"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Διευθυντής κλινικής με πλαστό «χαρτί» από την Οξφόρδη και παραμένει ακόμη στη θέση του

Της Χριστινας Κοψινη

Ενα πλαστό πιστοποιητικό μετεκπαίδευσης του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης δίδει το 2009 προβάδισμα στην αξιολόγηση υποψηφίου ιατρού. Και τελικώς επιλέγεται ως διευθυντής στην οφθαλμολογική κλινική μεγάλου ελληνικού νοσοκομείου. Στο νοσοκομείο συνεχίζει να παραμένει και να διευθύνει την κλινική, παρά τις διαπιστώσεις-κόλαφο του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και της ένορκης διοικητικής εξέτασης που ακολούθησε.

Η ιστορία ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2004 με την προκήρυξη μιας θέσης διευθυντή στις υπό κάλυψη θέσεις κλάδου ΕΣΥ στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός. Συνολικά οι υποψήφιοι ήταν 11, μεταξύ των οποίων και ο εν λόγω. Στην πρώτη κατάταξη των υποψηφίων, τον Μάρτιο του 2008, καταλαμβάνει την 6η θέση. Ο τότε υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Δ. Αβραμόπουλος, αναπέμπει την απόφαση και ζητεί νέα αξιολογική κρίση από την επιτροπή. Πράγματι, το συμβούλιο επιλογής συνεδριάζει εκ νέου τον Οκτώβριο του 2008 και ο αργότερα επιλεγείς αναβαθμίζεται στην 3η θέση, αφού προηγουμένως οι 3 από τους 11 συνυποψηφίους έχουν παραιτηθεί πριν από την κρίση. Ο υπουργός αναπέμπει και πάλι την απόφαση -για λόγους μη νόμιμης σύγκλησης του συμβουλίου- και ζητεί νέα κρίση. Τον Μάρτιο του 2009 συγκροτείται νέο συμβούλιο επιλογής ιατρών ΕΣΥ. Συνεδριάζει τον Απρίλιο του 2009 και αξιολογεί τον μετέπειτα διευθυντή ικανό για την 1η θέση. Τρεις μήνες μετά, με απόφαση του υπουργού Υγείας, διορίζεται στη θέση του διευθυντή.

Στους νοσοκομειακούς κύκλους όλοι γνωρίζουν τον κεντρικό ρόλο που διαδραματίζουν οι συμπάθειες υπουργών και γενικών γραμματέων. Για τη συγκεκριμένη περίπτωση το συμπέρασμα προκύπτει και εκ της διαδικασίας και εκ του αποτελέσματος. Ομως βέβαιο είναι ότι ούτε το συμβούλιο επιλογής ασχολήθηκε με τις οφθαλμοφανείς ανακολουθίες που είχε το βιογραφικό του υποψηφίου, παρόλο που κάποιες επισημάνθηκαν ήδη το 2007 από τον εισηγητή κ. Αν. Κουρή. Ωστόσο το συμβούλιο τις παρέκαμψε και δεν αναρωτήθηκε πώς είναι ανθρωπίνως δυνατό να εμφανίζεται κάποιος και δη ιατρός απασχολούμενος σε τρεις διαφορετικούς φορείς την ίδια χρονική περίοδο και συγκεκριμένα: στο νοσοκομείο των κρατικών φυλακών Κορυδαλλού, στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και στο ΙΚΑ. Γιατί την ώρα που ο άνθρωπος έκανε κλινική στην Οξφόρδη φέρεται να εξέταζε συνταξιούχους του ΙΚΑ ή... έγραφε κολλύριο σε εγκλείστους.

Σε αυτή την υπόθεση η αποκάλυψη προέκυψε από την Οξφόρδη, με την απάντηση του διευθυντή νομικών υπηρεσιών του πανεπιστημίου, ο οποίος όταν του ζητήθηκε να μιλήσει για τον «συνεργάτη» του πανεπιστημίου, απάντησε τα εξής: «Η ονομασία του νοσοκομείου (από όπου φέρεται να έχει αποκτήσει την κλινική εμπειρία ο διευθυντής) είναι εσφαλμένη… Η διεύθυνση και οι αριθμοί επικοινωνίας ανήκουν σε άλλο πανεπιστημιακό τμήμα κι όχι στο οφθαλμολογικό νοσοκομείο… Δεν υπάρχει μητρώο με αυτό το όνομα… Υπάρχουν προβλήματα και με το λογότυπο του πιστοποιητικού… Η υπογραφή δεν ταιριάζει με το δείγμα υπογραφής του καθηγητού που υπογράφει τη βεβαίωση». Η απάντηση του πανεπιστημίου δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνείας: ο άνθρωπος είναι παντελώς άγνωστος στο πανεπιστήμιο από το οποίο προήλθε το πιστοποιητικό προϋπηρεσίας.

Τίποτε δεν θα είχε συμβεί εάν το συμβούλιο επιλογής διευθυντών ιατρών του ΕΣΥ διερευνούσε τις ανακολουθίες των στοιχείων που κατέθεσε ο υποψήφιος και δεν εμπλεκόταν ενεργά το υπουργείο Υγείας με τις διαδοχικές αναπομπές των αποφάσεων αξιολόγησης υποψηφίων. Σήμερα, δύο χρόνια μετά, υπάρχει μια μηνυτήρια αναφορά από τους δύο συνυποψήφιους που είχαν το κουράγιο να ασχοληθούν και να αποκαλύψουν τη χρήση πλαστού εγγράφου καθώς και άσκηση ποινικής δίωξης από την Εισαγγελία Πρωτοδικών κατά παντός υπευθύνου. Ταυτοχρόνως έχει δρομολογηθεί πειθαρχική διαδικασία ενώπιον πενταμελούς πειθαρχικού συμβουλίου με θέμα την οριστική απόλυση. Κι όμως, ο συγκεκριμένος διευθυντής του ΕΣΥ παραμένει στη θέση του. Ο οφθαλμολογικός χώρος βοά, το νοσοκομείο συζητεί, αλλά το πειθαρχικό σύστημα έχει τους ρυθμούς του και ο νέος υπουργός Υγείας είναι προσηλωμένος σε άλλες προτεραιότητες.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: