"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΟ ΚΗΦΗΝΟΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟ ΞΕΦΡΑΓΟ ΚΩΛΟΧΑΝΕΙΟ: Ο άγιος και οι διαδικασίες


Του ΠΑΣΧΟΥ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗ

Σε μια ταινία με τον Ζαν Πολ Μπελμοντό, ο «Επαγγελματίας» πράκτορας των γαλλικών μυστικών υπηρεσιών λέει στον υπουργό του για ένα επικείμενο χτύπημα: «Ξεκινήστε το συμπούρμπουλο των δηλώσεων για το συμβάν». 

Κάπως έτσι είναι η ελληνική πραγματικότητα μετά το δέμα-βόμβα που «μυστηριωδώς» εμφανίστηκε στο Εφετείο Θεσσαλονίκης και, ευτυχώς, έγινε αντιληπτή πριν σκάσει.

Συμφώνως με το ρεπορτάζ,
«ο φάκελος με τον εκρηκτικό μηχανισμό απεστάλη στα δικαστήρια πριν από 10 ημέρες. Εφτασε με αλληλογραφία και παραδόθηκε στο γραφείο της προέδρου Εφετών. (…) Ωστόσο, το περιεχόμενο κίνησε τις υποψίες της και, συμβουλευόμενη άτομο του οικείου περιβάλλοντός της, το παρέδωσε προς διερεύνηση. Ο ύποπτος φάκελος εξετάστηκε από το μηχάνημα Χ-ray και επιβεβαιώθηκε ότι περιείχε μηχανισμό με ζελατοδυναμίτιδα» («Καθημερινή», 12.2.2024).

Μετά το συμβάν, ο αρμόδιος υπουργός κ. Γιώργος Φλωρίδης διαπίστωσε ότι
«έχουμε σοβαρό κενό ασφάλειας στο δικαστήριο».  

Η πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων κ. Μαρία Στενιώτη είπε πως η επιστολή-βόμβα «πέρασε από έλεγχο και μπήκε στο δικαστικό μέγαρο, και μάλιστα έφτασε μέχρι τον τρίτο όροφο και καταλαβαίνετε τι κίνδυνος υπήρξε»

Ο πρόεδρος δικαστικών υπαλλήλων Θεσσαλονίκης κ. Τριαντάφυλλος Φούντας δήλωσε: «Οι εργαζόμενοι βλέπουν πως, ενώ είναι ένα μέγαρο που φυλάσσεται, με τους χιλιάδες ανθρώπους που έρχονται καθημερινά, φαίνεται πως εάν θέλει να περάσει κάποιος, θα το περάσει. Δεν ξέρουμε αν πέρασε από το μηχάνημα X-ray, από την κεντρική είσοδο». 

 Ο Αρειος Πάγος επισήμανε «την ανάγκη τοποθέτησης και λειτουργίας σε κάθε δικαστικό κατάστημα της χώρας ηλεκτρονικών συστημάτων ελέγχου εισερχόμενης αλληλογραφίας»

Η Ενωση Εισαγγελέων Ελλάδος ζήτησε «από την πολιτεία να λάβει άμεσα τα αναγκαία μέτρα, όπως επαρκή αστυνόμευση, εγκατάσταση και λειτουργία συστημάτων βιντεοεπιτήρησης και ανίχνευσης εκρηκτικών υλών».

Στη συγκεκριμένη περίπτωση του Εφετείου Θεσσαλονίκης, όμως, μηχάνημα υπάρχει. 

Η αλληλογραφία (υποτίθεται ότι) ελέγχεται, αλλά «δεν ξέρουμε αν πέρασε από το μηχάνημα Χ-ray». Υπάρχει η κεντρική είσοδος όπου γίνεται έλεγχος, αλλά υπάρχει και μια δεύτερη είσοδος στην οποία δεν γίνεται. «Εγινε και έλεγχος με ειδικά εκπαιδευμένο σκύλο της Κ-9 που ανιχνεύει εκρηκτικές ουσίες», αλλά μετά την αποκάλυψη του τρομοδέματος.

Επομένως, τι απομένει;  

Μάλλον αυτό που είπε η πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων: «Εχουμε άγιο». 

Δυστυχώς, όμως...

 

 πρόσθεσε, «αλλά δεν μπορεί ο άγιος να φυλάει τα δικαστήρια»

Ισως να εξετάσουμε και το ενδεχόμενο να κάνει ο καθένας τη δουλειά του εφαρμόζοντας τις διαδικασίες…




Δεν υπάρχουν σχόλια: