"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΑΛΕΞ ΡΟΝΤΟΣ: Ο «σκοτεινός άνθρωπος» των Βαλκανίων…

Γράφει ο ΔΑΜΩΝΙΔΗΣ...

Ζηλωτής μεν του διαβόητου Σερ Μπαζίλ Ζαχάρωφ (Μούγλα Μικράς Ασίας 1849 - Μόντε Κάρλο 1936), κατά κόσμον Βασιλείου Ζαχαρή και κατά τον χαρακτηρισμό του ευρωπαϊκού Τύπου της περιόδου, «σκοτεινού ανθρώπου της Ευρώπης», αλλά ήσσονος γραμμής ως προς το είδωλό του, εντασσόμενος μάλλον στην τεθλασμένη εκείνη των Ελληνοαμερικανών Τομ Καραμεσίνη και Στηβ Αβράκωτου, γνωστών στην «πιάτσα» των μυστικών υπηρεσιών του Λάνγκλεϋ με το παρώνυμο τα «Μεγάλα Μαχαίρια», ο περιώνυμος Ελληνοαμερικανός, εκ Τανζανίας προερχόμενος, Άλεξ Ρόντος, και πάλι στον ρόλο του μυστικοσυμβούλου του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου και δη στις συνομιλίες του τελευταίου στις ΗΠΑ.

Παλαιόθεν γνωστά ο βίος και η πολιτεία του κ. Άλεξ Ρόντου. Μικρό εράνισμα:

«Καθημερινή» (17.8.2008). Μακροσκελής ανταπόκριση από την Ουάσινγκτον στην οποία καλύπτεται η επίσκεψη του τότε υπουργού Εξωτερικών και νυν πρωθυπουργού Γ. Α. Παπανδρέου στην αμερικανική πρωτεύουσα. Ο έλληνας υπουργός συναντάται με τον ομόλογό του των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ. Στη συνάντηση μεταξύ άλλων παρίσταται και ο κ. Άλεξ Ρόντος υπό την ιδιότητα του επισήμου συμβούλου του έλληνα υπουργού...

Τη στιγμή των συστάσεων αμερικανός αξιωματούχος, απευθυνόμενος προς τον κ. Πάουελ και αναφερόμενος στον κ. Άλεξ Ρόντο, παρατήρησε:

• «Κύριε υπουργέ, είναι ο άνθρωπός μας στα Βαλκάνια και αυτός που έριξε τον Μιλόσεβιτς…».

• Μάιος 2005. Στη Μόσχα προετοιμάζονται οι εορτασμοί για τον τερματισμό του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και τη συντριβή του Ναζισμού, με τη συμμετοχή του συνόλου, σχεδόν, των ευρωπαίων ηγετών. Στη γνωστή για τους δεσμούς της με τη Γουόλ Στρητ οικονομική εφημερίδα «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» δημοσιεύεται ολοσέλιδη καταχώριση διαμαρτυρίας 70 προσωπικοτήτων, μεταξύ των οποίων φιγουράρει και το όνομα του Άλεξ Ρόντου, για την επιλογή της Μόσχας ως τόπου εορτασμού της επετείου της ήττας του Ναζισμού.

Υπενθυμίζεται απλώς ότι η τότε ΕΣΣΔ κατέγραψε 50 εκατομμύρια νεκρούς στον πόλεμο κατά της «φαιάς πανούκλας»…

Νατοϊκοί βομβαρδισμοί Γιουγκοσλαβίας. Ο κ. Άλεξ Ρόντος, υπό την ιδιότητά του του συμβούλου στο υπουργείο Εξωτερικών της χώρας μας, υπουργούντος του κ. Γ. Παπανδρέου, εισηγείται την αυτοδιάθεση του Κοσόβου, και ουχί βεβαίως η αυτονομία των Σέρβων της περιοχής.

Την ίδια περίοδο, δημοσιεύματα στον ελληνικό και τον διεθνή Τύπο φέρουν τον Άλεξ Ρόντο επικεφαλής της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης IOCC η οποία χρηματοδοτείται από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών το χρονικό διάστημα 2005 - 2009 με το ποσό του 1 εκατομμυρίου ευρώ. Άγνωστο πού κα πώς χρησιμοποιήθηκε αυτό το σημαντικό χρηματικό ποσό.

Οι επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας το αντίστοιχο διάστημα δεν έχουν την ηθική, τουλάχιστον, υποχρέωση να ενημερώσουν τον ελληνικό λαό γι’ αυτήν την «κουβαρντοσύνη» τους προς τον κ. Άλεξ;

2007 - 2008. Στη Γεωργία προωθείται στην ηγεσία της χώρας ο εκλεκτός των ΗΠΑ Μιχαήλ Σαακασβίλι. Προβάλλεται ως ο «ισχυρός» αντίπαλος του τότε ρώσου Προέδρου Βλαδιμήρ Πούτιν. Ευθύς αμέσως εμφανίζεται ως σύμβουλος του Προέδρου της Γεωργίας ο κ. Άλεξ Ρόντος. Ο Σαακασβίλι επιδίδεται σε σειρά προκλήσεων προς τη Μόσχα, με αποκορύφωμα τον πόλεμο Γεωργίας - Ρωσίας τον Μάιο του 2008.

Έρευνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιρρίπτει την ευθύνη για την ένοπλη σύγκρουση των δύο χωρών, που οδήγησε στη συντριβή της Γεωργίας, στα «παίγνια εν ου παικτοίς» του κ. Σαακασβίλι.

Την πρώτη ημέρα του πολέμου δημοσιεύεται άρθρο στην εφημερίδα «Ιντερνάσιοναλ Χέραλντ Τριμπιούν» του κ. Άλεξ Ρόντου, με τον χαρακτηριστικό τίτλο: «Με ποια πλευρά είμαστε»…

• Τον περασμένο Αύγουστο αιφνιδίως ο κ. Άλεξ Ρόντος, εμφανίζεται στην Πάρο και προστίθεται στην παρέα των διακοπών του κ. Γ. Παπανδρέου.

Έναν μήνα αργότερα ο κ. Άλεξ εντοπίζεται στη συνοδεία του έλληνα πρωθυπουργού στο εν εξελίξει ταξίδι του σε Νέα Υόρκη - Ουάσινγκτον.

Η παρουσία του κ. Άλεξ Ρόντου στο πλευρό και δη σε ρόλο του «εξ απορρήτων» του έλληνα πρωθυπουργού φέρνει στην επιφάνεια τον διαγκωνισμό του νυν υπουργού Εξωτερικών με τον «σκοτεινό άνθρωπο των Βαλκανίων» και ο κ. Δρούτσας εξαναγκάζεται να δηλώσει:

«Ο κ. Ρόντος είναι πολύ καλός γνώστης της περιοχής των Βαλκανίων. Υπήρξε στο παρελθόν και συνεργάτης του υπουργείου Εξωτερικών.Ο κ. Ρόντος όμως σήμερα δεν έχει καμία θεσμική θέση, δεν υπάρχει καμία θεσμική συνεργασία. Εάν μπορούν άτομα όπως ο κ. Ρόντος ή και άλλοι να μεταφέρουν τα ελληνικά μηνύματα είναι ευπρόσδεκτο. Αλλά να το ξεκαθαρίσω, δεν υπάρχει καμία θεσμική σχέση μεταξύ υπουργείου Εξωτερικών, ελληνικής κυβέρνησης και του κ. Ρόντου». («Ελευθεροτυπία» 21.9.2010).

Την ίδια μέρα το φιλοκυβερνητικό «Βήμα» σημειώνει: «Ο κ. Άλεξ Ρόντος ξανά στο διπλωματικό προσκήνιο», ενώ αναταραχή επικρατεί στην ελληνική αντιπροσωπεία που συνοδεύει τον κ. Παπανδρέου στις ΗΠΑ και «σύγχυση φρενών» στον κυβερνητικό εκπρόσωπο στην Αθήνα κ. Πεταλωτή, που δηλώνει στο «Πρες Ρουμ» ότι ο κ. Ρόντος «μεταφέρει ελληνικά μηνύματα» στη σκοπιανή ηγεσία, αλλά σπεύδει σε αυτολογοκρισία στην απομαγνητοφώνηση των δηλώσεών του και των διαλόγων με τους πολιτικούς συντάκτες περί του περιεχομένου των «μηνυμάτων» που μεταφέρει ο κ. Ρόντος και ποια η επίσημη ιδιότητά του.

Αφαιρείται από το γραπτό κείμενο η φράση «μεταφέρει μηνύματα» και κατ’ ακολουθίαν η διαπίστωση «περί μυστικής διπλωματίας» στο θέμα των Σκοπίων!

Μικρό απάνθισμα από τον «βίο και την πολιτεία» του «εξ απορρήτων» συμβούλου του πρωθυπουργού, «σκοτεινού ανθρώπου των Βαλκανίων» κ. Άλεξ Ρόντου.

Αν αυτό δεν συνιστά καθρέφτη της επικίνδυνης στρατηγικής για τα εθνικά συμφέροντα στην εξωτερική πολιτική, τότε πλέον οι λέξεις και οι έννοιες έχουν χάσει τη σημασία τους…

Δεν υπάρχουν σχόλια: