"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΣΥΡΙΖΑίικο ΣΟΥΡΓΕΛΟΚΑΤΣΑΠΛΙΑΔΙΚΟ: «Αν ο ΣΥΡΙΖΑ λειτουργούσε δε θα έπρεπε να ήμουν εγώ πρόεδρος»

 


Toυ Σάκη Μουμτζή

Με αυτή την αφοπλιστική φράση ο Στέφανος Κασσελάκης έδειξε όλη τη γύμνια του ΣΥΡΙΖΑ. Τους είπε κατάμουτρα αυτό που δε θέλουν να δουν.

Τίποτα δε λειτουργεί σε αυτό το κόμμα και ο ίδιος έχει ελάχιστη ευθύνη για αυτό. Σε μια στιγμή μοναδικής αυτογνωσίας αναγνώρισε την ανεπάρκειά του. Γιατί τι άλλο είναι η παραδοχή πως «δε θα έπρεπε να ήμουν εγώ πρόεδρος»!

Το ερώτημα είναι ένα: έχει δίκιο επ' αυτού ο Στέφανος Κασσελάκης;

Ο ίδιος παραδέχεται πως δε διαθέτει αρχηγικά προσόντα. Αυτοί που τον πρότειναν και τον προώθησαν δεν το έβλεπαν αυτό;

Αν μεν το έβλεπαν, αλλά για τους δικούς τους λόγους το προσπέρασαν, τότε είναι οι αποκλειστικοί υπεύθυνοι για τη σημερινή κατάσταση.

Αν δεν το έβλεπαν, τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα για αυτούς.

Γιατί δε λειτουργούσε τίποτα στον ΣΥΡΙΖΑ επί Τσίπρα; Διότι αυτό υποστηρίζει ο Κασσελάκης. Και πώς τεκμηριώνεται αυτή η κατηγορία, εκτός από το γεγονός πως επιλέχθηκε ένας ανέτοιμος και άπειρος νέος για την υποψηφιότητα της ηγεσίας της ριζοσπαστικής Αριστεράς;

Πρώτο και καθοριστικό, για τη συνέχεια, λάθος της απελθούσας ηγετικής ομάδας είναι το γεγονός πως δεν άνοιξε μια συζήτηση για τα αίτια της ήττας του 2019. Δε γνωρίζω τι φοβήθηκαν και δε γνωρίζω τι ακριβώς είχαν στον μυαλό τους. Δεν ήθελαν να αποδώσουν ευθύνες; Φοβόταν μήπως έρθουν στην επιφάνεια παλιές αντιπαλότητες; Είχαν λάβει ένα σημαντικό 31,5% και εκτιμούσαν πως ο Μητσοτάκης θα αποτελούσε μια δεξιά παρένθεση. Πίστεψαν πως συνεχίζοντας την ίδια αντιπολιτευτική τακτική με αυτή της μνημονιακής περιόδου θα ξαναγινόταν κυβέρνηση. Τα γεγονότα όχι μόνον τους διέψευσαν, αλλά η έκταση της ήττας τούς αιφνιδίασε το καλοκαίρι του 2023.

Ακριβώς επειδή δε συζήτησαν γιατί έχασαν το 2019 έκαναν στρατηγικό λάθος στην ανάλυση του προφίλ του Μητσοτάκη. Τελούντες εν συγχύσει, άλλοτε τον θεωρούσαν ακροδεξιό και άλλοτε νεοφιλελεύθερο, ενώ ο ίδιος αθόρυβα, από την άνοιξη κιόλας του 2016, έκτιζε σιγά-σιγά το δικό του μπλοκ εξουσίας. Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ νόμιζαν πως θα είχαν για αντίπαλό τους μια κλασική κεντροδεξιά Νέα Δημοκρατία αγνοώντας την πραγματικότητα που ξετυλιγόταν μπροστά στα μάτια τους και κυρίως υποτιμώντας συνεχώς τις ικανότητες του αντιπάλου τους.

Στις εκλογές του Ιουνίου 2023, ενώ τα κόμματα που βρίσκονταν στα δεξιά της ΝΔ έλαβαν κοντά στο 15%, η Νέα Δημοκρατία πήρε 40,5%, αφήνοντας άφωνους όλους αυτούς που προδίκαζαν ότι οι απώλειες προς τα δεξιά θα επηρέαζαν αρνητικά το ποσοστό της. Η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ δεν πήρε χαμπάρι τι γινόταν μέσα στην ελληνική κοινωνία, δεν πήρε χαμπάρι πως με τα συνθήματα του 2012 και τα γλοιώδη τρολ του Διαδικτύου, εκλογές δεν κερδίζονται.

 

Αυτά τους λέει ο Κασσελάκης και αυτοί αντί να προβληματιστούν, σκέφτονται πώς θα τον αντικαταστήσουν.

«Αν δεν υπάρξει συνεννόηση με τον Κασσελάκη να βρούμε άλλο πρόσωπο», είπε ο Γιώργος Τσίπρας.

Ποιοι θα βρουν το νέο πρόσωπο και με τι διαδικασίες;

Η ιδιότητα του ξαδέρφου, εξ όσων γνωρίζω, δεν είναι θεσμική. Ως τι μιλά ο Γιώργος Τσίπρας;

Ο Κασσελάκης έχει εκλεγεί πανηγυρικά και αν μετάνιωσαν για αυτό…

 

 ας κάνουν πρώτα την αυτοκριτική τους όσοι τον ανέδειξαν.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: