"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΣΥΡΙΖΟΤΣΑΡΛΑΤΑΝΑΔΙΚΟ: Ο Μαρξ και οι δύο βάρκες του Τσακαλώτου



O Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι ο ηγετικός παράγοντας της «τάσης των 53» στον ΣΥΡΙΖΑ.  


Οι 53, αποτελούν μία ομάδα στελεχών που προσεγγίζει τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κριτικά, παρατηρώντας τα πράγματα μέσα από αριστερόστροφη οπτική.



Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι ένας οικονομολόγος που ακολουθεί τη μαρξιστική σχολή σκέψης. Επιχειρηματολογεί υπέρ του μεγάλου, κοινωνικού κράτους, το οποίο θα λειτουργεί ως αναπτυξιακός απινιδωτής. Ολα καλά και θεμιτά ως εδώ. Τα προβλήματα άρχισαν όταν έβαλε υπό μάλης το χαρτοφυλάκιο του υπουργού των Οικονομικών.




Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ένας μαρξιστής οικονομολόγος, έβαλε την υπογραφή του στο επαχθέστερο μνημόνιο που επιβλήθηκε στη χώρα. Το μνημόνιο αυτό προβλέπει εκτενές πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. Τις ιδιωτικοποιήσεις που υπέγραψε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν τόλμησε να περιγράψει ούτε η μακαρίτισσα η Μάργκαρετ η Θάτσερ. Ηταν η κρίσιμη στιγμή, θα πει και θα πείτε. Η χώρα είχε πέσει στα γόνατα, στο χείλος της αβύσσου. Εντάξει. Ο Τσακαλώτος έκανε την καρδιά πέτρα και έβαλε το πατριωτικό καθήκον πάνω από τις ιδέες. Κάτι τέτοιο δεν έλεγε και ο Λένιν για τους συμβιβασμούς;


Από τότε πέρασαν 15 μήνες. Και ο Τσακαλώτος καταφέρνει, με μοναδική ικανότητα, να ισορροπεί πάνω σε δύο βάρκες. Με το ένα χέρι υπογράφει σκληρές μνημονιακές αποφάσεις και με το άλλο συντάσσει κριτικά κείμενα εναντίον της πολιτικής που ο ίδιος εφαρμόζει.  


Δείτε τι κάνει τώρα, με την ιδιωτικοποίηση της ενέργειας. Οι 53 στηρίζουν τον Πάνο Σκουρλέτη που διατυπώνει έντονες αντιρρήσεις. Αυτό θα ήταν εντάξει, αν επρόκειτο για 52.  


Ο Τσακαλώτος τι δουλειά έχει μαζί τους;  


Το όνομα του είναι δίπλα στου Τσίπρα. Και τα δύο μαζί βρίσκονται κάτω από το μνημόνιο που περιγράφει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.


Τι ακριβώς προσπαθεί να κάνει ο Τσακαλώτος; Να σώσει την αριστερή ψυχή του ή να ξεπλύνει τις «αμαρτίες» του έναντι φίλων και συντρόφων; 


 Προφανώς...
 και τα δύο, χωρίς να χάσει την προνομιακή πρόσβαση στην εξουσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: