"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΡΙΖΟΠΛΗΚΤΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ - Δημήτρης Μάρδας: Ο μύθος μπροστά από τον άνθρωπο


Όλοι θαυμάσαμε τη σπουδαία ιδέα του Δημήτρη του Μάρδα με τους πρόσφυγες επενδυτές και όλοι γελάσ... εεε.. ζητώ συγνώμη... και όλοι προβληματιστήκαμε γόνιμα και λίγο στεναχωρηθήκαμε που τόσο μεγάλες μα... ξαναζητώ συγνώμη... που τόσο σπουδαίες ιδέες δεν ακούγονται πιο συχνά. 


Πολλοί εξεπλάγησαν καθώς δεν περίμεναν, ακόμα και σ’ αυτή την κυβέρνηση που έχει μέσα της μυαλά όπως ο Φίλης, ο Κατρούγκαλος, η κυρα Θεανώ, ο Καμμένος ή ο Κουρουμπλής, να υπάρχει κάποιος τόσο μεγάλος όσο ο Δημήτρης ο Μαρδας. 


Κακώς.  

Πρώτον γιατί όσο ανίκανος είναι ως πρωθυπουργός ο Αλέξης ο Φούιτ τόσο ταλαντούχος είναι ως κυνηγός κωμικών ταλέντων 


Δεύτερον διότι ο Δημήτρης ο Μάρδας έχει δώσει σημάδια του μεγαλείου του στο παρελθόν . Διότι ο Δημήτρης ο Μάρδας είναι αυτός που:



1. Βρίσκει εκατοντάδες εκατομμύρια με μια βόλτα στο γραφείο του
Κάποιοι μπορεί να μην το θυμούνται και κάποιοι να προσπαθούν να το ξεχάσουν, αλλά στους πρώτους μήνες διακυβέρνησης του Αλέξη του Φούιτ ο Μάρδας μεγαλουργούσε στο υπουργείο των Οικονομικών. Μια μέρα, εκεί που μεγαλουργούσε, συνειδητοποίησε πως του έλειπαν «350 με 400 εκατομμύρια». Μη έχοντας άλλη επιλογή έκανε ό,τι κάθε υπεύθυνος υπουργός μιας υπεύθυνης κυβέρνησης θα έκανε: Το είπε στα κανάλια. Η αναστάτωση ήταν μεγάλη, αλλά – όπως αποδείχτηκε - εντελώς αδικαιολόγητη. Μιάμιση ώρα αργότερα ο Δημήτρης ο Μάρδας ξαναβγήκε στα κανάλια και είπε πως τα λεφτά βρέθηκαν. Όταν με δέος οι δημοσιογράφοι ρώτησαν τον μεγάλο αυτό οικονομολόγο πώς τα κατάφερε, εκείνος, με την άνεση που χαρακτηρίζει τους πραγματικά μεγάλους απάντησε: «πριν μιάμιση ώρα ήμουν σπίτι μου, τώρα είμαι στο γραφείο μου»  


Τόσο μαρδ... εεε ... τόσο μεγάλος. Δυστυχώς, παρά τις προτροπές, ποτέ δεν επανέλαβε την ίδια διαδρομή για το γραφείο του και έτσι χάθηκε η ευκαιρία να λυθεί το οικονομικό πρόβλημα της χώρας.
 image  Ένας θρησκευτικός ηγέτης κι ένας Θεός


2. Κερδίζει το βραβείο Προνοητικού Πατέρα της Δεκαετίας.
Στους ίδιους πρώτους μήνες που ο Δημήτρης ο Μάρδας με μια βόλτα μέχρι το γραφείο του μπορούσε να βρει εκατοντάδες εκατομμύρια, κυκλοφορεί η είδηση πως κυβερνητικό στέλεχος, λίγες μέρες πριν τη νίκη της παράταξης του, είχε βγάλει στο εξωτερικό λεφτά. Το κυβερνητικό στέλεχος δεν είναι άλλο από τον Δημήτρη τον Μάρδα, αν και το ποσό - όπως δηλώνει ο ίδιος «δεν είναι σημαντικό.. 30.000 – 40.000 ευρώ». Ψίχουλα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση μάλιστα ήταν και ψίχουλα που είχαν βγει στο εξωτερικό για να κάνει το μεταπτυχιακό της η κορούλα του. Προφανώς ο Μάρδας περίμενε το χάος που θα φέρει η κυβέρνηση του Αλέξη του Φούιτ στην οικονομία και προφανώς δεν θα ήθελε το παιδί του να σπουδάσει σε κάποιο πανεπιστήμιο που έχει προϊστάμενο τον Μπαλτά ή τον Φίλη και καθηγητή τον ίδιο. Κανείς δεν θα ήθελε κάτι τέτοιο για το παιδί του. Μέχρι εδώ τίποτα το ιδιαίτερο. Το μεγαλείο του Μάρδα ξεδιπλώθηκε όταν ερωτήθη αν η κόρη του έφυγε για το εξωτερικό και απάντησε: «Η κόρη μου δεν πέρασε τις εξετάσεις όπως περιμέναμε, αλλά θα φύγει τους επόμενους μήνες».


Δυστυχώς οι σπουδαίοι Έλληνες δημοσιογράφοι που φιλοξένησαν και φιλοξενούν τον Δημήτρη τον Μάρδα στις εκπομπές τους, είναι πολύ διακριτικοί και έτσι ακόμα δεν έχουμε μάθει τι απέγιναν οι σπουδές της κόρης και αν τα χρήματα έπιασαν τόπο ή υποφέρουν μόνα τους στην ξενιτιά

Σε κάθε περίπτωση, η προνοητικότητα του Δημήτρη του Μάρδα πρέπει να γίνει παράδειγμα για κάθε πατέρα που θέλει να γλιτώσει το παιδί του από το χάος που ο ίδιος και η παρέα του δημιουργούν.
image  Ανταλλάσσοντας απόψεις με συναδέλφους


3. Έχει όραμα για την Τέχνη και τη Φιλοσοφία και τη Σίρλει Μπάσεϊ
Εδώ δεν μπορώ να προσθέσω τίποτα. Θα αφήσω να μιλήσει μόνη της η σκέψη του Μάρδα:
«Έχουμε προσδιορίσει ένα νησί και ήδη έχουμε κάνει μία προμελέτη, ένα νησί το οποίο με μια ερευνητική ομάδα το έχουμε ονομάσει «Νησί της Τέχνης και της Φιλοσοφίας» και σκεφτόμαστε αυτό το νησί να το μετατρέψουμε σε ένα θερινό Νταβός».


Όμως το όραμα Μάρδα - που ολοκληρώνεται με τα χειμερινά Νταβός της Ειδομένης και του Πειραία, δεν σταματά στο εύηχο (και λογικό είναι να είναι εύηχο, κοτζάμ επιτροπή το βάφτισε) «Νησί της Τέχνης και της Φιλοσοφίας». Συνεχίζεται με αυτήν την πρωτότυπη ιδέα:


«Η σκέψη την οποία συζητώ με την κυρία Κουντουρά» (τα μεγάλα πνεύματα πάντα συναντιούνται) «είναι να κάνουμε μια διαφημιστική καμπάνια της χώρας, μέσω ενός μεγάλου κονσέρτου. Να υπάρχει μια τραγουδίστρια, οπού πίσω της να υπάρχει μια κυκλική οθόνη και εκεί να παρουσιάζονται διάφορες εικόνες από όλη την Ελλάδα και να γράφεται σε διάφορες γλώσσες «Επισκεφθείτε την Ελλάδα». Αυτό το σποτάκι σε όποια γλώσσα κι αν γραφτεί μπορεί να γίνει το διαφημιστικό σποτ της χώρας με μια Μπιγονσέ, μια Σίρλει Μπάσει παραδείγματος χάρη, μπροστά.»

Ναι, ξέρω.. είναι κρίμα τέτοια μυαλά να χαραμίζονται στη μικρή Ελλαδίτσα
image   
Στη θέση που του αξίζει

4. Δεν σηκώνει Τούρκο στο σπαθί του
Ο Δημήτρης ο Μάρδας κέρδισε το παρατσούκλι ο Τζίμης ο Μοβόρος όταν καταμεσής της διαπραγμάτευσης με την Ε.Ε. και την Τουρκία για το μεταναστευτικό τα πήρε στο κρανίο και βροντοφώναξε όπως μόνο ένας Κώστας Πρέκας μπορεί να βροντοφωνάξει:
 
«Διπλωματικά» (εννοεί με την Τουρκία) «όπως πρέπει να κινηθούμε κινούμαστε και δεν βλέπουμε να υπάρχει άλλος τρόπος. Διαφορετικά πόλεμος


Όπως ήταν αναμενόμενο από τη μέρα της δήλωσης οι Τουρκικές ένοπλες δυνάμεις είναι σε επιφυλακή και δικαίως. Οι Τούρκοι ξέρουν καλά πως δεν παίζεις με τον Δημήτρη τον Μάρδα. Και ξέρουν πως εκτός από πολεμικό θάρρος έχει και ιδέες. Ιδέες πιο δυνατές και από την ίδια του τη γενναιότητα. Και μπράβο του
image
 
Καληνύχτα γλυκιέ πρίγκιπα

Δεν υπάρχουν σχόλια: