"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΝουΔο-γαλαζαίικο ΞΕΦΤΙΛΑΡΑΔΙΚΟ: Η αθλιότητα της πολιτικής Μητσοτάκη

Του Παντελή Σαββίδη
 

Η πολιτική παρουσία του Μητσοτάκη είναι άκρως επικίνδυνη διότι διαμορφώνει ένα συλλογικό υποσυνείδητο στη Θεσσαλονίκη που θα αποδειχθεί για όλους επικίνδυνο.

Προς το παρόν δεν θέλω να γράψω τίποτε περισσότερο. Προειδοποίησα. Θα τα πούμε όταν συμβούν.

Η περιφερειακή πολιτική του είναι άθλια. Κάποιος πρέπει να τον σταματήσει και αυτός ο κάποιος δεν μπορεί να είναι άλλος απο τον λαό.

Όπως έγραψα και άλλη φορά ο Μητσοτάκης μισεί την Θεσσαλονίκη. Και έχει βάλει στόχο του να την καταστήσει χωριό.

Οι πόλεις για να μπουν στους διεθνείς χάρτες πρέπει να αποκτήσουν ένα πρεστίζ. Και το πρεστίζ τις το δίνουν εκτός απο τους πολίτες τους, οι θεσμοί που λειτουργούν σε αυτές, η ποιότητα της καθημερινής ζωής και οι σημαντικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται.

Ο Μητσοτάκης στέρησε την πόλη απο κάθε θεσμό που μπορούσε να τον αποσύρει. Και δεν μπορούσε να ησυχάσει με τον χαρακτηρισμό της ευρωπαϊκής πορείας των Βαλκανίων απο τη Σύνοδο της Θεσσαλονίκης. Με την συμπλήρωση 20 ετών απο τότε, φρόντισε να πραγματοποιήσει μια ανούσια συνάντηση στην Αθήνα -χωρίς κανένα λόγο- για να αποχαρακτηρισθεί η Σύνοδος απο Θεσσαλονίκης σε Αθηνών.

Είναι τόσο μικρός ως προσωπικότητα. 

Ως πολιτικός είναι ανύπαρκτος. Τον συντηρεί η παντελής έλειψη αντιπολίτευσης και η αδρή χρηματοδότηση των ΜΜΕ, απο τα χρήματα των ελλήνων φορολογουμένων, για να του πλέκουν το εγκώμιο. Όταν σβήσουν τα φώτα της ράμπας θα αντιληφθείτε σε πόσο κουτσό άλογο επενδύατε.

Το άλλο που δεν του επέτρεπε να ησυχάσει ήταν η επιθυμία του Ερντογάν να πραγματοποιηθεί η ελληνοτουρκική συνάντηση σε επίπεδο ηγεσίας στη Θεσσαλονίκη. Μεθόδευσε έτσι τα πράγματα ώστε η συνάντηση να γίνει στην Αθήνα.

Δεν είναι πρωθυπουργός της Ελλάδας. Είναι πρωθυπουργός μιας πόλης κράτους που κρατά σε αποικιακή κατάσταση την επικράτεια της χώρας.

Όλα αυτά βεβαίως συντελούνται με την συναίνεση και την υποστήριξη της πολιτικής του Μητσοτάκη απο το αθηναϊκό λαϊκό αμάλγαμα. Και απο το κατεστημένο.
Δυστυχώς το παιχνίδι δεν παίζεται. Η διαφορά δύναμης είναι τεράστια.
 

Πρέπει να αναζητηθούν άλλες λύσεις εκτός Αθηνών. προς την κατεύθυνση της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Το αθηναϊκό κράτος δεν μας θέλει. Αλλά εμείς πρέπει να επιβιώσουμε.

 
ΥΓ: είναι αλήθεια ότι η πόλη στερείται και ισχυρής οικονομικής τάξης και πολιτικού δυναμικού και ισχυρών ΜΜΕ που θα μπορούσαν να πιέσουν.  

Το τέλος της...

 είναι ορατό αν δεν διαμορφωθεί μια κοινωνία πολιτών που να φωνάξει: ως εδώ.



Δεν υπάρχουν σχόλια: