"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΥΠΑΡΚΤΟΣ «ΟΛΑ ΤΑ ΚΙΛΑ ΟΛΑ ΤΑ ΛΑΦΤΑ»-δο-ΖΗΤΟΥΛΑΡΟΠΛΗΚΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ: Αγρότης ή χειρουργός σε εφημερία;

 


Toυ Τάκη Θεοδωρόπουλου

Για ποιον λόγο ο κ. Χρυσοχοΐδης δεν επέτρεψε στα τρακτέρ να καταλάβουν την Αθήνα;

Αφού οι άνθρωποι το ξεκαθάρισαν: Η κατάληψη θα είναι συμβολική. Δεν σκοπεύουν να εγκατασταθούν μονίμως στο Σύνταγμα. Μια μέρα το πολύ θα μείνουν. Πώς οι διοικητικοί υπάλληλοι έριξαν το σύστημα για να μη γίνουν ηλεκτρονικά οι εξετάσεις στο ΕΚΠΑ; «Δεν έπαθαν τίποτε οι φοιτητές για μια ώρα», απεφάνθη ο συνδικαλιστής της βάρδιας. Εξάλλου, όπως πρόσθεσε, κάθε κοινωνική διεκδίκηση έχει κάποιο κόστος. Αρκεί να το πληρώνουν οι άλλοι.

Ευτυχώς διατάχθηκε ΕΔΕ. Ποιος ο στόχος αφού ο υπάλληλος που έριξε το σύστημα το δήλωσε δημόσια;

Θα είχε κάποια σημασία για να μάθουμε αν όντως, όπως μας αποκάλυψε ο συνδικαλιστής της ΑΔΕΔΥ, το σύστημα το έριξαν κατόπιν συνεννοήσεως με τον αντιπρύτανη κ. Ευσταθόπουλο. Γι’ αυτό και ετέθη επικεφαλής της ΕΔΕ. Ποιος άλλος ξέρει καλύτερα από τον ίδιον αν συνεννοήθηκε με τους διοικητικούς να ρίξουν το σύστημα;

Να μην ξεχνάμε ότι όλ’ αυτά γίνονται συμβολικά. Κι αν χάσει η Αθήνα μια μέρα από τη ζωή της, τι θα πάθουν οι Αθηναίοι;

Να επισημάνω ότι εντυπωσιάσθηκα από την ευγλωττία των εκπροσώπων των αγροτών. Ανθρωποι που μιλούν σωστά ελληνικά και μπορούν να αρθρώσουν πειστικά τα επιχειρήματά τους.

Περνούν δύσκολες στιγμές; Κινδυνεύουν με συρρίκνωση;

Σίγουρα ναι. Συμπεριφέρονται, όμως, σαν να ευθύνεται γι’ αυτό η υπόλοιπη κοινωνία. Οπως τότε που η ζωή στην πόλη ήταν άλλος κόσμος από τη ζωή στο χωριό. Σήμερα δεν ισχύει αυτό.

Είναι σκληρή η δουλειά τους;

Δεν θα ήθελαν να κάνουν εφημερία ως χειρουργοί στο Ασκληπιείο της Βούλας για να συναρμολογούν διαλυμένα ανθρώπινα σώματα. Στα χρόνια των μνημονίων, όταν ο αστικός πληθυσμός ζούσε την ανέχεια, η αγροτική Ελλάδα έζησε σχετικά προστατευμένη από τον κατακλυσμό. Η επιμονή τους στο «όλα ή τίποτε» δεν είναι διεκδίκηση. Είναι αρχαϊκός σπασμός.

Παραβλέπω την πολιτική διάσταση του πείσματός τους. Την εκμετάλλευση του ΚΚΕ, που, ενώ οραματίζεται την ανατροπή, ξοδεύει όλη του την ενέργεια για να κερδίσει 1% στις εκλογές. Με ενδιαφέρει περισσότερο η κοινωνική πλευρά της στάσης τους. Το αίσθημα που τους κατατρύχει ότι η κατάστασή τους είναι διαφορετική από την κατάσταση όλης της υπόλοιπης κοινωνίας. Παραγνωρίζουν το γεγονός ότι…

 

 την ανασφάλεια που αισθάνονται οι ίδιοι, την αισθάνεται η πλειονότητα όχι μόνο των Ελλήνων, αλλά και του υπόλοιπου κόσμου.

Ζητούν μια ασφάλεια που δεν υπάρχει.

Αντιλαμβάνομαι τους ηλικιωμένους που πνίγηκαν στον Θεσσαλικό Κάμπο και δεν έχουν κουράγιο να ξαναρχίσουν. Ομως τα «μπλόκα» αποκάλυψαν πολλούς νέους αγρότες, οι οποίοι έχουν τα όπλα για να σταθούν στον σύγχρονο κόσμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: