"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΝουΔο-γαλαζαίικο ΣΤΑΛΙΝΟ-ΚΗΦΗΝΑΡΑΔΙΚΟ: Ελάχιστη Εγγυημένη Ιδρυματοποίηση

 


Του Λεωνίδα Παλαιοδήμου


Πάνω από 210 χιλιάδες πολίτες λαμβάνουν το «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα».
 

Πάνω από 2600 ευρώ ετησίως (το ελάχιστο) ΣΥΝ μια σειρά άλλων παροχών που συνδέονται με αυτό.  

Πρόκειται κυρίως για ανθρώπους που έχουν την ικανότητα να δουλέψουν.

Και ναι, δεν υπάρχουν καλοπληρωμένες δουλειές, το ξέρω. Αλλά και η πιο κακοπληρωμένη δουλειά είναι πολύ καλύτερη από την ιδρυματοποίηση και την εξάρτηση από το κράτος.

Είναι απάνθρωπο για τους ίδιους τους «δικαιούχους» να τους ιδρυματοποιεί το κράτος. Αυτοί μπορεί να μην το κατανοούν και μπορεί ακόμη να νιώθουν και θύματα.

Είναι άδικο για τους πολίτες που φτύνουν αίμα στη δουλειά για να πληρώνουν ίσως τη μεγαλύτερη έμμεση φορολογία στην Ευρώπη.

Είναι αντικοινωνικό να πηγαίνουν κοντά στο 1 δις το χρόνο εκεί, αντί να πηγαίνουν σε αυτούς που πραγματικά δεν μπορούν να εργαστούν (πχ άτομα με αναπηρία, άτομα με πολύ χαμηλές συντάξεις) ή σε αυτούς που έχουν πολλά στόματα να θρέψουν ή σε βασικές υπηρεσίες που είναι προβληματικές και απευθύνονται στους μη-έχοντες (πχ δημόσια υγεία).

Είναι αντιπαραγωγικό να χάνονται στην αδράνεια δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι που θα μπορούσαν να εργαστούν.

Είναι και κατά της δημοκρατίας να δημιουργείς στρατιές εξαρτημένων από το κράτος. Πώς κάνεις ελεύθερες εκλογές όταν ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού είναι εξαρτημένο από το κράτος;
 

Και τελικά είναι...

 κατά της κοινωνικής συνοχής (τι ειρωνεία) όταν οι μισοί νιώθουν ότι είναι μονίμως οι μαλάκες της υπόθεσης.  

Συγχωρέστε με, αλλά δεν μπορώ να βρω πιο κατάλληλη λέξη.



Δεν υπάρχουν σχόλια: