"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Ανάρπαστη η Κάρτα Νέων της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη χώρα μας

Της Ιφιγενειας Διαμαντη

(...) Καθώς τα ποσοστά ανεργίας στις νεαρές ηλικίες έως 24 ετών αυξάνονται δραματικά (τον περασμένο Φεβρουάριο άγγιζαν το 40,4%, ενώ σε εκείνες μεταξύ 25 και 34 ετών το 19,9%) και την ώρα που σχεδόν 1 στους 5 στην Ελλάδα παρουσιάζει συμπτώματα γενικευμένης αγχώδους διαταραχής, σύμφωνα με έρευνα της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, καθίσταται επιτακτική η ανάγκη εξεύρεσης τρόπων για να μπορέσουν να διανύσουν τη νιότη τους με τις λιγότερες δυνατές απώλειες σε υλικό και πνευματικό επίπεδο.


Το παράδειγμα της εν ριπή οφθαλμού «εξαφάνισης» 10.000 τεμαχίων της Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων που διατέθηκαν πρόσφατα από τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς αποδεικνύει του λόγου το ασφαλές. Προϊόν που απευθύνεται σε ηλικίες από 13 έως 30 ετών, μόλις την επομένη της ανακοίνωσης διάθεσής της μετρούσε περισσότερες από 1.000 online αιτήσεις στην ιστοσελίδα www. europeanyouthcard. gr. Πολλά ήταν τα άτομα που έσπευσαν να την παραλάβουν επιτόπου από τα γραφεία της ΓΓΝΓ, ενώ ουρές σχηματίστηκαν στους σταθμούς του μετρό, περισσότερο στον Αγ. Αντώνιο και πιο μετριασμένα στον Κεραμεικό, όπου μοιράζονταν μεταξύ 9 και 15 Μαΐου. Την πρώτη ημέρα, «οι υπεύθυνοι του σταθμού στον Αγ. Αντώνιο μάς ενημέρωσαν ότι περισσότεροι από 60 νέες και νέοι είχαν μαζευτεί αρκετά νωρίτερα από την έναρξη διανομής, στις 12 μ. Οι κάρτες εξαντλήθηκαν πριν φθάσει το περασμένο το Σαββατοκύριακο», εξηγεί η κ. Μαρκέλλα Πελοποννησίου, επιστημονική συνεργάτις της ΓΓΝΓ και υπεύθυνη της Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων.

Κύρια χαρακτηριστικά
Η Ευρωπαϊκή Κάρτα Νέων ισχύει για έναν χρόνο, ανανεώνεται ετησίως με την καταβολή 10 ευρώ και προσφέρει εκπτώσεις από 10% έως 40% σε μια σειρά προσφερόμενων υπηρεσιών, εντός Ελλάδας και σε άλλα 37 κράτη της Ευρώπης.  

Οι υπηρεσίες χωρίζονται στις εξής κατηγορίες: 

α) πολιτισμός και ψυχαγωγία, όπου συμπεριλαμβάνονται αλυσίδες κινηματογράφων με 1 ευρώ έκπτωση στο εισιτήριο από Δευτέρα έως Παρασκευή, 29 θέατρα με εισιτήρια από 13 ευρώ (4 σκηνές του Εθνικού, ΚΘΒΕ, Εθνική Λυρική Σκηνή, Από Μηχανής Θέατρο, Τρένο στο Ρουφ, κ.ά.), 21 μουσεία σε όλη την Ελλάδα (Μπενάκη, το Εθνικό και το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το αντίστοιχο της Κρήτης, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, κ.ά.), 

β) μόρφωση και εκπαίδευση, όπου προσφέρονται μαθήματα σε ωδεία (Εθνικό και άλλα), δραματικές σχολές, σεμινάρια σε 15, μέχρι στιγμής, ινστιτούτα επαγγελματικής κατάρτισης με έκπτωση από 15% έως 30%, σχολές ξένων γλωσσών, 

γ) υγεία και ομορφιά (22 κομμωτήρια και ινστιτούτα αισθητικής), 

δ) αθλητισμός (γυμναστήρια), 

ε) φαγητό και ποτό (μπαρ, καφετέριες, 31 εστιατόρια), 

στ) τουρισμός (ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, κάμπινγκ και κατασκηνώσεις, τουριστικά γραφεία), 

ζ) υπηρεσίες τηλεφωνίας, Ιντερνετ, επισκευών και καθαρισμού, 

η) εμπορικά καταστήματα και εμπορικά κέντρα (βιβλιοπωλεία, δισκοπωλεία, καταστήματα οπτικών, καταστήματα Η/Υ και ηλεκτρονικών ειδών, αθλητικού εξοπλισμού, ειδών καλλυντικών), 

θ) μεταφορές (ενοικιάσεις αυτοκινήτων, δικύκλων και ποδηλάτων).

Πληροφορίες για την κάρτα μπορούν να βρουν οι ενδιαφερόμενοι και στο Facebook (πληκτρολογώντας στην αναζήτηση European Youth Card) και το Twitter (twitter.com/#!/institute 4youth), αλλά και στην ευρωπαϊκή ιστοσελίδα www.european youthcard.org
  
Τρόποι απόκτησης

Ταυτότητα και μία φωτογραφία χρειάζονται οι νέοι που θέλουν να αποκτήσουν με τους εξής τρόπους την European Youth Card: είτε συμπληρώνοντας την online αίτηση, είτε από τα γραφεία της ΓΓΝΓ και του Ινστιτούτου Νεολαίας (τέρμα οδού Αχαρνών 417 - ΗΣΑΠ Αγ. Ελευθέριος, τρόλεϊ 6, λεωφορεία Β9, Γ9 - τηλ. 2102599422 και 444) ή από ειδικά σημεία στους σταθμούς του μετρό Αγ. Αντώνιος (γραμμή 2, 12.00-18.00) και Κεραμεικός (γραμμή 3, 16.00-22.00), από 9 - 15/5.

Προτεραιότητα δόθηκε στους άνεργους νέους (κατόχους κάρτας ΟΑΕΔ), οι οποίοι, όπως δείχνουν οι αριθμοί, αυξάνονται. Από τον περασμένο Φεβρουάριο μέχρι τον Μάρτιο, 6.685 άτομα κάτω των 30 ετών γράφτηκαν στον ΟΑΕΔ, ενώ συνολικά, οι άνεργοι νέοι κάτω των 30 ανέρχονται σε 201.198 άτομα ή 28,15% του συνόλου των εγγεγραμμένων ανέργων. Τα αντίστοιχα ποσοστά το 2010 ήταν 32% και 15,2%. «Οι νέοι αποτελούν το πιο ευάλωτο, εργασιακά, τμήμα του πληθυσμού, που υπόκειται συχνά σε “μαύρη”, ανασφάλιστη εργασία. Στον ιδιωτικό τομέα αναπαράγεται η λογική των stage και ως μαθητευόμενοι αμείβονται με το 80% του κατώτατου μισθού. Οι νέοι είναι εκείνοι που στην πλειονότητα των περιπτώσεων δεν γνωρίζουν τα δικαιώματά τους», καταλήγει ο κ. Γ. Κουζής, καθηγητής Εργασιακών Σχέσεων και επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ. «Η άγνοια αποτελεί καθοριστικό πρόβλημα για το μέλλον της κοινωνίας. Πρέπει να γνωρίζεις για να μπορέσεις να βρεις λύσεις», προσθέτει, προσπαθώντας να δείξει ότι υπάρχουν τρόποι ώστε να μη βλέπουν τριγύρω αδιέξοδα τα νιάτα, μεγάλο μέρος των οποίων αναπόφευκτα μεταναστεύει εκτός Ελλάδας σε αναζήτηση καλύτερης τύχης.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: