος και σε μεγάλο βαθμό η χειρονομία αυτή οφείλεται στην υπεράνθρωπη προσπάθεια τόσο του ΥΕΘΑ κ. Πάνου Καμμένου αλλά ιδιαίτερα του συντονιστή για τους πρόσφυγες, αναπληρωτή του, κ. Δημήτρη Βίτσα.



Μέχρι σήμερα η ΕΕ έχει διαθέσει 148 εκατομμύρια στην Ελλάδα σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις , όπως η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, οι διεθνείς οργανώσεις των Γιατρών («Χωρίς Σύνορα» και «του Κόσμου»). Αντιθέτως, 30 εκατομμύρια ευρώ από τις διαρκείς ανάγκες της χώρας, για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης που τον Ιανουάριο η ΕΕ είχε ανακατευθύνει στις ανάγκες αντιμετώπισης της έκτακτης προσφυγικής κρίσης, δεν έγινε δυνατόν να απορροφηθούν από τις κρατικές δομές λόγω ανικανότητας του κρατικού μηχανισμού.



Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα ηλεκτρονικά μηχανήματα δακτυλοσκόπησης. Θα έπρεπε να γίνει διαγωνισμός από την ελληνική διοίκηση όμως κάτι τέτοιο στάθηκε αδύνατο. Ως αποτέλεσμα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αγόρασε τα μηχανήματα και τα έφερε με αεροπλάνο στην Αθήνα για να τα παραδώσει στην ελληνική κυβέρνηση.


Το ζήτημα των χρημάτων που θα χρειασθεί για να στηθεί στα πόδια της η νέα πολιτική για το Προσφυγικό που συμφωνήθηκε ανάμεσα στην Τουρκία και την ΕΕ, είναι ενδεικτικό των τεράστιων δυσκολιών που θα υπάρξουν στην υλοποίηση αυτής της πολιτικής, ακόμα και αν η Τουρκία την εφαρμόσει 100%.


 Χαρακτηριστικά:



-Πόσο γρήγορα θα εκκαθαρίζονται οι αιτήσεις ασύλου που πρέπει να κρίνονται «εξατομικευμένα» σε μία χώρα που δεν έχει καν στηθεί εδώ και χρόνια η δευτεροβάθμια επιτροπή ;


-Αν οι αιτήσεις αυτές θα εκκαθαρίζονται αρκετά γρήγορα και εφόσον πολλοί από τους οικονομικούς μετανάστες κάνουν αιτήσεις ασύλου πώς οι υποδομές των νησιών θα είναι σε θέση να ανταποκριθούν στους αυξημένους πληθυσμούς μεταναστών στα νησιά ;


-Η συμφωνία λέει ότι αν κάποιος προστατεύεται στην Τουρκία δεν θα εξετάζεται η αίτησή του. Ομως η Τουρκία προστατεύει με την Συνθήκη της Γενεύης μόνο Ευρωπαίους (!!) για να μην προσελκύσει επί χρόνια Ασιάτες και Αφρικανούς από την Μέση Ανατολή. Πώς θα απελαύνει η Ελλάδα χωρίς νομικά προβλήματα ανθρώπους σε μια χώρα που δεν εξασφαλίζει τις πρόνοιες της συνθήκης της Γενεύης ;


Η νεκροψία θα το δείξει. Της συμφωνίας που υπέγραψε η ΕΕ με την Τουρκία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: