"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΚΟΣΜΟΣ - ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ: Η Αγία Εδρα απαγορεύει την τέφρα στα σπίτια

Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία προτιμά την ταφή από την καύση των νεκρών. Ομως, στη δεύτερη περίπτωση η τέφρα του αποβιώσαντος θα πρέπει να φυλάσσεται σε «ιερό μέρος» και δεν μπορεί να παραμένει μέσα στην κατοικία, να διανέμεται στα μέλη της οικογένειας, ούτε επιτρέπεται να διασκορπίζεται.


Οι νέες οδηγίες που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα από την Αγία Εδρα αναφέρουν, μεταξύ άλλων, ότι είναι πιθανό να αρνηθεί ο ιερέας να τελέσει την εξόδιο ακολουθία σε περίπτωση που ο νεκρός είχε εκφράσει την επιθυμία να διασκορπιστεί η τέφρα του. Επίσης, στη σχετική εγκύκλιο αναφέρεται ότι δεν επιτρέπεται η διατήρηση της τέφρας στην κατοικία, αν και θα γίνονται ελάχιστες εξαιρέσεις σε αυτόν τον κανόνα με πολύ αυστηρά κριτήρια.



Επί πολλούς αιώνες, η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία απαγόρευε την καύση των νεκρών, διότι ως πρακτική αντιτίθετο με τις χριστιανικές διδασκαλίες σχετικά με την Ανάσταση. Τελικά, όμως, συμφώνησε στην καύση των νεκρών το 1963, χωρίς ποτέ να αποδεχθεί την πρακτική.
Οπως επισημαίνεται στις νέες οδηγίες...

  μετά την καύση η τέφρα θα πρέπει να φυλάσσεται σε ιερούς τόπους όπως εκκλησίες, κοιμητήρια ή σημεία που έχουν δημιουργηθεί γι’ αυτό τον σκοπό. Επίσης απαγορεύεται να διασκορπίζεται η τέφρα στον αέρα, τη στεριά ή τη θάλασσα ούτε μπορεί να διατηρείται σε κοσμήματα ή άλλα αντικείμενα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: