ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ: Συμφωνία συμβιβασμών και κέρδους χρόνου με... “σκοτεινά” σημεία
Ομόφωνη συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλιου, Ντόναλντ Τουσκ (...)
Η συμφωνία γεννά πολλές ελπίδες για να βρεθεί μια λύση με το Προσφυγικό, ωστόσο, έχει και πολλά σκοτεινά σημεία.
Το κυριότερο είναι αν η Άγκυρα θα τηρήσει τη συμφωνία ή αν θα εγείρει νέες απαιτήσεις το επόμενο χρονικό διάστημα και με δεδομένο ότι δεν πήρε αυτά που ήθελε (άνοιγμα βασικών κεφαλαίων, βίζα κ.λπ.). Βεβαίως, μπορεί να υπάρξει για την Ελλάδα μια προσωρινή ελάφρυνση από τη μείωση των προσφυγικών ροών, ωστόσο, θα πρέπει να δοθούν εχέγγυα για την επαναπροώθηση αλλά και τον έλεγχο στα τουρκικά παράλια. Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μια συμφωνία ισορροπιών προκειμένου να κερδίσουν χρόνο όλες οι πλευρές.
Επαναπροώθηση από την Κυριακή ή τις 4 Απριλίου;
Οι μετανάστες που φθάνουν στα ελληνικά νησιά από τα τουρκικά παράλια θα επαναπροωθούνται μετά την Κυριακή και η επανεισδοχή τους θα ξεκινήσει την 4η Απριλίου, δήλωσε ανώτερος Τούρκος κυβερνητικός αξιωματούχος, καθώς οι 28 και η Άγκυρα βάζουν τις τελευταίες πινελιές όσον αφορά τη συμφωνία τους για την αντιμετώπιση της κρίσης των προσφύγων και των μεταναστών. Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Μποχούσλαβ Σομπότκα επιβεβαίωνε ότι όλοι ανεξαιρέτως οι μετανάστες που φθάνουν στα ελληνικά νησιά από τις τουρκικές ακτές θα επαναπροωθούνται στην Τουρκία αρχής γενομένης από την Κυριακή, βάσει των όρων της συμφωνίας.
Οι συμβιβασμοί
Την αναθεωρημένη πρόταση συμφωνίας η οποία είναι αποτέλεσμα των εντατικών συνομιλιών που είχαν σήμερα το πρωί ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ο προεδρεύων της ΕΕ και πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε και ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου έθεσε στο τραπέζι των 28 ο κ. Τουσκ, με τη γνωμοδότηση να υιοθετηθεί χωρίς αλλαγές, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο.
Στο τελευταίο αυτό προσχέδιο εμπεριέχονται προτάσεις συμβιβασμού για τα τέσσερα αμφιλεγόμενα σημεία:
1. Σε σχέση με τις ενστάσεις τις Κύπρου για το άνοιγμα των κεφαλαίων, υπάρχει συμβιβασμός που ικανοποιεί σύμφωνα με την ίδια πηγή τόσο την Κύπρο όσο και την Τουρκία, για το άνοιγμα του κεφαλαίου 33 (προϋπολογισμός) , το οποίο δεν έχει μπλοκαριστεί από την Κύπρο, εντός της ολλανδικής προεδρίας
2. Σε σχέση με την ημερομηνία εφαρμογής του σχεδίου επανεισδοχής/επανεγκατάστασης “ένας προς έναν” μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας προτείνεται να οριστεί η 20η Μαρτίου.
3. Σε σχέση με τη νομιμότητα του εν λόγω σχεδίου, προτείνεται ότι θα είναι σε πλήρη συμφωνία με το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο, θα σέβεται δηλαδή την αρχή της ατομικής εξέτασης κάθε αίτησης ασύλου, ενώ στην τελική συμφωνία θα υπάρχει σαφής αναφορά στην αρχή μη επαναπροώθησης και στις μη συλλογικές επιστροφές
4. Σε σχέση με την οικονομική ενίσχυση της Τουρκίας για τους πρόσφυγες, στην τελική συμφωνία προτείνεται να μην υπάρχουν νέα ποσά αλλά σαφής αναφορά σε συγκεκριμένα έργα που μπορούν να επωφεληθούν από τα ήδη υπάρχοντα 3 δισ. μέσα στην εβδομάδα για ταχύτερη εκταμίευση.
Ικανοποίηση στην Κύπρο:
Την ικανοποίηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίοου Αναστασιάδη με το αποτέλεσμα της Συνόδου Κουρφής της ΕΕ, εξέφρασε σε ανάρτησή του στο τουίτερ ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Νίκος Χριστοδουλίδης.
Ναι» από Αναστασιάδη
Ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης είπε σε άλλους ηγέτες της ΕΕ ότι αποδέχεται το τελευταίο σχέδιο συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για τη μεταναστευτική κρίση, έκανε γνωστό στο Ρόιτερς διπλωμάτης της ΕΕ, που δεν κατονομάζεται από το πρακτορείο.
Ο επίτροπος Μάρτιν Βερβέι συντονιστής
Ο Μάρτιν Βερβέι αναλαμβάνει συντονιστής της επιχειρησιακής εφαρμογής της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Όπως αναφέρεται, η εν λόγω απόφαση ελήφθη σε συνέχεια της συμφωνίας των αρχηγών κρατών και των κυβερνήσεων ότι «η Επιτροπή θα συντονίσει και θα οργανώσει από κοινού με τα κράτη μέλη της ΕΕ και τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες τις απαραίτητες υποστηρικτικές δομές για την αποτελεσματική εφαρμογή της συμφωνίας».
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε σχετικά με αυτό, πως μεταξύ άλλων ο Μ. Βερβέι θα συντονίσει «την αποστολή 4.000 υπαλλήλων που θα απαιτηθούν από την Ελλάδα, τα κράτη-μέλη, την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου (EASO) και την FRONTEX». «Χρειαζόμαστε εξειδικευμένους εργαζόμενους, διερμηνείς, δικαστές, αξιωματικούς για τις επιστροφές και αξιωματικούς ασφάλειας», σημείωσε.
Ετικέτες
ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΑ,
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ,
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ,
ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ,
ΤΟΥΡΚΙΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου