"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΣΥΡΙΖΑίικο ΣΥΡΙΖΟΞΕΦΤΙΛΑΡΑΔΙΚΟ: Ο Πολάκης μέσα στα μαύρα μεσάνυχτα

Tης ΜΑΡΙΑΣ ΔΕΔΟΥΣΗ

«Ευκλείδη, με προκάλεσες πολύ, αλλά ΔΕΝ θα σου απαντήσω. Μην ανησυχείς και μην μπερδεύεσαι, δεν υπάρχουν αδιέξοδα, θα τα πούμε στα Οργανα!», έγραψε ο Παύλος Πολάκης περασμένα μεσάνυχτα στο facebook. 

Σας έχω πει να μην κοιμάστε νωρίς αυτές τις ημέρες, τα ωραία γίνονται τις μικρές ώρες. 

Λίγη ώρα νωρίτερα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε δώσει συνέντευξη στο Kontra, στην οποία είπε ότι ο ίδιος δεν «μιλάει άσχημα», όπως ο Παύλος Πολάκης.  

Πράγματι, δεν μιλάει άσχημα, αλλά ουαί κι αλίμονο αν ανοίξει το στόμα του. Ο Τσακαλώτος μίλησε μισή ώρα και πλην της «καλησπέρας» και της «καληνύχτας», που είπε στην αρχή και το τέλος, στο υπόλοιπο του χρόνου τσάκιζε ακατάπαυστα τον Στέφανο Κασσελάκη, αλλά κυρίως τον Πολάκη.  

Για τον Κασσελάκη δεν του ήταν και δύσκολο, οικονομολόγος είναι και «λοκάρισε» εκεί ακριβώς που ξέρει ότι είναι το βασικό και τεράστιο πρόβλημα: στην ομιλία του στον ΣΕΒ. Ο ίδιος, μας είπε, δεν αμφισβητεί ακριβώς ότι ο Κασσελάκης είναι πρόεδρος, αλλά, πρώτον, διαφωνεί με τον τρόπο εκλογής του, δεύτερον, κανείς δεν πιστεύει ότι ο Κασσελάκης είναι αριστερός και, τρίτον, δεν γίνεται πρόεδρος αριστερού κόμματος να λέει τέτοια πράγματα. Φαντάσου και να τον αμφισβητούσε δηλαδή.  

Ούτε για τον Πολάκη τού ήταν δύσκολο. Κι εκεί, στο προφανές, στάθηκε: στον τρόπο με τον οποίον εκφράζεται, αλλά και στη σκληρή αντίδρασή του σε κάθε κριτική που ασκείται στο πρόσωπο του Κασσελάκη. Συνδυαστικά, δε, τους κατηγόρησε περί τις 50 φορές ότι δεν ασχολούνται με την πολιτική, αλλά αποκλειστικά με το ποιος τους υπονομεύει. Ετσι όπως την άκουσα εγώ τη συνέντευξη, ο Τσακαλώτος είπε τελικά αυτό που σκέφτονται όλοι όσοι δεν ανήκουν στο «Κασσελάκης team»: ότι ο Πολάκης κάνει κουμάντο στη «φράξια» των προεδρικών και όποιος τολμάει να ασκήσει κριτική αντιμετωπίζει τον γνωστό λεβέντικο τσαμπουκά του

Αγρυπνος, εκείνος του απάντησε άμεσα. Αυτό το «θα τα πούμε στα Οργανα» πέραν του ότι είναι λίγο τρομακτικό με το κεφαλαίο «Ο», διαβάζεται και κάπως περίεργα ύστερα από όσα έχουν συμβεί τον τελευταίο καιρό. Το πρωί της Πέμπτης έγραφε σε ανάρτηση μέλους του κόμματος: «Κούρασες πολύ με το καταστατικό! Φτάνει πια. Εχει γίνει περδικολάστιχο το καταστατικό στα χέρια σας». 

Δεν ξέρω τι είναι ακριβώς το περδικολάστιχο, υποθέτω εννοούσε ότι όποτε θέλουμε το θυμόμαστε το καταστατικό και όποτε θέλουμε το γράφουμε κανονικά, απλώς το είπε στα κρητικά. Η τάση του Πολάκη να μιλάει και να γράφει όπως ακριβώς σκέφτεται, τον έχει κάνει διαχρονικά πολύ αντιπαθή σε κάποιους και συμπαθή σε κάποιους άλλους. Εάν τον παρακολουθεί κάποιος παλαιόθεν και προσεκτικά, δεν θα έπρεπε να εκπλήσσεται με όσα συμβαίνουν σήμερα στον ΣΥΡΙΖΑ.  

Τον χειμώνα που πήγε να τον διαγράψει ο Τσίπρας, είχε κάνει μια ανάρτηση που δεν ξέρω αν έλεγε αλήθειες, ξέρω όμως (όπως ήξερε και ο τότε πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ) ότι ήταν εντελώς άτοπη, τόσο για το ύφος της όσο και για τη στιγμή. Είναι, κάποιες φορές, σαν να δρα εντελώς με το θυμικό, σαν να μην σκέφτεται. Ή, κάτι εξίσου πιθανό, να πιστεύει ότι έχει αποκτήσει άλλοθι για ό,τι κι αν πει, με όποιον τρόπο κι αν το πει, καθότι λεβεντοσφακιανός κι «αυθεντικός». Τώρα που βγαίνει καθένας από το κόμμα και λέει ό,τι του κατέβει και όπως του κατέβει, όμως, δεν του αρέσει καθόλου. 

 Ο Παύλος Πολάκης ήταν από τους πρώτους διδάξαντες αυτής της κακής συνήθειας που απέκτησαν τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, να σφάζονται δημοσίως στο facebook. Ακάματος, τη λέει σε όποιον βρεθεί μπροστά του και τον ενοχλούν οι απόψεις του. Σχολιάζει όπως περίπου σχολιάζουμε εμείς στους κολλητούς μας και μας βλέπουν άλλοι τρεις κολλητοί. Μόνο που εκείνον τον βλέπουν χιλιάδες.  

Τον έκανε πολύ καλά ο Τσακαλώτος: «Υπάρχουν άνθρωποι στο κόμμα που λένε “άκου να δεις, Τσακαλώτε… κι άμα δεν σ’ αρέσει φύγε”», είπε, κουνώντας το δάχτυλο στην κάμερα. 

Ο ίδιος θεωρεί ότι μπορεί να ασκεί κριτική σε όποιον θέλει και με όποιον τρόπο τού έρθει, αλλά όταν οι άλλοι ασκούν κριτική, εκνευρίζεται. Είναι κάπως αντιφατικό για έναν άνθρωπο που σπρώχνει διαρκώς ή και ξεπερνάει με μια δρασκελιά τα όρια –στο όνομα της ειλικρίνειας και της αυθεντικότητας–, να βάζει πολύ στενά όρια στους άλλους. Ή, μπορεί να μην είναι τόσο αντιφατικό τελικά, οι άνθρωποι που πιστεύουν ακράδαντα ότι έχουν πάντα δίκιο, το πιστεύουν εξίσου ως αμυνόμενοι όσο και ως επιτιθέμενοι.  

Κοιτώντας τον τρόπο με τον οποίον δρα ο Στέφανος Κασσελάκης, δεν μπορείς να μην «δεις» σε αυτόν στοιχεία του Πολάκη.  

Η αμετροέπεια με την οποία μπήκε να διοικήσει τον ΣΥΡΙΖΑ θυμίζει πολύ τον πολιτικό μέντορά του. 

Η διαφορά τους, βέβαια, είναι ότι ο Πολάκης, ακόμη και με όλα του τα ελαττώματα, ξέρει από πολιτική και –όταν θέλει– έχει και πέντε πράγματα να πει. Επίσης, αυτός ο τσαμπουκάς και το «σ’ όποιον αρέσω» μπορεί να συνηθίζεται για έναν άνθρωπο όπως ο Πολάκης, για έναν άνθρωπο όπως ο Κασσελάκης, όμως, φαίνεται σαν ρούχο δανεικό, δέκα νούμερα μεγαλύτερο. Στον πρώτο μπορεί να ερμηνευθεί και ως ελαφρώς γραφική κρητική λεβεντιά, στον δεύτερο μόνο σαν ναρκισσιστική κρίση. 

 Λίγη ώρα μετά την ανάρτηση του Παύλου Πολάκη, ο Στέφανος Κασσελάκης, επίσης με ώρα ΗΠΑ, όπως διεξάγεται εσχάτως η πολιτική ζωή του ΣΥΡΙΖΑ, ανέβασε ένα βίντεο της Ραλλίας Χρηστίδου και αποκάλεσε τον Μητσοτάκη «Κολοκοτρώνη του ΕΣΥ», το οποίο μάλλον έφερε σε αμηχανία τους ακολούθους του, καθώς δεν το τίμησαν ιδιαιτέρως. Προφανώς περίμεναν να διαγράψει ή και να ανασκολοπίσει ιντερνετικά τον Τσακαλώτο, που τον έλουζε επί μισάωρο. Εκτός αν είχαν κοιμηθεί οι άμοιροι.  

Μπορεί, βέβαια, να του είπε ο Πολάκης: «Ακου να δεις, Κασσελάκη...

 

 θα καθαρίσω εγώ μ’ αυτόν κι άμα δεν σ’ αρέσει, φύγε». 

Αλλα τα μεγέθη εδώ, δεν παίζουμε με τα τσικό, θα μας φάνε λάχανο. 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: