"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Σινορωσικός άξονας κατά της Ιαπωνίας με στηριξη Μεντβέντεφ

Σε υπό διαμόρφωση σινορωσικό άξονα κατά της Ιαπωνίας παραπέμπουν οι χθεσινές δηλώσεις του Ρώσου προέδρου Μεντβέντεφ από την άλλοτε ρωσική και σήμερα κινεζική πόλη Νταλιάν.
«Οι δεσμοί των δύο λαών μας είναι σφραγισμένοι από αίμα, σε παλιές μάχες κατά του κοινού εχθρού», τόνισε ο Μεντβέντεφ στο ξεκίνημα της τριήμερης επίσκεψής του στην Κίνα, αφού κατέθεσε στεφάνι σε μνημείο πεσόντων του ρωσο-ιαπωνικού πολέμου του 1905 και του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. 

Η γειτονική βάση Πορτ Αρθουρ υπήρξε θέατρο σκληρών μαχών και στους δύο πολέμους. Οι Σοβιετικοί την παρέδωσαν το 1955 στην Κίνα, αφού την απελευθέρωσαν από τους Ιάπωνες. Στο στρατιωτικό νεκροταφείο ο Μεντβέντεφ συναντήθηκε με την 73χρονη κόρη του Μάο Τσετούνγκ, Λι Μιν, ενώ αργότερα στο Ρωσικό Ινστιτούτο του Νταλιάν προέτρεψε τους «Ρώσους να μάθουν Κινεζικά και τους Κινέζους να μάθουν Ρωσικά».

Οι de facto αντι-ιαπωνικές δηλώσεις του Μεντβέντεφ «ακύρωσαν» προηγούμενη διευκρίνιση του Κρεμλίνου πως η επίσκεψή του στην Κίνα δεν περικλείει «αντι-ιαπωνικό μήνυμα», στη χειρότερη περίοδο των σινο-ιαπωνικών σχέσεων, λόγω συνοριακών διαφορών.

Σήμερα, στο Πεκίνο, ο Ρώσος πρόεδρος θα συναντηθεί με τον ομόλογό του Χου Ζιντάο για την υπογραφή ενεργειακών συμφωνιών και θα συζητήσουν για τα πυρηνικά του Ιράν και της Β. Κορέας. Καθώς η Μόσχα θέλει να αυξήσει τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Κίνα, οι δύο ηγέτες θα εγκαινιάσουν το κινεζικό τμήμα του αγωγού Σκοβοντίροβο (Ανατ. Σιβηρία) - Ντακίνγκ (κινεζικό λιμάνι στον Ειρηνικό). 

πηγη ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: