"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Η Κίνα δεκανίκι της Β. Κορέας

ΕΙΚΟΣΙ ΧΡΟΝΙΑ µετά το τέλος του Ψυχρού Πολέµου, την πτώση του κοµµουνισµού και την µετατροπή της Κίνας σε µια σχεδόν καπιταλιστική κοινωνία, µόνο ένα κράτος συνεχίζει να βασίζεται στις ιδέες και τις βίαιες µεθόδους του σταλινισµού. Η οικονοµία της Βόρειας Κορέας χάρη στην άρνηση της ηγετικής της οµάδας να προχωρήσει σε οποιουδήποτε είδους εκσυγχρονισµό ή µεταρρυθµίσεις, βρίσκεται σε άθλια κατάσταση µε αποτέλεσµα ένας εκτεταµένος λιµός να είναι πιθανός ανά πάσα στιγµή. Πώς αντέχει λοιπόν το καθεστώς της Βόρειας Κορέας;

Η απάντηση αφορά τον βόρειο γείτονά της: Χάρη στην Κίνα.

Κινέζοι διπλωµάτες στην Πιονγκγιάνγκ έχουν ενηµερώσει τους συναδέλφους τους για κάτι που γίνεται όλο και πιο φανερό τα τελευταία δύο χρόνια: ότι το Πεκίνο, παρ ότι δεν έχει αναλάβει εξ ολοκλήρου τη Βόρεια Κορέα, θα κάνει ό,τι µπορεί προκειµένου να διατηρηθεί το σηµερινό καθεστώς. Κι αυτό δεν οφείλεται στο ότι η Κίνα εγκρίνει τον Κιµ Γιονγκ Ιλ ο οποίος έχει επανειληµµένα εξαγριώσει το Πεκίνο µε τις πυρηνικές του δοκιµές. Οφείλεται στο ότι, από την πλευρά της Κίνας, όλες οι εναλλακτικές για την ηγεσία της Βόρειας Κορέας είναι χειρότερες από τον Κιµ.

Η επανένωση της Νότιας και της Βόρειας Κορέας θα ήταν µια δαπανηρή και περίπλοκη επιχείρηση που θα απαιτούσε την πλήρη αναµόρφωση των γεωστρατηγικών σχέσεων στην Ανατολική Ασία.  

Η πιθανότητα η Νότια Κορέα  σύµµαχος των ΗΠΑ µε αµερικανούς στρατιώτες στο έδαφός της να απορροφήσει τη Βόρεια Κορέα και έτσι να φτάσει µέχρι τα σύνορα της Κίνας, είναι µη αποδεκτή από το Πεκίνο.  

Προκειµένου να διατηρήσει τη Βόρεια Κορέα ως ουδέτερη ζώνη απέναντι στην αµερικανική δύναµη, η κινεζική ηγεσία θα πρέπει να βάλει τους δικούς της ηγέτες - µαριονέτες στην Πιονγκγιάνγκ. Παρ ότι ούτε οι ΗΠΑ ούτε η Νότια Κορέα θα το παραδεχθούν δηµόσια, ένα κινεζικό κράτος - δορυφόρος, µε τις ίδιες σχέσεις προς το Πεκίνο που είχαν οι ανατολικοευρωπαϊκές χώρες µε τη Σοβιετική Ενωση, µπορεί να ωφελεί και τις δύο πλευρές, επειδή δεν θα πρέπει να ξοδέψουν τεράστια ποσά για να ξεκαθαρίσουν την κατάσταση.

πηγη ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: