"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΦΟΥΚΟΥΣΙΜΑ: ΤΗΞΗ ΡΑΒΔΩΝ ΚΑΥΣΙΜΟΥ (!) ΣΕ ΣΥΝΟΛΙΚΑ 3 ΑΠΟ ΤΟΥΣ 6 ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΕΣ

Της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΤΖΑΒΑΡΑ

Σε νέα βάση πρέπει να εκτιμηθεί η πυρηνική κρίση στη Φουκουσίμα μετά την ανακοίνωση της διαχειρίστριας εταιρείας του κατεστραμμένου εργοστασίου ότι έχει πιθανότατα επέλθει τήξη των ράβδων καυσίμου σε άλλους δύο (δηλαδή συνολικά σε τρεις από τους έξι) αντιδραστήρες του σταθμού.

Η αποκάλυψη αυτή, πάνω από δύο μήνες μετά το σοβαρό δυστύχημα, εγείρει ερωτήματα για τους λόγους που δεν ομολογήθηκε νωρίτερα η έκταση της καταστροφής, παρά μόνο αφότου ξεκίνησε η ειδική ομάδα του ΟΗΕ να διερευνά τα αίτια για τη μεγαλύτερη πυρηνική καταστροφή μετά το Τσερνομπίλ.

Δεκαοχταμελής ομάδα ειδικών, στην οποία μετέχουν έξι εκπρόσωποι της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) και εμπειρογνώμονες από 12 χώρες, ξεκίνησε την αποστολή της στην Ιαπωνία και θα επιθεωρήσει τη μονάδα της Φουκουσίμα, προκειμένου να ενημερώσει την 1η Ιουνίου την ιαπωνική κυβέρνηση και στη συνέχεια να παραδώσει έκθεσή της στην ΙΑΕΑ.

Η διαχειρίστρια εταιρεία Tepco ανακοίνωσε ότι, σύμφωνα με νέες αναλύσεις, προκλήθηκε τήξη των ράβδων καυσίμου στους αντιδραστήρες 2 και 3 τις πρώτες μέρες της κρίσης, κάτι για το οποίο υπήρχαν υποψίες, αλλά δεν είχε επιβεβαιωθεί. Την περασμένη εβδομάδα, η Tepco ανακοίνωσε ανάλογα ευρήματα και για τον αντιδραστήρα 1.

Οι νέες αποκαλύψεις αποδεικνύουν ότι η σφοδρότητα του δυστυχήματος είναι μεγαλύτερη απ' ό,τι είχε εκτιμηθεί και η αισιοδοξία για την έκβαση της κρίσης χάνει σημαντικά έδαφος.

Οπως φαίνεται, οι ράβδοι καυσίμου στους τρεις από τους έξι αντιδραστήρες του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα άρχισαν να λιώνουν λίγες ώρες αφότου επλήγη το σύστημα ψύξης τους προκαλώντας τη διαρροή τεράστιων ποσοτήτων ραδιενέργειας. Σήμερα η διαρροή έχει σημαντικά περιοριστεί και οι τεχνικοί ελπίζουν να καταφέρουν να θέσουν τη μονάδα εκτός λειτουργίας μέχρι τον Ιανουάριο, το αργότερο.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το γαλλικό Ινστιτούτο Προστασίας από τη Ραδιενέργεια και Πυρηνικής Ασφάλειας (IRSN), άλλοι 70.000 Ιάπωνες, που κατοικούν στις πληγείσες περιοχές έξω από τη ζώνη αποκλεισμού γύρω από το σταθμό, πρέπει να απομακρυνθούν, καθώς παρατηρούνται σημαντικές συγκεντρώσεις ραδιενεργών στοιχείων.

Οπως προειδοποιεί, αν δεν απομακρυνθούν, διατρέχουν κίνδυνο να εκτεθούν σε πολύ μεγαλύτερη από τα επιτρεπτά όρια ακτινοβολία, τονίζοντας μάλιστα πως δεν έχει υπολογίσει την πρόσληψη ραδιενέργειας από την κατανάλωση τροφίμων.

(Πηγές: Reuters - Γαλλικό - Ασ. Πρες - ΑΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: