"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


"Προστάτες" του πλανήτη

Του ΘΑΝΑΣΗ ΤΣΙΤΣΑ

Υστερα από έναν χρόνο ταπεινωτικών υποχωρήσεων, ο γ.γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, και 60 ανώτατοι αξιωματούχοι της γραφειοκρατίας των Ηνωμένων Εθνών πέρασαν στις αρχές του μήνα ένα Σαββατοκύριακο κάνοντας brainstorming (ανταλλαγή απόψεων) σ' ένα απομακρυσμένο καταφύγιο των αυστριακών Αλπεων, συζητώντας τρόπους προκειμένου να κάνουν τον δυσκίνητο και αναποτελεσματικό διεθνή Οργανισμό επικεφαλής της παγκόσμιας ατζέντας.

Οι λεπτομέρειες που αφορούν τις διήμερες, κεκλεισμένων των θυρών, συνεδρίες στο γραφικό χωριό Αλμπαχ κρατήθηκαν μυστικές. Ωστόσο, έγγραφα, όπου παρουσιάζεται η άποψη του καθενός σχετικά με τη συνάντηση, και τα οποία δημοσίευσε κατ' αποκλειστικότητα το περιοδικό «Nation», έδειξαν ότι τα θέματα συμπεριελάμβαναν:

Πρώτον, το πώς θα ξαναγίνει η «κλιματολογική αλλαγή» κορυφαία παγκόσμια προτεραιότητα, μετά το φιάσκο της περσινής συνάντησης κορυφής στην Κοπεγχάγη.

Δεύτερον, το πώς θα συνεχίσουν να προσπαθούν να κάνουν την παγκόσμια ανακατανομή πλούτου την πραγματική βάση της ατζέντας για το κλίμα.

Τρίτον, το πώς θα εξακολουθήσουν να αναπτύσσουν τις ειρηνευτικές αποστολές.

Τέταρτον, το πώς θα «κεφαλοποιήσουν» το παγκόσμιο κύμα των μεταναστών από φτωχά έθνη στα πλούσια, προκειμένου να καθορίσουν ένα καινούριο «πλαίσιο παγκόσμιας διαχείρισης μεταναστών».

Οι ανώτατοι αξιωματούχοι των Η.Ε. έμοιαζαν να παλεύουν συχνά με το πώς να διαχειριστούν το ενοχλητικό θέμα της «εθνικής κυριαρχίας», το οποίο εξακολουθούσε να εμποδίζει πολλά από τα πιο φιλόδοξα σχέδιά τους, ιδιαιτέρως όταν επρόκειτο για διάφορα είδη «παγκόσμιας διακυβέρνησης». Το κογκλάβιο των γραφειοκρατών του ΟΗΕ είδε επίσης, όχι συμπτωματικά, στην «παγκόσμια διακυβέρνηση» ένα μεγαλύτερο ρόλο για το ίδιο. 

Ιδού πώς το έθετε ένα έγγραφο, με τη συνηθισμένη γλώσσα των εσωτερικών εγγράφων του Οργανισμού: «Τα Η.Ε. θα πρέπει να είναι σε θέση να έχουν ηγετική θέση στον καθορισμό της παγκόσμιας ατζέντας και προκειμένου να συμβεί αυτό», συνεχίζει το έγγραφο, «θα είναι αναγκαίο να κοιτάξουμε σε βάθος την ουσία της κυριαρχίας και να αποδεχτούμε ότι οι αλλαγές στις αντιλήψεις μας αποτελούν καλή ένδειξη για το πού οδεύουμε».

Ο αγώνας, να καταπολεμηθούν τις αντιλήψεις ότι τα έθνη-κράτη δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις παγκόσμιες προκλήσεις αλλά τα Ηνωμένα Εθνη μπορούν, αποτελεί ένα πολύ σημαντικό θέμα στα έγγραφα, τα οποία συγκεντρώθηκαν από διάφορα think tanks του ΟΗΕ. Η εθνική κυριαρχία -που σημαίνει την άρνηση στις μεγάλες δυνάμεις, όπως Ινδία, Κίνα και ΗΠΑ, να ακολουθήσουν τις σαρωτικές παγκόσμιες ατζέντες- κατηγορήθηκε για την αποτυχία της συνάντησης κορυφής της Κοπεγχάγης σχετικά με την κλιματολογική αλλαγή, η οποία προκάλεσε πολλή οργή. «Η εθνική κυριαρχία παραμένει πολύ σημαντική», όπως σημειώνει ένα έγγραφο.

Ομως, οι επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών σκοπεύουν να εξακολουθήσουν να προσπαθούν να το αλλάξουν, κυρίως όταν πρόκειται για την ατζέντα για το κλίμα. «Τα επόμενα 40 χρόνια θα αποδειχτούν ζωτικής σημασίας», διατυπώνεται σ' ένα έγγραφο, ενώ παρουσιάζεται η βάση μιας ανανεωμένης εκστρατείας των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα, της «Πρόκλησης 50-50-50» (50-50-50 Challenge). Αυτή αναφέρεται σε μια πρόβλεψη ότι, μέχρι το 2050, ο πληθυσμός της Γης θα αγγίξει σχεδόν τα 9 δισεκατομμύρια (50% υψηλότερος απ' ό,τι είναι σήμερα), την ίδια στιγμή που το Διακυβερνητικό Πάνελ για την Κλιματική Αλλαγή, το οποίο σπονσοράρει ο ΟΗΕ, απαιτεί μείωση 50% στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Σύμφωνα με το έγγραφο που προετοίμασε η ομάδα του γ.γ. του ΟΗΕ, που ασχολείται με την κλιματική αλλαγή, η καινούργια πρόκληση ακόμη εξαρτάται από την ίδια οικονομική «θεραπεία», η οποία προτάθηκε από την Κοπεγχάγη: μια δραστική ανακατανομή του παγκόσμιου πλούτου, «τίποτε λιγότερο από τη βασική μετατροπή της παγκόσμιας οικονομίας».  

Συγκεντρώνοντας σχεδόν κάθε κλισέ των Ηνωμένων Εθνών σε ένα, το έγγραφο δηλώνει ότι «τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό από το να αποτρέψουμε την κλιματική αλλαγή, να βγάλουμε δισεκατομμύρια ανθρώπους από τη φτώχεια, να προστατεύσουμε τον πλανήτη και να διαφυλάξουμε τη μακροχρόνια ειρήνη και ευημερία για όλους». Και για να το κάνουμε αυτό, προτείνει το έγγραφο, μπορεί να χρειαστούν εξίσου δραστικές αλλαγές.

Τα έγγραφα από το κογκλάβιο του Μπαν Κι Μουν κάνουν σαφές ότι ο γ.γ. του ΟΗΕ και η ομάδα του ανησυχούν βαθιά ότι οι αναπτυξιακοί στόχοι της χιλιετίας (μείωση στο ήμισυ του αριθμού των πιο φτωχών ανθρώπων του κόσμου, παγκόσμια πρωτοβάθμια εκπαίδευση, αναχαίτιση της εξάπλωσης του AIDS και ενίσχυση της θέσης των γυναικών κ.ά.) παραπαίουν, παρά τα πρόσφατα ευχολόγια ότι με τη σωστή τακτική μπορεί να γίνουν εφικτοί μέχρι το 2015. Υπ' αυτή την έννοια, οι μυστικές συναντήσεις στο Αλμπαχ δεν ήταν μόνο μια προσχεδιασμένη σύσκεψη αλλά και το αντίστοιχο μιας ομάδας που δέχεται οδηγίες από τον προπονητή της στη διάρκεια του ημιχρόνου.

Αυτό που διακυβεύεται, κάνουν ξεκάθαρο τα έγγραφα, δεν είναι μόνον η υποτιθέμενη καλυτέρευση του κόσμου αλλά και οι φιλοδοξίες των Ηνωμένων Εθνών για την ίδια τους την ύπαρξη -άσχετα με το τι εμπόδια μπορεί να ρίξει στον δρόμο τους το ζήτημα της εθνικής κυριαρχίας.

πηγη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

ΑΓΡΥΠΝΟΣ ΦΡΟΥΡΟΣ
Γιατί αντι να συνεδριάζουν υπο την προεδρεία του ΑΡΧΙ-ΑΝΙΚΑΝΟΥ Μπαν Κι Μουν δεν ζητάνε απο τον "αντιεξουσιστή στην εξουσία" "Τσε Γεωργάρα," να τους δώσει λύσεις?
Την ανακατανομή του παγκοσμίου πλούτου αν θυμάμαι καλά την ανακοίνωσε πριν λίγες εβδομάδες στον Πόρο...

Δεν υπάρχουν σχόλια: