"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Κατάδυση σε ένα... Τουπόλεφ

ΣΟΦΙΑ. Σε τουριστικό χώρο κατάδυσης θα μετατραπεί το προσωπικό αεροσκάφος του κομμουνιστή πρώην δικτάτορα της Βουλγαρίας Τοντόρ Ζίβκοφ, το οποίο ποντίστηκε στη Μαύρη Θάλασσα, ανοιχτά της πόλης Βάρνα. Το σοβιετικής κατασκευής αεροπλάνο, τύπου Τουπόλεφ 154, έκανε την τελευταία του πτήση το 1999, ένα χρόνο μετά τον θάνατο του Ζίβκοφ κι έκτοτε δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ. Κάποτε ωστόσο φιλοξενούσε διάσημους επιβάτες, όπως ο πρώην ηγέτης της Κούβας Φιντέλ Κάστρο.

Το αεροσκάφος τοποθετήθηκε σε βάθος 22 μέτρων στον όρμο της Βάρνας και 700 μέτρα μακριά από την ακτή εν είδει τεχνητού υφάλου προς εξερεύνηση, όπως δήλωσε στο Ρόιτερς ο Ορλιν Τσάνεφ, επικεφαλής της Ενωσης Δυτών της Οδησσού, η οποία και ανέλαβε το έργο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το Τουπόλεφ 154 είναι το μεγαλύτερο αεροσκάφος που βρίσκεται κάτω απ’ το νερό στον κόσμο και η θαλάσσια βλάστηση γύρω από αυτό αναμένεται να κάνει ακόμη πιο ενδιαφέρουσα την εξερεύνησή του από τους δύτες, ειδικά όσους νοσταλγούν την κομμουνιστική εποχή. Ηδη περίπου 30 δύτες κολύμπησαν γύρω από το αεροπλάνο μήκους 49 μέτρων και ρωσικοί όμιλοι καταδύσεων εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την εξερεύνησή του.

Ο Τοντόρ Ζίβκοφ υπήρξε ένας από τους μακροβιότερους ηγέτες, καθώς παρέμεινε στην εξουσία επί 35 συναπτά έτη μέχρι την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος το 1989. Η ιδιότυπη προφορά του και οι αδροί τρόποι του αποτέλεσαν υλικό για ανέκδοτα, συλλογή των οποίων λέγεται ότι διατηρούσε και ο ίδιος. Δύο χρόνια μετά την πτώση του, καταδικάστηκε σε επτά χρόνια φυλάκιση για κατάχρηση δημοσίου χρήματος. Λόγω, όμως, της μεγάλης ηλικίας του και της κακής υγείας του, εξέτισε την ποινή του σε κατ’ οίκον περιορισμό. Το 1996 ωστόσο αθωώθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο της Βουλγαρίας. Ο Ζίβκοφ διατήρησε τη διαύγειά του και το ενδιαφέρον του για τις δημόσιες υποθέσεις έως τον θάνατό του από πνευμονία το 1998, σε ηλικία 86 ετών.

Ο Ζίβκοφ κατηγορήθηκε επίσης για νεποτισμό και προφανώς όχι άδικα, αν σκεφθεί κανείς ότι είχε προωθήσει τα παιδιά του, την κόρη του Λουντμίλα και τον γιο του Βλαντιμίρ, στην ιεραρχία του κόμματος και ανακήρυξε σε πρόεδρο της κρατικής τηλεόρασης τον γαμπρό του Ιβάν Σλάβκοφ. Εκτός αυτού, είχε εγκαθιδρύσει κι ένα περίπλοκο σύστημα προνομίων για τα κομματικά μέλη αλλά και τους επιφανείς των επιστημών και της τέχνης.

Πριν από τέσσερα χρόνια, ιδιωτική εταιρεία αγόρασε την προσωπική θαλαμηγό του Ζίβκοφ με στόχο τη διοργάνωση κρουαζιερών στον Δούναβη ποταμό, καθώς ο εκλιπών φαίνεται ότι ήξερε να απολαμβάνει τη ζωή. Γνωστή άλλωστε ήταν και η αγάπη του για τα κρασιά από το φημισμένο οινοποιείο του κάστρου Evsinograd, που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τη Βάρνα κι έχει συνδέσει το όνομά του με τον Ζίβκοφ, δεδομένου ότι από εκεί προμηθευόταν ένα από τα αγαπημένα του κρασιά. Το οινοποιείο άνοιξε τις πύλες του στην αμερικανική αγορά περίπου προ διετίας.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: