"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Με ακραία υποθερμία θα σώζουν πολυτραυματίες

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ!

Μία νέα τεχνική για τις επεμβάσεις σε πολυτραυματικούς ασθενείς ανακαλύφθηκε από Αμερικανούς επιστήμονες.

Προκαλώντας ακραία υποθερμία στο σώμα του ασθενούς, σε θερμοκρασίες κοντά στα επίπεδα... του νεκρού, οι γιατροί θα είναι σε θέση να «κλείνουν» τους ιστούς του σώματος στη διάρκεια σοβαρών επεμβάσεων, κάτι που θα τους δίνει περισσότερο χρόνο για να χειρουργήσουν.

Με αυτόν τον τρόπο θα μειώνονται οι βλάβες στον εγκέφαλο και σε άλλα όργανα, την ώρα που η καρδιά του ασθενούς δεν θα χτυπά, αλλά και η ανάγκη για αναισθητικό και μηχανική υποστήριξη.

Οι γιατροί της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ και του Γενικού Νοσοκομείου Μασαχουσέτης στη Βοστόνη αντικαθιστούν το αίμα του ασθενούς με ένα κρύο αλμυρό διάλυμα, το οποίο ρίχνει τη θερμοκρασία του σώματος μέχρι και στους 10 βαθμούς Κελσίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι η φυσιολογική θερμοκρασία είναι γύρω στους 37 βαθμούς και ο άνθρωπος πεθαίνει εάν η θερμοκρασία του σώματός του πέσει κάτω από τους 22 βαθμούς.

Σε φυσιολογικές θερμοκρασίες μέσα σε τέσσερα με πέντε λεπτά προκαλείται εγκεφαλικός θάνατος, καθώς σε χαμηλά επίπεδα οξυγόνου τα κύτταρα παράγουν τοξίνες που τα σκοτώνουν.

«Με το γρήγορο πάγωμα μπορούμε να μετατρέψουμε έναν σχεδόν σίγουρο θάνατο σε 90% πιθανότητες επιβίωσης», εξήγησε ο επικεφαλής της έρευνας, δρ Χασάν Αλάμ. Η νέα τεχνική, η οποία έχει αποδειχθεί άκρως επιτυχημένη σε ζώα και θα δοκιμαστεί άμεσα και σε ανθρώπους, θα προβληθεί απόψε σε ντοκιμαντέρ στο BBC με τίτλο «Horizon, Back from the Dead».

πηγη ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: