"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Χρυσές ευρωπαϊκές αποζηµιώσεις

Του Γιώργου Αγγελόπουλου

Μήπως οι επίτροποι της Ε.Ε. «αποζηµιώνονται» υπερβολικά όταν φεύγουν από τις θέσεις τους, ακόµη κι όταν έχουν βρει εργασία; Οι «Financial Τimes Deutschland» έθεσαν το θέµα αναφερόµενοι ιδιαίτερα στην περίπτωση του Ιρλανδού Τσάρλι ΜακΚρίβι.

Πρώην λογιστής, 61 χρόνων σήµερα, ο ΜακΚρίβι ήταν επί πέντε χρόνια επίτροπος αρµόδιος για την Εσωτερική Αγορά, ενώ πριν αναλάβει τη θέση αυτή υπήρξε επί επτά χρόνια υπουργός Οικονοµικών της Ιρλανδίας.

Αφότου αναχώρησε από τις Βρυξέλλες, τον περασµένο Φεβρουάριο, παίρνει από την Ευρωπαϊκή Ενωση 11.000 ευρώ τον µήνα. Οµως µόλις τρεις µήνες αφότου έφυγε από την Επιτροπή, ανέλαβε τον Μάιο θέση διευθυντή στην ιρλανδική αεροπορική εταιρεία Ryanair. Και, σύµφωνα µε τον ιρλανδικό «Ιντιπέντεντ», αµείβεται για τη θέση αυτή από 30.000 έως 50.000 ευρώ τον χρόνο. Αλλα 61.000 ευρώ τον χρόνο παίρνει, σύµφωνα πάντα µε την ιρλανδική εφηµερίδα, από τον πρόσφατο διορισµό του ως µη εκτελεστικού διευθυντή στη χρηµατοπιστωτική εταιρεία ΝΒΝΚ Ιnvestments.

Και σύντοµα, µόλις κλείσει τα 65, θα πάρει τρεις συντάξεις. Η Επιτροπή θα του καταβάλλει λίγο περισσότερα από 4.000 ευρώ τον µήνα, και οι ιρλανδοί φορολογούµενοι θα εξακολουθήσουν να χρηµατοδοτούν τις συντάξεις του ως υπουργού και ως βουλευτή, που ανέρχονται µαζί γύρω στα 90.000 ευρώ τον χρόνο.

Σε καιρούς λιτότητας και κρίσης, τέτοιες αµοιβές είναι µοιραίο να προκαλέσουν πολεµική. Η ιταλική «Κοριέρε ντέλα Σέρα» έγραψε πως στη διάρκεια των θητειών του, τόσο ως υπουργού όσο και ως επιτρόπου, ο ΜακΚρίβι υποστήριζε ότι µόνον ο αγγλοσαξονικός καπιταλισµός είναι καλός και όλα τα υπόλοιπα δηµιουργούν ανωµαλίες  για να οδηγηθούµε στη διεθνή κρίση που άρχισε ακριβώς από τον αγγλοσαξονικό καπιταλισµό και να χρειαστούν 95 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να σωθούν οι ιρλανδικές τράπεζες. Ο πρώην επίτροπος, λάτρης των ιπποδροµιών και του ουίσκι τριπλής απόσταξης, δεν είχε καταλάβει τίποτε και το ορθό συµπέρασµα από τα πεπραγµένα του θα ήταν να περιοριστεί στο µέλλον στο γκολφ, τους στάβλους και τα αποστακτήρια, υπογράµµισε η ιταλική εφηµερίδα.

Η Επιτροπή υπερασπίστηκε τις αποζηµιώσεις που χορηγεί στους επιτρόπους επί τρία χρόνια µετά τη λήξη της θητείας τους (ο Σταύρος Δήµας είναι µεταξύ των 17 που παίρνουν σήµερα αυτή την αποζηµίωση) λέγοντας πως έχουν στόχο «να τους διευκολύνουν να επιστρέψουν στην αγορά εργασίας και να διατηρήσουν την ανεξαρτησία τους».  

Οµως για τις µη κυβερνητικές οργανώσεις που ειδικεύονται στον αγώνα κατά της διαφθοράς, το πραγµατικό πρόβληµα βρίσκεται ακριβώς σ αυτή την «ανεξαρτησία». Οι ΜΚΟ ανησυχούν για το γεγονός ότι όλο και συχνότερα πρώην επίτροποι περνούν στον ιδιωτικό τοµέα για να πουλήσουν εκεί τις συµβουλές τους: ο πρώην επί τροπος Αλιείας, ο Μαλτέζος Τζο Μποργκ, µπήκε σε µια εταιρεία λόµπι που δραστηριοποιείται στις Βρυξέλλες ακριβώς στον ναυτιλιακό τοµέα· η Αυστριακή Μπενίτα Φερέρο-Βάλντνερ συµµετέχει σε πολλές ιδιωτικές εταιρείες· η Βουλγάρα Μεγκλένα Κούνεβα επέλεξε µια τράπεζα· και οι αποζηµιώσεις τους εξακολουθούν να τρέχουν…

πηγη ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: