"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Μια ελληνική «βάση» στη Βεγγάζη

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗ

Διπλωματική γέφυρα επικοινωνίας δημιουργεί η κυβέρνηση με τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις στη Λιβύη, ενώ παράλληλα προωθείται ανθρωπιστική βοήθεια με ιατροφαρμακευτικό υλικό.

Στη Βεγγάζη έφτασε κλιμάκιο ιατρών του ΚΕΕΛΠΝΟ και ήδη βρίσκεται σε συνεργασία με τοπικούς φορείς για την καταγραφή των αναγκών και των ελλείψεων. Η ελληνική ιατρική ομάδα έφτασε μάλιστα μέχρι τις παρυφές του πεδίου επιχειρήσεων, έτοιμη να προσφέρει ιατρική υποστήριξη, ακόμα και χειρουργικό έργο εφόσον υπήρχε ανάγκη.

Σε διπλωματικό επίπεδο, καθώς πολλές τρίτες χώρες παίρνουν θέση στη σκακιέρα που τώρα διαμορφώνεται στη Βόρειο Αφρική, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έστειλε πριν από μία εβδομάδα τρία στελέχη του που θα αναλάβουν την επικοινωνία με τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις.

"Δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχει εκεί ελληνική παρουσία, ούτε να συνομιλούν όλοι μαζί τους και να απουσιάζουμε εμείς", τονίζει χαρακτηριστικά υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπ. Εξωτερικών.

Η αποστολή έχει ως στόχο να δημιουργηθεί μια διπλωματική "βάση" προκειμένου η αντιπροσωπεία μας να εξετάσει την κατάσταση όπως διαμορφώνεται. Παράλληλα προωθεί τις διεργασίες για τη μεταφορά της ανθρωπιστικής βοήθειας με ρούχα, τρόφιμα, φάρμακα και ιατρικό υλικό. Με την ίδια πτήση της Πολεμικής Αεροπορίας μεταφέρθηκε την περασμένη εβδομάδα και η ιατρική ομάδα υπό τη σκέπη του υπ. Υγείας και του ΚΕΕΛΠΝΟ.

"Ο στόχος μας ήταν να κάνουμε τις απαραίτητες επαφές με τους τοπικούς φορείς Υγείας και τα κλιμάκια του ΟΗΕ και της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας να ενσωματωθούμε και να προσφέρουμε βοήθεια", μας λέει από τη Βεγγάζη ο κ. Φίλιππος Κουκουριτάκης βιολόγος  επιδημιολόγος του ΚΕΕΛΠΝΟ και συντονιστής της αποστολής.

"Αυτό επιτεύχθηκε άμεσα και συνέβαλε η θερμότατη και άψογη από κάθε άποψη υποδοχή που έτυχε η αντιπροσωπεία μας από τους Λίβυους, από την πρώτη στιγμή που πατήσαμε το πόδι μας στη Βεγγάζη. Επίσης, εξ αρχής, δημιούργησε ιδιαίτερα θετική εντύπωση η εξειδίκευση του ανθρώπινου δυναμικού και η αρτιότητα του εξοπλισμού και των υγειονομικών προμηθειών της ελληνικής αντιπροσωπείας".

Ποιοι συμμετέχουν
Στην ελληνική αποστολή μετέχουν επίσης έμπειροι ιατροί που έχουν τη δυνατότητα ιατρικής υποστήριξης σε αντίξοες συνθήκες. Ο κ. Θανάσης Νησιώτης είναι γενικός χειρουργός, διευθυντής του ΕΣΥ με μεγάλη εμπειρία σε ιατρικό ανθρωπιστικό έργο καθώς έχει συμμετάσχει σε πολλές αποστολές σε εμπόλεμες περιοχές ανά τον κόσμο.

Στην αποστολή μετέχουν ο κ. Δημήτρης Γιαννούσης γενικός χειρουργός Αεροπορικής Ιατρικής του ΕΚΑΒ, ο κ. Πανάγος Μπουρλίδης γενικός ιατρός, από το Κέντρο Υγείας Βύρωνα, η κ. Δήμητρα Σίμου, νοσηλεύτρια στο Νοσοκομείο Παίδων Αγ. Σοφία, η κ. Λένα Κοκορομύτη, ψυχολόγος του ΚΕΕΛΠΝΟ και ο κ. Νίκος Παπαδόπουλος οδηγός της Κινητής Ιατρικής Μονάδας του ΚΕΕΛΠΝΟ.

"Πρόκειται για μια πλήρως εξοπλισμένη Κινητή Ιατρική Μονάδα, η οποία μετέφερε σημαντική ποσότητα φαρμάκων πρώτης ανάγκης και υγειονομικού υλικού στη Λιβύη" λέει ο κ. Κουκουριτάκης. "Ηδη πήγαμε σε περιοχές που βρίσκονται στα όρια της πολεμικής ζώνης, έτοιμοι ακόμη και να χειρουργήσουμε, εάν χρειαστεί, τραυματίες. Ευτυχώς αυτό το διάστημα έχουν περιοριστεί οι συγκρούσεις στα πεδία των μαχών. Σε περιπτώσεις κρίσης είμαστε σε 24ωρη επιφυλακή για να μεταβούμε άμεσα στο κοντινότερο νοσοκομείο προς τη ζώνη εχθροπραξιών".

ΜΟΝΑΔΑ ΚΕΕΛΠΝΟ
Επισκέπτεται νοσοκομεία και καταγράφει τις ελλείψεις

Η ιατρική ομάδα του ΚΕΕΛΠΝΟ καθημερινά πραγματοποιεί επισκέψεις στα μεγαλύτερα νοσοκομεία και δομές υγείας της ευρύτερης περιοχής και καταγράφει τις ελλείψεις που υπάρχουν σε προσωπικό, φάρμακα και υλικά, σε μια προσπάθεια συντονισμού της εκτίμησης αναγκών.

Το πλέον ενθαρρυντικό όμως είναι ότι μέχρι στιγμής δεν καταγράφονται πουθενά στη Λιβύη προβλήματα με επιδημίες. Ο κίνδυνος όμως αυτός θα επανεκτιμηθεί όταν οι χιλιάδες ξεριζωμένοι από τα σπίτια τους και πρόσφυγες αποφασίσουν να ξαναγυρίσουν στον τόπο τους.

Σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι είτε έχουν εγκαταλείψει τη χώρα είτε έχουν ξεσπιτωθεί και μετακινηθεί προς τα βουνά του Νότου για να γλιτώσουν από τις εχθροπραξίες. Αυτοί οι τελευταίοι αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα πείνας και έλλειψης βασικών ειδών και η συντονιστική επιτροπή ανθρωπιστικής βοήθειας ψάχνει τον καλύτερο τρόπο για να αποστείλει τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης στους συγκεκριμένους πληθυσμούς.

Μεγάλα θύματα του πολέμου τα μικρά παιδιά

Με την πρώτη καταγραφή, οι Ελληνες γιατροί διαπίστωσαν ότι η Λιβύη διαθέτει καταπληκτικά νοσοκομεία, με ανώτερο εξοπλισμό από τα αντίστοιχα ελληνικά, αλλά και ιατρικό προσωπικό υψηλού επιπέδου κατάρτισης.

Ομως το μεγαλύτερο πρόβλημά τους είναι η σοβαρή έλλειψη νοσηλευτικού και υποστηρικτικού προσωπικού γιατί οι περισσότεροι εξ αυτών ήταν αλλοδαποί που εγκατέλειψαν τη χώρα.

Και βέβαια οι συνέπειες των μαχών είναι εμφανείς μέσα στη Βεγγάζη.

"Οπως σε κάθε πόλεμο, οι πληγές που φέρουν τα μικρά παιδιά, οι οικογένειες των θυμάτων και το ιατρο-νοσηλευτικό προσωπικό που αντιμετώπισε τους τραυματίες και τους ετοιμοθάνατους είναι έκδηλες, ειδικά στις περιοχές μακριά από τα αστικά κέντρα", λέει ο κ. Κουκουριτάκης και προετοιμάζει την ιατρική ομάδα, εάν δεν υπάρξουν έκτακτες ανάγκες στο μέτωπο, να πραγματοποιήσει μια σειρά εκπαιδευτικών σεμιναρίων με αντικείμενο την επείγουσα ιατρική, σε διάφορα νοσοκομεία της περιοχής.

ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: