"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Στο φως νέα έγγραφα για τη σφαγή στο Κατίν

ΜΟΣΧΑ. Νέα έγγραφα για την υπόθεση της σφαγής των χιλιάδων Πολωνών αξιωματικών στο Κατίν της δυτικής Ρωσίας στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου παρέδωσε η Μόσχα στην Πολωνία. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η γενική εισαγγελία της Ρωσίας, ανταποκρινόμενη σε πολωνικό αίτημα, διαβίβασε σε αξιωματούχο της πολωνικής πρεσβείας στη Μόσχα 20 τόμους εγγράφων για τη μαζική σφαγή, από την πολιτική αστυνομία του Στάλιν, των αξιωματικών και άλλων Πολωνών αιχμαλώτων στο Κατίν, όπως σε άλλα μέρη υπό σοβιετικό έλεγχο, το 1940. 

Στο πλαίσιο της διαδικασίας αναθέρμανσης των ρωσο-πολωνικών σχέσεων, οι πρώτοι 67 τόμοι παραδόθηκαν στην Πολωνία τον περασμένο Μάιο. Επί δεκαετίες, η EΣΣΔ κατηγορούσε τους ναζί για τη σφαγή. Το 1990, ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ αναγνώρισε την ευθύνη της χώρας του.

ΠΗΓΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Πρόσφατα στοιχεία καταδεικνύουν οτι τα εν λόγω έγγραφα είναι ΠΛΑΣΤΑ!