"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΟ ΚΩΛΟΧΑΝΕΙΟ: Τρυπάει τ’ αυτιά και βγάζει μάτια

Toυ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΛΑΚΑΣΑ

Τον νου σας οι μαθητές μουσικών γυμνασίων: να είστε καλλίφωνοι ή έστω φροντίστε να «κοπείτε» όχι μόνο στη χορωδία αλλά και στα μαθηματικά! 

 Ο γραφειοκρατικός παραλογισμός του ελληνικού σχολείου οδηγεί τους μαθητές στην έξοδο των μουσικών σχολείων εάν απορριφθούν σε μουσικό μάθημα χωρίς να έχουν απορριφθεί και σε ένα μάθημα γενικής παιδείας. Στην περίπτωση αυτή τους δίνεται μία ακόμη ευκαιρία.  

Το 2021 το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε (υπουργική απόφαση 20923/Δ2/2021, για όποιον ενδιαφέρεται να ανατρέξει στο επίσημο έγγραφο) ότι:

– Ο μαθητής του μουσικού γυμνασίου κρίνεται άξιος προαγωγής ή απόλυσης, Ι. όταν έχει σε όλα τα μαθήματα βαθμό ετήσιας επίδοσης τουλάχιστον 10 ή II. όταν έχει γενικό μέσο όρο βαθμών ετήσιας επίδοσης από τα μαθήματα γενικής παιδείας και τα μαθήματα μουσικής παιδείας τουλάχιστον 13, έστω κι αν δεν έχει κάτω από 10 σε κάποια.

– Αν δεν πληρούνται οι παραπάνω προϋποθέσεις, ο μαθητής παραπέμπεται το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου σε επαναληπτική εξέταση στα μαθήματα στα οποία «κόπηκε», εφόσον ο αριθμός των μαθημάτων αυτών δεν υπερβαίνει τα 6, εκ των οποίων τα 4 πρέπει να είναι γενικής παιδείας και τα υπόλοιπα 2 μουσικής παιδείας.


Ωστόσο, στο επόμενο άρθρο η απόφαση λέει:

– Μαθητής των Α΄ και Β΄ τάξεων, εφόσον κριθεί άξιος προαγωγής τον Ιούνιο αλλά δεν έχει σε κάθε μάθημα μουσικής παιδείας τουλάχιστον 10, τότε μετεγγράφεται σε άλλο γυμνάσιο γενικής παιδείας στην αντίστοιχη τάξη προαγωγής του, ή εάν είναι της Γ΄ τάξης, σε οποιονδήποτε άλλον τύπο λυκείου.

Δηλαδή, εάν ένας μαθητής αποτύχει π.χ. σε 2 μαθήματα μουσικής παιδείας και σε 1 γενικής, μπορεί να δώσει επαναληπτικές εξετάσεις τον Σεπτέμβριο. Αν όμως αποτύχει σε 1 μάθημα μουσικής παιδείας αλλά έχει επιτύχει σε όλα τα γενικής, δεν του δίνεται η ευκαιρία επανεξέτασης τον Σεπτέμβριο και απομακρύνεται από το μουσικό σχολείο!  

Ετσι, όπως αναφέρουν γονείς, η υπουργική απόφαση οδηγεί ένα μαθητή που σε μάθημα μουσικής παιδείας βαθμολογηθεί κάτω από 10, προκειμένου να μην απομακρυνθεί από το μουσικό σχολείο και να έχει τη δυνατότητα επανεξέτασης τον Σεπτέμβριο, να επιδιώξει να βαθμολογηθεί κάτω από τη βάση και σε ένα μάθημα γενικής παιδείας!

Είτε πρόκειται για εσφαλμένη διατύπωση είτε...

 

 για πρόθεση περιορισμού του μαθητικού πληθυσμού των (ακριβών;) μουσικών σχολείων, η απόφαση είναι φάλτσα.




Δεν υπάρχουν σχόλια: