"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΣΥΡΙΖΑίικο ΣΟΥΡΓΕΛΟΚΑΤΣΑΠΛΙΑΔΙΚΟ: Απλή λογική και άλλα διηγήματα

 

Η συντρόφισσα Αχτσιόγλοβνα Τζανακοπούλεβνα, προφανώς αναφέρεται στην ρεφορμιστική άποψη του κου Κασσελάκη, στο σύνδεσμο κεφαλαιούχων μεγαλοκαρχαριών Ελλάδος.
 

Ας θυμηθούμε τι πρότεινε ο νεόνυμφος (λάθος...νιόπαντρος), Stefanos. Να δοθούν κίνητρα στις επιχειρήσεις να διανέμουν μέσω stock options και stock awards, μετοχές της εταιρείας στους εργαζομένους.  

Απλά να σημειώσουμε ότι οι μεγάλες εταιρείες ήδη το κάνουν και χωρίς φορολογικές ελαφρύνσεις.
 

Δια της διαδικασίας αυτής, το στέλεχος του πολίτ μπιρό, εκτιμά ότι οι φτωχοί δυστυχείς προλετάριοι, θα συμμετέχουν στο επιχειρηματικό ρίσκο. Ευτυχώς έχουμε ρελιέ στον πίνακα και δεν βραχυκυκλώνουμε εύκολα...

 
Είσαι εργαζόμενος, σου δίνει η επιχείρηση δωρεάν μετοχές ή μετοχές έναντι πολύ χαμηλής αξίας. Δεν είσαι δε υποχρεωμένος να τις αποκτήσεις. Άμα θες....Option you know? Και με τον τρόπο αυτό συμμετέχεις στο επιχειρηματικό ρίσκο;;;; Τίνι τρόπω;;;!!!!  

Τι έχεις δηλαδή να χάσεις;;;!!!!  

Αυτό δε, συνιστά αλλοίωση του πυρήνα της σύγχρονης αριστεράς...Ε κλείστε τότε το ρημάδι, τι το κρατάτε ανοιχτό;;;
 

Η αριστερά, μας έχει κάνει για δεκαετίες τα ούμπαλα αερόστατα με το προϊόν της υπεραξίας της μισθωτής εργασίας που κλέβει ο εργοδότης. Αν ο εργαζόμενος, χωρίς οικονομική επιβάρυνση, συμμετέχει στην κερδοφορία της επιχείρησης, δεν καρπώνεται μέρος της χαμένης υπεραξίας (ακόμα και ανοήτως δεχτούμε ότι υφίσταται;;;!!!)....
 

Προσέξτε δε τι γίνεται στην πράξη. Στην πιάτσα. Εκεί που η συντρόφισσα δεν έχει πατήσει ποτέ το πόδι της. 

Οι εταιρείες εκπονούν έναν stock options plan, για το σύνολο του προσωπικού, και ανάλογα με τον χρόνο παρουσίας καθενός στην εταιρεία. Συνήθως, το πλάνο αυτό υλοποιείται όταν υπάρχει πρόταση εξαγοράς της εταιρείας με αποτίμηση από ένα ποσό και πάνω. Τότε, οι εργαζόμενοι ασκούν το δικαίωμα, αποκτούν τις μετοχές, τις πουλάνε στο καπάκι και κερδίζουν πολύ σημαντικά χρήματα. Στη Viva payments, μοιράστηκαν €45 εκ. Δεν τα λες και λίγα...
 

Γιατί το κάνουν οι επιχειρήσεις; 

Για να πολλαπλασιάζεται η αφοσίωση (Loyalty) του προσωπικού. Αν είσαι και μέτοχος, που προσδοκάς υπεραξία, δεν αναζητάς εύκολα αλλού εργασία.  

Επίσης για να ταυτίζονται οι εργαζόμενοι με τους εταιρικούς στόχους. Αν γνωρίζεις ότι πετυχαίνοντας τους στόχους του Business plan, ενδέχεται να βρεθεί αγοράστής για την εταιρεία που θα πληρώσει και σένα ένα σκασμό λεφτά, παλεύεις για να μεγαλώσει σημαντικά το μαγαζί.


Όλα αυτά για την συντρόφισσα Αχτσιόγλοβνα δεν είναι αριστερή πολιτική.... 

Εγώ δεν ξέρω τι είναι και τι δεν είναι αριστερή πολιτική, ποιος ασχολείται πλέον με ταμπέλες, ξέρω όμως ότι...

 

 οι άνθρωποι αυτοί ζουν πίσω από το φεγγάρι...



Δεν υπάρχουν σχόλια: