"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΣτΕ: Εξωση σε ρεστοράν και καφετέριες από τα πάρκα

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΑΥΛΩΝΙΤΗ

«Κόκκινη κάρτα» στα εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης, καφετέριες, μπαρ, κ.λπ. που λειτουργούν σε άλση και πάρκα βγάζει το Συμβούλιο της Επικρατείας, ακυρώνοντας την οικοδομική άδεια πολυτελούς ρεστοράν που λειτουργούσε στο άλσος Ευαγγελισμού σε έκταση που εκμίσθωσε η Μονή Πετράκη.

Το Ε' τμήμα ΣτΕ έκρινε ότι τα πάρκα και άλση εξομοιώνονται με τα δασικά οικοσυστήματα, έχοντας την αυστηρή προστασία του άρθρου 24 του Συντάγματος και συνεπώς δεν επιτρέπεται να μεταβληθεί η χρήση και ο προορισμός τους, παρά μόνο για λόγους σοβαρού δημοσίου συμφέροντος. Ερμηνεύοντας την ισχύουσα νομοθεσία σε συνδυασμό με το Σύνταγμα, το ΣτΕ δέχθηκε ότι σε πάρκα και άλση επιτρέπονται μόνο «περίπτερα» - αναψυκτήρια, δηλαδή μικρές κατασκευές για περιορισμένη εξυπηρέτηση κοινού και όχι εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης κ.λπ., που λόγω των διαστάσεών τους και της λειτουργίας τους οδηγούν σε ουσιώδη βλάβη του δασικού οικοσυστήματος.

Η δικαστική απόφαση υιοθετώντας εισήγηση της Συμβούλου Επικρατείας Ολ. Παπαδοπούλου θεωρεί παράνομες διάφορες ενέργειες της πολιτείας που με διάταγμα το 1992 και το 2006 οδήγησε σε μη νόμιμη μετατροπή του άλσους σε οικοδομήσιμο χώρο και μάλιστα για την εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων και για τη νομιμοποίηση αυθαίρετων κτισμάτων, που αναιρούσαν τον προορισμό του άλσους.

Το αλσύλλιο παραχωρήθηκε το 1934 από τη Μονή στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός ενώ μεγάλο τμήμα απαλλοτρίωσε ο Δήμος Αθηναίων. Μέχρι τη δεκαετία του '80 λειτουργούσε μικρό «περίπτερο» - αναψυκτήριο 50 - 70 τ.μ. Από το 1992 άρχισαν αυθαιρεσίες, αφού έγινε με ΠΔ «κόκκινο περίγραμμα» χωρίς πρόβλεψη εμβαδού για το αναψυκτήριο που λειτούργησε ως εστιατόριο με συνεχώς αυξανόμενες διαστάσεις. Τα 50 - 70 τ.μ. έγιναν σταδιακά 215 τ.μ., 268 τ.μ., 337 τ.μ. φθάνοντας μέχρι 350 τ.μ. και το ύψος από 2,60 έφθασε τα 4 μ., με την πολεοδομία και τον δήμο να εμφανίζονται εκ των υστέρων να νομιμοποιούν όλες τις αυθαιρεσίες.

Το ΣτΕ επέκρινε τις αυθαίρετες κατασκευές και τις νομιμοποιήσεις τους, επισημαίνοντας σωρεία υπερβάσεων των κατά καιρούς οικοδομικών αδειών που έδινε ο δήμος.

ΕΘΝΟΣ

ΑΓΡΥΠΝΟΣ ΦΡΟΥΡΟΣ
Και τώρα που θα τρώει ο "εθνικός μας προμηθευτής"???

Δεν υπάρχουν σχόλια: