"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Η ανωνυµία έσβησε για το twitter

Ο ιστότοπος twitter υποχρεώθηκε να παραδώσει προσωπικές λεπτοµέρειες για έναν βρετανό χρήστη στο πλαίσιο µιας δικαστικής διένεξης για συκοφαντική δυσφήµηση που µπορεί να έχει τεράστιες επιπτώσεις για την ελευθερία του λόγου στο Ιντερνετ.

Ο ιστότοπος κοινωνικής δικτύωσης έδωσε στις Αρχές το όνοµα, τη διεύθυνση email και τον αριθµό τηλεφώνου ενός δηµοτικού συµβούλου του Νοτίου Ταϊνσάιντ που κατηγορείται ότι δυσφηµούσε το δηµοτικό συµβούλιο µέσω σειράς ανώνυµων λογαριασµών στο twitter. Το δηµοτικό συµβούλιο του Νοτίου Ταϊνσάιντ προσέφυγε σε δικαστήριο της Καλιφόρνιας, το οποίο διέταξε το twitter που έχει την έδρα του στο Σαν Φρανσίσκο να παραδώσει τις προσωπικές λεπτοµέρειες του χρήστη. Σύµφωνα µε τη βρετανική εφηµερίδα «Γκάρντιαν», είναι η πρώτη φορά που το twitter υπέκυψε σε δικαστική πίεση να ταυτοποιήσει ανώνυµους χρήστες. Και η κίνηση του δηµοτικού συµβουλίου να χρησιµοποιήσει τα δικαστήρια της Καλιφόρνιας είναι πιθανό να αποτελέσει ορόσηµο στη µάχη για την προστασία των προσωπικών δεδοµένων και της ανωνυµίας στο Ιντερνετ.

Ο Αχµεντ Χαν, ο δηµοτικός σύµβουλος του Νοτίου Ταϊνσάιντ που κατηγορείται για τη δυσφήµηση, χαρακτήρισε «οργουελική» την κίνηση του δηµοτικού συµβουλίου. Νωρίτερα αυτόν τον µήνα, ο Χαν έλαβε ένα email από το twitter που τον πληροφορούσε ότι ο ιστότοπος παρέδωσε προσωπικές πληροφορίες γι’ αυτόν. Ο ίδιος αρνείται ότι έχει γράψει το δυσφηµιστικό υλικό. «Η υπόθεση είναι σαν να έχει βγει από το 1984» είπε στην «Γκάρντιαν», αναφερόµενος στο γνωστό βιβλίο του Τζορτζ Οργουελ. «Αν ένα δηµοτικό συµβούλιο µπορεί να αναλαµβάνει τέτοια δράση εναντίον ενός από τους δηµοτικούς συµβούλους του απλώς επειδή δεν τους αρέσουν αυτά που λέω, τι ελπίδα έχει η ελευθερία της έκφρασης ή η ιδιωτικότητα;».

Ο ΧΑΝ είπε ότι οι πληροφορίες που παρέδωσε ο ιστότοπος είναι «απλώς ένας πολύ µακρύς κατάλογος µε αριθµούς». «∆εν καταλαβαίνω τελείως, αλλά έχουν σχέση µε τον λογαριασµό µου στο twitter και δεν παραβιάζονται µόνο τα δικά µου ανθρώπινα δικαιώµατα, αλλά εν δυνάµει και τα δικαιώµατα όλων όσοι µου έστειλαν ποτέ κάποιο µήνυµα στο twitter. Αρκετοί µού είχαν στείλει ιδιωτικά µηνύµατα ξεσκεπάζοντας αδικήµατα στο δηµοτικό συµβούλιο και τώρα η Αρχή τα γνωρίζει. Ουδέποτε µου είπαν καν ότι θα προσφύγουν στα δικαστήρια στην Καλιφόρνια. Το έµαθα όταν ο ιστότοπος ήρθε σ’ επαφή µαζί µου».

Ο ακτιβιστής που µαρτύρησε τον Ράιαν Γκιγκς
Ο ποδοσφαιριστής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ Ράιαν Γκιγκς, ο οποίος είχε προσφύγει στη ∆ικαιοσύνη µε σκοπό να εµποδίσει τη δηµοσιοποίηση πληροφοριών για φερόµενη εξωσυζυγική σχέση του, προσπαθεί τώρα να εντοπίσει τους χρήστες του twitter που αποκάλυψαν ότι είναι αυτός που προσέφυγε στη ∆ικαιοσύνη. Οι «Σάντεϊ Τάιµς» έγραψαν χθες πως το όνοµά του αποκαλύφθηκε στο twitter µόλις έξι ώρες αφότου το δικαστήριο εξέδωσε την απόφαση που υποτίθεται ότι προστάτευε την ταυτότητά του.

Σύµφωνα µε την εφηµερίδα, δράστης είναι ο Τζέιµς Ουέµπλι, ένας τραπεζικός υπάλληλος που λέει πως δεν έχει καµιά σχέση µε τον παίκτη, τη φερόµενη ως ερωµένη του ή τα µέσα ενηµέρωσης. Ο Ουέµπλι αυτοχαρακτηρίζεται «αριστερός, ακτιβιστής, µανιώδης της τεχνολογίας, τραπεζικός – όχι από τους πλούσιους». Αρνήθηκε ότι ήταν ο πρώτος που παραβίασε τη δικαστική απόφαση, ωστόσο παραδέχθηκε πως ώρες µετά την έκδοση της δικαστικής απόφασης έστειλε ένα τουίτ που έγραφε πως «ο Ράιαν Γκιγκς θέλει να καλύψει µια υποθετική σχέση του µε την Ιµογκεν Τόµας του Μπιγκ Μπράδερ». 

Η ταχύτητα και ο τρόπος της αποκάλυψης της ταυτότητας του 37χρονου ποδοσφαιριστή δείχνουν πόσο αναποτελεσµατικές έχουν γίνει τέτοιου είδους δικαστικές αποφάσεις στην εποχή του Ιντερνετ.

TA NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: