"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Νέα Τουρκική κρουαζιέρα στο Αιγαίο...

Χθες, τουρκικό πολεμικό πλοίο περιέπλευσε  στο Αιγαίο, σε μια τυπικά αβλαβή διέλευση. Πρόκειται για την κορβέτα «Beykoz», η οποία απέπλευσε το πρωί της Δευτέρας από τον ναύσταθμο του Aksaz. Κινήθηκε νότια, πλέοντας ανατολικά της Ρόδου, συνέχισε κινούμενη μεταξύ Καρπάθου και Κρήτης και ακολούθως δυτικά. Χθες το πρωί άρχισε να πλέει βόρεια, προς τη Μήλο. Ακολούθως, έχοντας πλέον εισέλθει στα ελληνικά χωρικά ύδατα, κινήθηκε δυτικά της Κύθνου, πέρασε τα στενά ανάμεσα στο Σούνιο και την Τζια και μετά, τον Καφηρέα. Αργά χθες το απόγευμα, έπλευσε βόρεια, εξήλθε των ελληνικών χωρικών υδάτων και ακολούθησε πορεία με κατεύθυνση τα Δαρδανέλια. Καθ’ όλη τη διάρκεια της πορείας της στο Αιγαίο, την τουρκική κορβέτα παρακολουθούσε η τορπιλάκατος «Κρυσταλλίδης» του Πολεμικού Ναυτικού.

Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, από την αξιολόγηση των στοιχείων πλεύσης της τουρκικής κορβέτας προκύπτει ότι τυπικά τήρησε τους κανόνες της αβλαβούς διέλευσης. Ωστόσο, η πορεία που ακολούθησε η «Beykoz» για να φθάσει από το Aksaz στα Δαρδανέλια δεν θεωρείται μια άσκοπη περιπλάνηση, αλλά ακόμη μία ενέργεια που εντάσσεται στις τουρκικές προκλητικές κινήσεις στο Αιγαίο.

Δηλώσεις Δημ. Δρούτσα από τον ΟΗΕ
Την ώρα που η τουρκική κορβέτα περιέπλεε εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο υπουργός Εξωτερικών κ. Δημήτρης Δρούτσας τόνιζε ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις πρέπει να διέπονται από τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου, χωρίς απειλές χρήσης βίας και αβάσιμες εδαφικές διεκδικήσεις. Υπενθύμισε, δε, ότι βρίσκεται σε ισχύ το απαράδεκτο για την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια οικογένεια casus belli κατά της Ελλάδας.

Ο κ. Δρούτσας τόνισε ότι η κυβέρνηση και ο λαός της Τουρκίας γνωρίζουν πως είναι ειλικρινής η επιθυμία της Ελλάδας για ειρηνική σχέση, εκτίμησε ότι «τα κοινά μας συμφέροντα υπερβαίνουν τις πολιτικές διαφορές τις οποίες μπορούμε και πρέπει να επιλύσουμε ειρηνικά και ένας πιθανός τρόπος είναι το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης».

Κάλεσε, παράλληλα, την Αγκυρα να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Κύπρο, τονίζοντας ότι η νήσος είναι θύμα εισβολής και κατοχής.

πηγη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΑΓΡΥΠΝΟΣ ΦΡΟΥΡΟΣ
Ο ΦΟΝ - ΧΑΖΟΒΙΟΛΗΣ θα τους βάλει στη θέση τους...

Δεν υπάρχουν σχόλια: