"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΣΥΡΙΖΑίικο ΣΟΥΡΓΕΛΟΞΕΦΤΙΛΑΡΑΔΙΚΟ: Ριάλιτι σόου!

 

Του Γιάννη Σιδέρη


Ο ΣΥΡΙΖΑ κούρασε και δεν το έχουν συνειδητοποιήσει οι πρωταγωνιστές της αναταραχής. 

Τα… μισητά κανάλια μετατρέπονται σε εξομολογητήρια. Βγάζουν τα πολιτικά τους σώψυχα, σκιαγραφόντας έτσι την ποιότητα του κόμματος και των ιδίων.

Ο Σκουρλέτης γνώριζε άνω της 10ετίας ότι στον ΣΥΡΙΖΑ υπήρχε η λεγόμενη «υπόγα», ήτοι εκτελεστές χαρακτήρων υπό την εντολή Τσίπρα, αλλά αυτό δεν άγγιζε την ευαίσθητη αριστεροσύνη του, όσο οι διαδικτυακοί ανασκολοπισμοί απευθύνονταν στους αλλότριους.

Όχι ότι δεν είχε τα δικά της η ΝΔ. Αλλά υπήρχαν διαφορές.  

Κατ αρχάς ποσοτική. Οι τελευταίοι ήταν λίγοι στην αρχή τον καιρό της πρωτόλειας άνθησης του Τουίτερ, πιο αναλφάβητοι τεχνολογικά, λιγότερο στρατευμένοι, και χαλαροί στο «να τα δώσουν όλα». Ηταν φυσικά και χωρίς κεντρική καθοδήγηση. Αυτά ήρθαν αργότερα, αλλά και πάλι αντιμάχονταν μόνο με τρολ και οπαδούς του ΣΥΡΙΖΑ.

Αντιθέτως, στα τρολ του ΣΥΡΙΖΑ διέκρινες μια «ιερή» στράτευση. Δεν έχυναν δηλητήριο μόνο στους ΝΔτες που θα το έλεγες «φυσικό», αλλά ήταν «βόμβες διασποράς» προς πάσα κατεύθυνση. Τα βέλη τους δέχονταν όποιος έκανε κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ, ασχέτως αν δεν ήταν ΝΔτης. Ουαί και αλίμονό του που τολμούσε κριτική!  

Κάποια στιγμή τα βέλη των Συριζαίων στράφηκαν με την ίδια εχθροπαθή μανία κατά της εσωκομματικής αντιπολίτευσης που αμφισβητεί τον Κασσελάκη. Και οι αριστεροί σύντροφοι γνώρισαν έκπληκτοι από πρώτο χέρι τα επώδυνα χτυπήματα της διαδικτυακής «ΟΠΛΑ» που έτρεφαν στον κόρφο τους.

Πριν λίγες ημέρες γράφαμε και για την ηλικία της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, που δεν λαμβάνεται υπόψη ως πολιτική παράμετρος. Δυστυχώς, είναι, όσον αφορά τα ακροατήρια που απευθύνονται. Τα ακροατήριά τους είναι ομόηχα αλλά και ηλικιακώς… ομόριζα.

Τι να πει π.χ. στον νέο άνθρωπο ο Νίκος Φίλης που χθες μπέρδεψε τα εξ ορισμού σκοτεινά πρόσωπα των συριζαϊκών τρολ με το «Σκοτεινό διαδίκτυο» (dark web);  

Υποστήριξε στα πρόθυμα «βοθροκάναλα» ότι ο Κασσελάκης στηρίχθηκε από το σκοτεινό διαδίκτυο, και παράλληλα καταλόγισε στον Τσίπρα σιωπή, όταν «στο σκοτεινό διαδίκτυο άρχισε μια ιστορία ότι η Αχτσιόγλου απείλησε τον Τσίπρα

Δεν έπρεπε να πει ότι ήταν συκοφαντίες;», διερωτήθηκε;

Όχι κατά την ταπεινή μας γνώμη, δεν έπρεπε. Ένας πρώην ή νυν Πρωθυπουργός, δεν συνδιαλέγεται με τρολ που δεν έχουν πρόσωπο. Άντε να διαψεύσουν κάτι οι «κύκλοι» του. 
 

Αλλά με την τόση έμφαση στο «σκοτεινό διαδίκτυο» ο Φίλης θυμίζει, όπως έγραψε κάποιος στο facebook, τους μπαρμπάδες στα οικογενειακά τραπέζια, που κάθονται με τη νεολαία, κι ενώ επιστρατεύουν τη γλώσσα των ηρώων του Δαλιανίδη, πετάνε κανά όρο της επικαιρότητας για να πλησιάσουν τάχα τη νέα γενιά. Τι να πουν στη νέα γενιά;

Προς λύπην τους το επιβεβαιώνει και η χθεσινή δημοσκόπηση της GPO για το Star. Το 77,7% όσων ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι το κόμμα μετά την ανάληψη ηγεσίας από τον Κασσελάκη, κινείται στη σωστή και μάλλον στη σωστή κατεύθυνση!

Δεν το συμμερίζεται βεβαίως η κοινή γνώμη, καθώς στο γενικό κοινό ο Κασσελάκης δεν έχει διείσδυση. Οι 7 στους 10 (70,6%) θεωρούν ότι κινείται σε λάθος κατεύθυνση. Αλλά αυτοί ούτως ή άλλως δεν θα ψήφιζαν ΣΥΡΙΖΑ.

Το παρόν κείμενο μοιάζει περισσότερο με εκτεταμένη στήλη παραπολιτικής παρά με κείμενο πολιτικού σχολιασμού. Αλλά πλέον η κριτική εντός του ΣΥΡΙΖΑ εκεί έχει καταλήξει, με αυτά τροφοδοτούν την επικαιρότητα. Και αυτή η διαμάχη παρασύρει και σοβαρούς ανθρώπους. Επειδή έχουν ένα ιδεατό μοντέλο για την Αριστερά των ονείρων τους, κατεβαίνουν από το επιστημονικό τους βάθρο, σχολιάζοντας την τρέχουσα επικαιρότητα και μειώνοντας εαυτόν και την επιστημοσύνη τους.

Παλιά είχα σχολιάσει τους Αλιβιζάτο και Κοντιάδη, και ο τελευταίος έγραψε ότι με έβαλε το Μαξίμου (ίσως έχει παραστάσεις από οικείους του δημοσιογράφους). Χθες ο σεβαστός Αντώνης Μανιτάκης αναφερόμενος στον Κασσελάκη, τον χαρακτήρισε «γελοίο».

«Το πρόβλημά μας αυτή τη στιγμή δεν είναι ο Κασσελάκης, ο Κασσελάκης για μένα δεν έχει μέλλον. Γελοιοποίησε τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι και ο ίδιος γελοίος, να το πω έτσι να τελειώνουμε, πολιτικά. Δεν νομίζω πως έχει εξέλιξη αυτή η ιστορία. Θα γίνει είτε διάσπαση και θα φύγει αυτός ή θα φύγουν οι άλλοι ή θα μείνει με τους μισούς» (εφόσον ο συνταγματολόγος κύρους εκφράζεται έτσι, εμάς μας περισσεύει).

Χθες ο «γελοίος» ερχόμενος από το Honeymoon στη Ν.Υ. συμμετείχε σε συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος, που λόγω σύνθεσης αποτελεί άφλογο  περιβάλλον. Την ίδια στιγμή με το χέρι στη σκανδάλη τον περιμένει η Ομπρέλα  για την ομιλία του στο συνέδριο του  Economist.

Εν κατακλείδι ο ΣΥΡΙΖΑ...

 

 έχει περιπέσει σε μια χοάνη πολιτικού κουτσομπολιού, και εξακολουθεί να ενδιαφέρει για ένα μόνο λόγο:  

Παραμένει και στις δημοσκοπήσεις αξιωματική αντιπολίτευση, αφού δεν ανεβαίνει το ΠΑΣΟΚ. Χθες η GPO του έδωσε 11,9 % έναντι 12,9% στον ΣΥΡΙΖΑ. Εάν ήταν αντίστροφα θα άρχιζε κατερχόμενο το ενδιαφέρον. 



Δεν υπάρχουν σχόλια: