"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Κούβα: ανοίγουν 178 επαγγέλματα

Το τοπίο της ιδιωτικοποίησης αρχίζει να ξεκαθαρίζει στην Κούβα με την επίσημη δημοσιοποίηση των κυβερνητικών σχεδίων για το άνοιγμα 178 επαγγελμάτων, την εισαγωγή νέων εργασιακών σχέσεων και τη δυνατότητα δημιουργίας πολλών μικρής κλίμακας επιχειρήσεων.

Μία εβδομάδα μετά την αναγγελία ότι μέχρι τα τέλη Μαρτίου η κυβέρνηση θα απολύσει 500.000 εργαζομένους, η επίσημη εφημερίδα του κουβανικού κομμουνιστικού κόμματος «Granma» ανακοινώνει ότι η ιδιωτική πρωτοβουλία θα επιτραπεί ή θα επεκταθεί σε συνολικά 178 επαγγελματικές δραστηριότητες. Ετσι, οι Κουβανοί θα μπορούν να αυτοαπασχολούνται, μεταξύ άλλων, ως λογιστές, φροντιστές, κατασκευαστές, μασέρ ή μηχανικοί αυτοκινήτων και να πωλούν φρούτα, κρασί και πλήθος άλλων αγαθών. 

Για πρώτη φορά θα είναι δε σε θέση να προσλάβουν και άλλους εργαζομένους πέραν των συγγενών τους, δυνατότητα που αφορά 83 επαγγέλματα. Οι νέοι κανόνες, που τίθενται σε ισχύ από τον επόμενο μήνα, επιτρέπουν επίσης στα ιδιωτικά εστιατόρια, γνωστά ως «παλαδάρες», να επεκτείνουν τις θέσεις πελατών από 12 σε 20 και να διευρύνουν το μενού τους. 

Την ίδια ώρα η Κεντρική Τράπεζα της χώρας εξετάζει τρόπους για τη χορήγηση μικρών δανείων στους νέους επιχειρηματίες, πολλοί εκ των οποίων αναμένεται να ξεκινήσουν τις επιχειρήσεις τους με χρήματα συγγενών τους που ζουν στο εξωτερικό.

Εξαίροντας την αυτοαπασχόληση ως ενίσχυση της δυνατότητας του εργάτη «να αισθάνεται χρήσιμος», η «Granma» προσπαθεί παράλληλα να κατευνάσει ενδεχόμενους φόβους περί ασπασμού του καπιταλισμού, τονίζοντας ότι όλες οι αλλαγές θα είναι «πιστές στις σοσιαλιστικέςζ αρχές που απαιτεί το Σύνταγμα» της χώρας.

πηγη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: