"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ΕΘΝΙΚΟΙ ΞΕΦΤΙΛΑΡΑΔΕΣ: Οι απατεώνες και το κράτος δικαίου

 Του Κώστα Στούπα

Το να κατηγορεί η ελληνική αριστερά τον  Μητσοτάκη για την κατάσταση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα είναι σαν να κατηγορεί ο Χίτλερ τον Ρούσβελτ για την καταπίεση των Εβραίων στις ΗΠΑ.

Τούτο γιατί η ελληνική αριστερά συχνά καταφέρεται κατά της αστικής δημοκρατίας βασικό συστατικό της οποίας είναι το κράτος δικαίου, ενώ συχνά δεν αποκρύπτει πως στόχος είναι να ελέγξει αποτελεσματικά όλους τους "αρμούς της εξουσίας".

Οι "αρμοί της εξουσίας" στον έλεγχο των οποίων συχνά έχουν αναφερθεί στελέχη της Αριστεράς, που μετά την "κωλοτούμπα" του 2015 και το εκλογικό "στραπάτσο" του 2019 και του ’23 υποδύονται τους ευρωπαϊστές σοσιαλδημοκράτες, αποτελούν ακριβώς τα θεμελιώδη συστατικά του κράτους δικαίου.

Κράτος δικαίου σημαίνει πως υπάρχουν και λειτουργούν ανεξάρτητη δικαιοσύνη, ανεξάρτητες αρχές και ανεξάρτητος Τύπος που ελέγχουν την εκάστοτε εκτελεστική εξουσία.

Το κράτος δικαίου στην Ελλάδα είναι από τα πλέον αδύναμα της Ε.Ε. αλλά βαθμολογείται πάνω από τη βάση και τα τελευταία χρόνια έχει παρουσιάσει μικρά βήματα βελτίωσης.

Με βάση τα στοιχεία του διεθνούς οργανισμού Word Justice Project, που διεξάγει κάθε χρόνο σχετική έρευνα σε πληθώρα στοιχείων που συνιστούν την ποιότητα της δομής ενός κράτους δικαίου, η Ελλάδα με άριστα το 1 και χειρότερο το 0, το 2023 βαθμολογήθηκε με 0,61.

Βλέπε:World Justice Project – Greece

WJP Rule of Law Index | Greece Insights (worldjusticeproject.org)

 

H βαθμολογία αυτή της δίνει την 47η θέση μεταξύ 142 χωρών που ερευνά και βαθμολογεί ο οργανισμός. Την τελευταία θέση κατέχει η Βενεζουέλα με 0,26 στη βαθμολογία. Ακολουθούν στην 141 και 140 θέσεις η Καμπότζη και το Αφγανιστάν με 0,31 και 0,32.

Στις πρώτες τρεις θέσεις σε ό,τι αφορά την ποιότητα του κράτους δικαίου βρίσκονται η Δανία, η Νορβηγία και η Φινλανδία με βαθμολογίες 0,90, 0,89 και 0,87 αντίστοιχα.

Στην περιοχή που βρίσκεται η Ελλάδα η Τουρκία π.χ. απέχει παρασάγγας βρισκόμενη στην 117 θέση με βαθμολογία 0,41, η Βουλγαρία βρίσκεται στην 59η θέση με 0,56. Στα Βαλκάνια την καλύτερη θέση έχει η Ρουμανία που βρίσκεται στην 40η θέση με 0,63 βαθμολογία.

Για τα δεδομένα της Ε.Ε. λοιπόν η Ελλάδα βρίσκεται σε μια από τις τελευταίες θέσεις αλλά αυτό δεν είναι κάτι που συνέβη επί της σημερινής κυβέρνησης. Μετά το 2019 μάλιστα παρατηρείται οριακή βελτίωση.

Στους επιμέρους τομείς η Ελλάδα έχει τη χειρότερη βαθμολογία στους τομείς της απόδοσης δικαιοσύνης ενώ την καλύτερη επίδοση τη σημειώνει στο τομέα τάξη και ασφάλεια. Στον τομέα των περιορισμών της εκτελεστικής εξουσίας η επίδοση της Ελλάδας είναι πάνω από τη μέση βαθμολογία.

Η καταδίκη της Ελλάδας λοιπόν την εβδομάδα που πέρασε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την ποιότητα του κράτους δικαίου και την Ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης μπορεί να μην  εξέπληξε πολλούς, αλλά αποτελεί πλήγμα για τη δημόσια εικόνα της χώρας μας.

Όπως είδαμε η κακή ποιότητα  του κράτους δικαίου στην Ελλάδα δεν είναι κάτι καινούργιο και κυρίως δεν αφορά μόνο την παρούσα κυβέρνηση.

Φαίνεται όμως πως κάποιοι εργαλειοποίησαν αυτή την αρνητική εικόνα προκειμένου να την εκμεταλλευτούν πολιτικά. Ήταν φυσικό όταν την παρουσίασαν στην ολομέλεια του ευρωκοινοβουλίου, με τις επιδόσεις που περιγράψαμε παραπάνω, να προκύψει η καταδίκη.

Αν κάποιος μπορεί να κατηγορήσει την κυβέρνηση είναι γιατί παρά τις διακηρύξεις της περί κράτους δικαίου και ευρωπαϊκού προσανατολισμού δεν έχει πετύχει κάποια θεαματική βελτίωση της κατάστασης μετά από μια τετραετία διακυβέρνησης.

Επίσης, ζητήματα όπως οι τηλεφωνικές παρακολουθήσεις για τις οποίες δεν έχουν δοθεί ικανοποιητικές εξηγήσεις και δεν έχει τιμωρηθεί κάποιος από τη δικαιοσύνη, επιδεινώνουν την εικόνα.

Η κατάσταση όμως όπου διάφοροι σταλινικοί που διακηρύττουν την κατάργηση των εκλογών και του κράτους δικαίου να ασκούν κριτική για τη μη βελτίωσή του αποτελεί …

 

πολιτική ταχυδακτυλουργία απατεώνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: