"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ισπανικά αγγούρια με θανατηφόρο βακτήριο!

Επιστήμονες στο Αμβούργο της Γερμανίας εντόπισαν το επικίνδυνο στέλεχος ΕΗΕC του βακτηρίου E.coli σε τρία αγγούρια προέλευσης Ισπανίας. Τις τελευταίες εβδομάδες, εκατοντάδες άτομα στη βόρεια Γερμανία έχουν νοσήσει λόγω μόλυνσης από το εν λόγω βακτηρίδιο, ενώ έχουν σημειωθεί και τρεις θάνατοι.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η πλειονότητα των ασθενών είναι γυναίκες και μάλιστα νεαρής ηλικίας, γεγονός που οδήγησε τους επιστήμονες να υποπτευτούν τα σαλατικά ως πηγή της μόλυνσης, καθώς οι σαλάτες είναι δημοφιλείς στο συγκεκριμένο καταναλωτικό κοινό που είναι ευαισθητοποιημένο σε ζητήματα διατροφής.

Ωστόσο ο εντοπισμός του στελέχους EHEC στα αγγούρια προέλευσης Ισπανίας δεν σημαίνει πως δεν μπορούν να υπάρχουν κι άλλες πηγές της μόλυνσης, όπως επισημαίνουν οι αρχές του Αμβούργου.

Τις προηγούμενες ημέρες, το ινστιτούτο Robert Koch είχε απευθύνει έκκληση στους Γερμανούς καταναλωτές να αποφεύγουν τις ωμές σαλάτες, τις ντομάτες και τα αγγουράκια και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά το πλύσιμό τους.

Το γεγονός αυτό προκάλεσε την αντίδραση των Γερμανών αγροτών και εμπόρων οπωροκηπευτικών που υποστηρίζουν ότι υφίστανται τεράστια ζημιά, χωρίς να έχει αποδειχθεί τίποτα. Σύμφωνα με τον Αντρέας Μπρούγκερ, πρόεδρο του γερμανικού συνδέσμου εμπόρων οπωροκηπευτικών,οι επιπτώσεις για τον κλάδο είναι καταστροφικές. Ωστόσο τα κηπευτικά που παράγονται αυτή την εποχή στη Γερμανία προέρχονται από θερμοκήπια και δεν λιπαίνονται με κοπριά, όπως υποστηρίζει.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Spiegel, ως την Πέμπτη είχαν νοσήσει 214 άτομα με το ιδιαίτερα επικίνδυνο αιμολυτικό-ουραιμικό σύνδρομο, ενώ ένα κρούσμα μόλυνσης αναφέρθηκε και στη Δανία. 

Agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: