"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΣΥΡΙΖΑίικο ΣΟΥΡΓΕΛΟΣΤΑΛΙΝΑΡΑΔΙΚΟ: Απετάξω τῷ Μαρξισμῷ; Απεταξάμην!

Του Κωνσταντίνου Χαροκόπου


Συνετελέσθη η απόταξη του Μαρξισμού από τον Σύριζα, όπως παραδοσιακά αποτάσσεται ο Σατανάς από τους ιερείς και τους νονούς
κατά τη διάρκεια των χριστιανικών βαπτίσεων.

Με τη διαφορά ότι στη θρησκευτική τελετή ο υποψήφιος και ο ανάδοχος στρέφονται προς τη Δύση, επειδή η Δύση είναι η χώρα του ορατού σκότους, ο δε διάβολος είναι ο ίδιος το σκοτάδι και στο σκοτάδι έχει το βασίλειό του. Ενώ, αντίθετα, ο Σύριζα στρέφεται πλέον επίσημα και ανεπηρέαστα προς τη Δύση, την οποία δεν θεωρεί σκοτάδι, αλλά προοπτική.

Οι αποχωρήσαντες από τον Σύριζα, πήραν τα ιμάτια των μαρξιστικών των ιδεοληψιών, των «δικαιωματίστικων» εμμονών και όσων αριστερών και αγωνιστικών υπολειμμάτων είχε αφήσει πίσω του ο Σύριζα, ως κυβερνών κόμμα μαζί με την εγχώρια ακροδεξιά.

Οι αποχωρήσαντες από τον Σύριζα είπαν ένα όχι στην πορεία εκφυλισμού και απαξίωσης της Αριστεράς και των προοδευτικών δυνάμεων της χώρας μας που σύμφωνα με τους ίδιους συντελείται, με βασικούς πρωταγωνιστές τους συμμετέχοντες στην ηγετική ομάδα του πρώην κόμματός τους.

Οι αποχωρήσαντες από τον Σύριζα αρνήθηκαν σύμφωνα με τη δήλωσή τους την υποταγή του πρώην κόμματός τους στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα.

Οι αποχωρήσαντες από τον Σύριζα είπαν όχι στην υπονόμευση της θετικής –κατά τη γνώμη τους– αποτίμησης του κυβερνητικού έργου του Σύριζα και των Ανεξάρτητων Ελλήνων κατά τη διάρκεια της καταστροφικής τετραετίας 2015-2019.

Οι αποχωρήσαντες από τον Σύριζα έχουν σαν στρατηγικό στόχο τον σοσιαλισμό με δημοκρατία και ελευθερία μέσω της ανασύνθεσης των προοδευτικών δυνάμεων, από τη διαμόρφωση ενός σύγχρονού πολιτικού και κοινωνικού ρεύματος με τους αριστερούς και προοδευτικούς πολίτες, με τα σύγχρονα κοινωνικά κινήματα, με τις δυνάμεις της πολιτικής οικολογίας, με τους ανθρώπους που δίνουν τη μάχη ενάντια στους αποκλεισμούς, στις διακρίσεις, στις δυσκολίες και στον εκφασισμό της καθημερινής ζωής.

Οι αποχωρήσαντες αποτελούν τη βαθιά μαρξιστική ψυχή του Σύριζα που λόγω της επαφής τους με την κυβερνητική εξουσία, είχαν μεταβολίσει με πίκρα και πόνο κάθε μνημονιακή υποχρέωση, κάθε φιλοδυτική επιλογή και κάθε επαφή με την σκληρή πραγματικότητα πέρα και έξω από τα οράματά τους. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όλοι τους συμμετείχαν στην καταστροφική πορεία προς τον γκρεμό του δημοψηφίσματος του ΟΧΙ και ότι όλοι μαζί συμμετείχαν στην προσπάθεια τοποθέτησης της Ελλάδας στο μπλοκ της Ρωσίας, του Ιράν και της Ρωσίας.

Οι αποχωρήσαντες από τον Σύριζα, συμμετείχαν στην καταστροφική αντιπολίτευση που ακολούθησε το πρώην κόμμα τους κατά τη διάρκεια της υβριδικής τουρκικής επίθεσης στον Έβρο, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, κατά τη διάρκεια της κουφοντινειάδας, με κάθε πρώτη ευκαιρία και κάθε αφορμή.

Οι αποχωρήσαντες βίωσαν την απόταξη του μαρξισμού και των αγωνιστικών περγαμηνών που τους συνόδευαν από τη γέννηση του Σύριζα μέχρι σήμερα. 

Είδαν το νέο πρόεδρο...

 

 να λειτουργεί σαν ανάδοχος και να μεταλλάσσει το «κόμμα του», μέσα σε μια ημέρα. Και να το μετατρέπει σε κάτι εντελώς απολιτικό, με λίγο απ’ όλα. Με μοναδική σταθερά, την αποκοπή από το παρελθόν. Από το μαρξιστικό παρελθόν και τα οράματα.



Δεν υπάρχουν σχόλια: