"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΟΥΡΚΙΑ: Επιστολή-Καταπέλτης Αλεβίδων κατά Ερντογάν

Ανοιχτή επιστολή στον Ταγίπ Ερντογάν έστειλε η ομοσπονδία Αλεβήδων –Μπεκτασήδων στην Τουρκία που αριθμεί περίπου είκοσι εκ. πολιτών, διαμαρτυρόμενη για τις διακρίσεις και την συμπεριφορά των υποψηφίων και σ’ αυτήν την προεκλογική περίοδο.

Μεταξύ άλλων, οι Αλεβήδες επισημαίνουν τα ακόλουθα: «Η επιλογή των πολιτικών που δεν παράγουν πολιτική είναι να στρέφονται εναντίον εκείνων που έχουν διαφορετική εθνική και θρησκευτική ρίζα. Όταν κάποιος βγαίνει στις πλατείες και απευθύνεται στο λαό πρέπει να λέει σοβαρά πράγματα. Η πολιτική των ανεβασμένων τόνων που ασκείται σε βάρος διαφορετικών εθνικών και θρησκευτικών ομάδων, για να προκαλέσει τον ενθουσιασμό του ακροατηρίου, στερείται σοβαρότητας, είναι ρηχή και ανούσια. Δυστυχώς η χώρα μας διανύει μια τέτοια περίοδο στον 21ο αιώνα».

Και συνεχίζουν: «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η μνήμη της κοινωνίας διαφέρει πολύ από την πραγματική ιστορία. Την ώρα που η ιστορία καταγράφει τις σφαγές και τα εγκλήματα, η μνήμη της κοινωνίας καταγράφει τον άφατο πόνο, τον εξευτελισμό και γράφει δημοτικά τραγούδια, θρύλους και μοιρολόγια. Πρέπει να εξετάσετε τις σχέσεις των Αλεβήδων με τη Δημοκρατία και από αυτή την οπτική….».

Η επιστολή καταλήγει: «Η ευημερία και η σταθερότητα μιας χώρας δεν εξαρτάται μόνο από την οικονομία και την πολιτική, αλλά και από την κοινωνική ειρήνη. Εάν στην Τουρκία οι Τούρκοι δεν υποστηρίζουν τα δικαιώματα των Κούρδων, οι Σουννίτες των Αλεβήδων και οι Αλεβήδες των Σουννιτών τότε η κοινωνική ειρήνη δεν θα έχει διάρκεια. Για να περάσει κάποιος στην ιστορία πρέπει να οικοδομήσει μια τέτοια κοινωνική ειρήνη. Εσείς, (κ. Ερντογάν) θα περάσετε στην ιστορία όχι μόνο ως ο πρωθυπουργός που γκρέμισε αγάλματα, αλλά και ως ο πρωθυπουργός που έσπειρε το μίσος ανάμεσα στους πολίτες, όταν προκαλέσατε το γιουχάισμα των ανθρώπων με διαφορετικό θρήσκευμα στις πολιτικές συγκεντρώσεις σας».

Από το περιεχόμενο της επιστολής προκύπτει ότι μετά τις εκλογές το τοπίο θα είναι πολύ εχθρικό για τον κ. Ερντογάν, όποιο και αν είναι το ποσοστό της νίκης του. Οι κοινωνικές αναταραχές θα είναι πολύ έντονες. Δεν αρκεί μόνο ο πόλεμος που διεξάγεται καθημερινά στις κουρδικές περιοχές, τώρα αντιδρούν και οι Αλεβήδες .

Για να δούμε αν η «διεθνής κοινότητα» θα ασκήσει το δικαίωμα της «ευθύνης για την προστασία» των αδυνάτων που κινδυνεύουν και κάνει καμία «ανθρωπιστική παρέμβαση» με το ΝΑΤΟ , όπως στο Ιράκ και τη Λιβύη. Εμείς πάντως πιστεύουμε ότι ήδη έχει αργήσει να προστατεύσει τους Κούρδους, που καταπιέζονται ασύστολα εδώ και αιώνες.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: