"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


«Βad Βank» για τα ελληνικά ομόλογα

Δεν είναι μόνο το ισπανικό κίνημα «Democracia Real» που βρίσκει μιμητές στην Ελλάδα. Μία ακόμη πρακτική από τη χώρα της Ιβηρικής, την οποία εφαρμόζουν όχι οι «Ιndignados» αλλά οι ισπανικές τράπεζες, φαίνεται να κερδίζει έδαφος στη χώρα μας. Πρόκειται για τη δημιουργία «Βad Βank» («κακής» τράπεζας), η οποία θα αναλάβει τα προβληματικά στοιχεία του ενεργητικού των τραπεζών. 

Και ενώ στην Ισπανία τα στοιχεία αυτά είναι στεγαστικά δάνεια, τα οποία έγιναν προβληματικά από την κατάρρευση των τιμών των ακινήτων (το δάνειο είναι μεγαλύτερο από την αξία του ακινήτου), στην Ελλάδα είναι τα κρατικά ομόλογα που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους οι τράπεζες.

Στην Ισπανία οι αποταμιευτικές τράπεζες (caja) δημιουργούν «Βad Βank» στην οποία μεταβιβάζουν «κακά», δηλαδή μη εξυπηρετούμενα, στεγαστικά δάνεια. Με τη διαδικασία αυτή δημιουργούν μια «καλή» τράπεζα, η οποία δεν είναι επιβαρυμένη από προβληματικά δάνεια και έτσι έχει τη δυνατότητα να βγει στις αγορές. Στα πρότυπα των προβληματικών, ισπανικών αποταμιευτικών τραπεζών (caja), το υπουργείο Οικονομικών μελετά προτάσεις για την εφαρμογή της ιδέας στα καθ΄ ημάς. Στην Ελλάδα το «τοξικό» κομμάτι των τραπεζών δεν είναι (ακόμη) τα στεγαστικά δάνεια αλλά το δημόσιο χρέος, το οποίο μάλιστα έχει το πλεονέκτημα ότι είναι χρηματοδοτήσιμο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Το στοιχείο αυτό διευκολύνει τα πράγματα, καθώς τα ελληνικά ομόλογα μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως ενέχυρο στην ΕΚΤ για την άντληση ρευστότητας. Ως εκ τούτου είναι ευκολότερη η χρηματοδότηση της Βad Βank.

Με τον τρόπο αυτόν, για παράδειγμα, θα μπορούσε να διευκολυνθεί η πώληση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (ΤΤ), το οποίο έχει στο χαρτοφυλάκιό του ομόλογα 5,2 δισ. ευρώ. Τα ομόλογα αυτά απομακρύνουν οποιονδήποτε σοβαρό υποψήφιο αγοραστή, καθώς ένα «haircut» της τάξεως του 50% θα σήμαινε ζημιές πάνω από 2,5 δισ. ευρώ και αντίστοιχη ανάγκη για κεφαλαιακή ενίσχυση. Με τη μεταφορά των ομολόγων του ΤΤ σε μια «κακή» τράπεζα, το επενδυτικό ενδιαφέρον θα μεγαλώσει, αποφέροντας μεγαλύτερα έσοδα στα κρατικά ταμεία, σημειώνουν τραπεζικοί κύκλοι.

Στα πρότυπα των Ισπανών θα μπορούσε να αποσχιστεί η «καλή» τράπεζα. Δηλαδή το ΤΤ θα μετατραπεί σε μια εταιρεία holding, η οποία θα έχει τα ομόλογα και τις μετοχές της «καλής» τράπεζας. Οι επενδυτές θα αγόραζαν μετοχές της «καλής» τράπεζας, η οποία θα ήταν απαλλαγμένη από τον κίνδυνο των ελληνικών ομολόγων. Στην «Βad Βank» θα μπορούσαν επίσης να ενταχθούν και προβληματικά στοιχεία των υπό κρατικό έλεγχο τραπεζών (Αγροτική, Αττικής κτλ.), διευκολύνοντας την ιδιωτικοποίησή τους. Το ίδιο θα μπορούσε να ισχύσει και για τις ιδιωτικές τράπεζες και να διευκολύνει όχι μόνο την επιστροφή τους στις αγορές, αλλά και έναν γύρο εξαγορών και συγχωνεύσεων για την ενίσχυση του συστήματος. 

ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: