"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Στα έδρανα της Βουλής με δήλωση 700 ευρώ...

Τι εισοδήματα εμφάνισαν οι 89 νεοεισελθόντες βουλευτές στο ελληνικό κοινοβούλιο το 2009

Του Παναγη Γαλιατσατου

Πόσο μεγάλο εισόδημα πρέπει να δηλώνει κανείς για να διεκδικήσει μια θέση στη Bουλή; Η εύλογη απάντηση είναι ότι χρειάζονται πολλά, αφού ένας προεκλογικός αγώνας έχει απαιτήσεις και έξοδα. Και η εικόνα που υπάρχει στην κοινή γνώμη -και ενισχύεται από τη δημοσιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων- είναι ότι βουλευτές γίνονται άνθρωποι που «έχουν τον τρόπο τους».

Οι δηλώσεις «πόθεν έσχες», ωστόσο, λένε μια διαφορετική ιστορία. Η Βουλή, τελικώς, είναι μια υπόθεση για όλα τα βαλάντια.

Για παράδειγμα: 
Από τους 89 που εξελέγησαν για πρώτη φορά ή επέστρεψαν στη Βουλή το 2009, μόνον οι 10 θα ήταν υποχρεωμένοι να καταβάλουν έκτακτη εισφορά για τα εισοδήματα του 2008 στον κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, δήλωσαν, δηλαδή, ατομικό εισόδημα άνω των 100.000 ευρώ. Αλλοι τόσοι, όμως, θα δικαιούνταν επίδομα... κοινωνικής αλληλεγγύης, αν ο υπουργός Οικονομικών θα ήταν σε θέση να το καταβάλλει.

Τι ισχύει
Ο κανονισμός της Βουλής υποχρεώνει όσους εκλέγονται, αλλά και τους εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς, να δηλώσουν στο «πόθεν έσχες» τους τα εισοδήματα από τις τρεις τελευταίες φορολογικές δηλώσεις τους. Είναι η μόνη χρονική στιγμή που μπορεί να διαπιστώσει κανείς πόσα έβγαζαν και από ποια εισοδηματική τάξη προέρχονταν, πριν δραστηριοποιηθούν στην κεντρική πολιτική. Βεβαίως, αυτή η εικόνα δεν είναι απολύτως αξιόπιστη, κάποιοι μπορεί να έχουν κρύψει εισοδήματα. Είναι όμως η μόνη που υπάρχει, γιατί στη συνέχεια, στη δήλωση εισοδήματος, απεικονίζεται κυρίως η βουλευτική αποζημίωση -η οποία κυμαίνεται περίπου στο ίδιο ύψος για όλους- κάπου 100.000 ευρώ για το οικονομικό έτος 2009. Μόνον οι πολύ πλούσιοι ξεχωρίζουν πια, η Βουλή εξισώνει.

Στις δηλώσεις εισοδήματος, λοιπόν, υπάρχουν ορισμένα αξιοπρόσεκτα στοιχεία που σε κάνουν να αναρωτηθείς πώς ορισμένοι κάλυψαν τα έξοδα της προεκλογικής περιόδου. 

Ας πούμε πώς αντεπεξήλθε ο βουλευτής που δήλωσε και τα τρία χρόνια πριν εκλεγεί ετήσιο εισόδημα 2.300 ευρώ, δηλαδή κάτω από 200 ευρώ το μήνα; 

Ή εκείνος που δήλωσε μέσο όρο στα τρία χρόνια 3.500 ευρώ ή ο τρίτος που δήλωσε συνολικά και για τα τρία χρόνια 11.000 ευρώ; 

Να υπενθυμίσουμε ότι επίσημα το όριο της φτώχειας βρίσκεται στα 4.800 ευρώ ατομικό ετήσιο εισόδημα.

Ο Γ. Παπανδρέου ήταν εκείνος που έκανε σύνθημα τη «γενιά των 700 ευρώ». 700 ευρώ τον μήνα σημαίνει ετήσιο εισόδημα κάτω από 10.000 ευρώ και μια ματιά στις φορολογικές δηλώσεις αρκεί για να πείσει ότι η γενιά των 700 ευρώ θα μπορούσε να σχηματίσει κοινοβουλευτική ομάδα, αφού 10 από τους νεοεισερχόμενους δήλωσαν το 2009 εισόδημα κάτω από 10.000. Αν εξαιρέσει κανείς από τον κατάλογο εκείνους που δήλωσαν εισοδήματα στο εξωτερικό (2) και μια ειδική κατηγορία ανθρώπων που έως πρόσφατα (το 2007) ήταν βουλευτές ή υπουργοί (4) και είχαν άλλου είδους πρόσβαση στον δημόσιο στίβο, προκύπτει ότι το ποσοστό εκείνων που ξεκίνησαν για τη Bουλή με εισοδήματα κάτω των 10.000 ετησίως ξεπερνάει το 12%.

Επίδομα
Το όριο για το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης είχε οριστεί από τον κ. Παπακωνσταντίνου στις 16.500 ευρώ τον χρόνο. Σχηματικά, σε αυτήν την κατηγορία εμπίπτουν άλλοι 7 βουλευτές που δήλωσαν εισόδημα από 10.000 και πάνω, κάτι που ανεβάζει τους βουλευτές που «ζορίζονταν» (και πάντως πλήρωναν ελάχιστο φόρο) πριν μπουν στη Bουλή στους 17, δηλαδή ποσοστό 20%. 

Συνολικά εκείνοι που δήλωναν ατομικά εισοδήματα έως και 2.000 ή 2.100 τον μήνα (δηλαδή έως 29.000 τον χρόνο), κάτω δηλαδή από το όριο που η κυβέρνηση θεωρεί κάποιον εύπορο, φτάνουν τους 26, δηλαδή ποσοστό 31%. 

Στον αντίποδα, εκείνοι που υπέπιπταν στο καθεστώς του ανώτατου συντελεστή του 40% (πριν από τις αλλαγές του κ. Παπακωνσταντίνου), δήλωναν δηλαδή εισόδημα 75.000 και άνω, είναι συνολικά 22 άτομα (ποσοστό 26%). 

Οι υπόλοιποι νέοι βουλευτές δήλωσαν εισοδήματα άνω των 30.000 και κάτω των 75.000 ευρώ τον χρόνο...

πηγη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: