"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΣΥΡΙΖΑίικο ΣΟΥΡΓΕΛΟΚΑΤΣΑΠΛΙΑΔΙΚΟ: Το μπάχαλο του μπαχαλάκη!

 

Του ΠΕΤΡΟΥ ΛΑΖΟΥ

Την Πέμπτη το απόγευμα ξεκινούσαν οι εργασίες του 4ου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Ενός συνεδρίου το οποίο, υποτίθεται, θα εδραίωνε την ενότητα του κόμματος και θα οριοθετούσε ένα νέο ξεκίνημα. Ένα ξεκίνημα που θα οδηγούσε σε επαναφορά στην τροχιά εξουσίας...

Αντ’ αυτού, παρακολουθήσαμε ένα ακόμη, απέραντο φρενοκομείο. Οι πόρτες του οποίου άνοιξαν διάπλατα, πριν καν ξεκινήσει το συνέδριο από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα! Αυτόν που θεωρείται ο ιστορικός ηγέτης του κόμματος, και ως τέτοιος αποτελεί "τον εγγυητή της σταθερότητας και της ενότητάς του"!

Από εκεί και κάτω, έγινε του παιδιού που χάνει τη μάνα και της μάνας που χάνει το παιδί. Μέχρι και ο υιός Κουφοντίνας αναρωτήθηκε μισοαστεία μισοσοβαρά στα social media, αν έπρεπε να κατέβει στις εσωκομματικές και "να πάρει το κόμμα για πλάκα"! Του οσίου Μπάχαλου!

Όσα διαμείφθηκαν λίγο, πολύ γνωστά. Από τις διαρροές βεβαίως - βεβαίως, διότι η live μετάδοση κόπηκε μαχαίρι μόλις άρχισαν οι διαδικασίες ψηφοφορίας και κανείς εκτός κλειστού Tae Kwon Do, δεν θα μάθει ποτέ τον τρόπο με τον οποίο ελήφθησαν οι αποφάσεις του συνεδρίου! Φυσικά, αυτό δεν είναι καινούργιο στο συγκεκριμένο κόμμα (θυμάμαι μια ψηφοφορία που επαναλήφθηκε για να… καταλάβουν οι σύνεδροι τι ψήφιζαν). Αλλά όσο να ‘ναι, εντυπωσιάζει η επικοινωνιακή γκάφα. Ειδικά όταν κάποιος συνειδητοποιήσει πως τη μία πήγαιναν για εκλογές στις 10 Μαρτίου, την επόμενη πήγαιναν... "καταστατικά" για εκλογές σε έναν μήνα και την τρίτη αποφάσιζαν να... ΜΗΝ κάνουν εκλογές!!! Μιλάμε για χάος απέραντο και απύθμενο...

Σε κάθε άλλη περίπτωση, όλα αυτά θα αποτελούσαν πρώτης τάξεως υλικό για σενάριο κωμωδίας και θα άξιζαν ελάχιστης ενασχόλησης. Αλλά πρόκειται για την αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας και όσα συμβαίνουν εκεί, μας αφορούν όλους. Οπότε μια ματιά στα όσα συμπερασματικά προκύπτουν από το τετραήμερο αυτό μπάχαλο, είναι απαραίτητη.

Έχουμε λοιπόν και λέμε:

Α. Ζήσαμε το πρώτο βήμα της αποτσιπροποίησης (sic) του ΣΥΡΙΖΑ και της μετατροπής του Αλέξη σε Αλέκο (ακριβώς όπως είχαμε ενημερώσει στις 24 Νοεμβρίου). Ο μπαχαλάκης προσπάθησε, κατά την προσφιλή του τακτική να προκαλέσει μπάχαλο και τα κατάφερε. Αλλά το αποτέλεσμα δεν ήταν παρά μια ηχηρότατη και ξεγυρισμένη σφαλιάρα στον ίδιο!

Τόσο η απόρριψη της πρότασής του για νέες εσωκομματικές, όσο και το έντονο γιουχάισμα της κυρίας Γεροβασίλη από συνέδρους κατά την ομιλία ανακοίνωσης της υποψηφιότητάς της, δείχνουν ακριβώς αυτό. Η εποχή της παντοδυναμίας Τσίπρα εντός του ΣΥΡΙΖΑ, έχει παρέλθει. Ανεπιστρεπτί ή όχι, θα φανεί συν τω χρόνω αλλά είναι προφανές ότι ο πρώην πρωθυπουργός έχει εξαιρετικά μειωμένη επιρροή και απήχηση εσωκομματικά, πλέον. Το ερώτημα που προκύπτει για τις πιθανότητες μιας επαναφοράς, ολικής ή μερικής είναι άκαιρο. Αλλά, εάν θα έπρεπε να στοιχηματίσει κανείς, όλα δείχνουν πως πια βαδίζουμε ολοταχώς  προς τον… Αλέκο Τσίπρα!

Β. Μπαίνουμε σε μια νέα φάση για την Αριστερά στην Ελλάδα. Όπου σημαίνοντα ρόλο ναι μεν θα παίζει η επικοινωνία, αλλά δεν θα εξαρτάται από το "παραμύθι". Κουτοπονηριά, φτηνές ατάκες για νταούλια κ.λπ., ωμή εχθρικότητα κατά των αντιπάλων μόνο λόγω των πεποιθήσεών τους, ψέματα και λοιπές "τακτικές" μπούρδες με παντελή έλλειψη στρατηγικής, θα δώσουν σιγά-σιγά την θέση τους σε περισσότερο ουσιαστικές πρακτικές. ΙΣΩΣ να ξαναδούμε παραγωγή πολιτικής στην Αριστερά. Ναι, ξέρω! Από ποιους; Δίκιο έχετε αλλά…

 

 το χρειάζεται η χώρα, οπότε dum spiro spero!

Γ. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μπαίνει σε μια νέα εποχή, όπου οι ιδέες και το όραμα Κασσελάκη, θα κυριαρχήσουν. Για πόσον καιρό και ποιες είναι πραγματικά και οριστικά αυτές, μένει ν’ αποδειχτεί αλλά η όλη εξέλιξη του πράγματος καταδεικνύει ότι το "Αμερικανάκι" έχει ικανότητες και έχει αρχίσει να επιβάλλει τον νόμο του εσωκομματικά.

Δ. Η πολιτική σκηνή της χώρας βρίσκεται σε σημείο καμπής. Δύο άνθρωποι με υψηλότατου επιπέδου εκπαίδευση, ηγούνται των δύο από τα τρία μεγαλύτερα κόμματα και προχωρούν σε σημαντικές αλλαγές. Αυτό το γεγονός, αποκλείεται να αφήσει το γενικότερο πολιτικό σκηνικό και θα επηρεάσει σίγουρα και την χώρα ευρύτερα.

Ας ελπίσουμε προς το καλύτερο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: