"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΥΠΑΡΚΤΟΣ ΚΑΘΑΡΜΑΤΟΛΑΓΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ: Τρομοκρατικές «εκκρεμότητες»


Του ΠΑΣΧΟΥ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗ

 Τα κίνητρα, όπως και οι προθέσεις κάποιου, είναι μια πολύ υποκειμενική υπόθεση και, ως εκ τούτου, πολύπλοκη. Εκεί βρίσκεται το πρώτο σφάλμα στον συλλογισμό του διαπρεπούς ιστορικού Αντώνη Λιάκου, ο οποίος τοποθετήθηκε δημοσίως υπέρ της αποφυλάκισης της νέας γενιάς τρομοκρατών «όπως ο Μιχαηλίδης ή ο Ρωμανός ή άλλοι και άλλες, πριν από αυτούς και μετά από αυτούς, διέπραξαν ποινικά αδικήματα με πολιτικά κίνητρα» (Facebook, 30.7.2022).  

Δεν λέει τη λέξη «αποφυλάκιση», αλλά με λόγιο τρόπο ρωτάει: «Μήπως θα πρέπει να τεθεί το ζήτημα μιας γενναίας ιστορικής εκκαθάρισης εκκρεμοτήτων που ανήκουν πλέον στο παρελθόν;».

Πρώτον, το «πολιτικόν» των κινήτρων των τρομοκρατών δεν προκύπτει από πουθενά πλην των διακηρύξεών των. Η αναγνώρισή του από την ελληνική πολιτεία μπορεί να δημιουργήσει «φάμπρικα κινήτρων». Κάθε εγκληματίας μπορεί να επικαλεστεί ότι είναι «ένας άνθρωπος με κίνητρα γεμάτος». Μπορεί έπειτα από κάθε ληστεία να βγάζει μια γραμμένη στο πόδι προκήρυξη· δεν θα είναι χειρότερη από το ανθολόγιο ανοησιών που εκδίδουν οι τρομοκράτες. Η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει. Υπάρχουν αλγόριθμοι που παράγουν ασυστόλως όλες τις κοινοτοπίες των τρομοκρατών. Μπορεί εύκολα να φτιαχτεί ένας «terrorist-generator», για να παράγει άπειρες προκηρύξεις για κάθε γούστο και κάθε αδίκημα.

Δεύτερον, η αναγνώριση «πολιτικών» κινήτρων για ποινικές υποθέσεις δεν είναι μόνο μια ασαφής και δύσκολη υπόθεση. Αποτελεί και αμφίστομο μαχαίρι. Σήμερα στη φυλακή βρίσκονται χρυσαυγίτες που επιχείρησαν να κρύψουν την απεχθή δράση τους (πογκρόμ κατά μεταναστών, επιθέσεις σε συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, μέχρι και δολοφονίες) υπό πολιτική λεοντή. «Μήπως –όπως λέει ο κ. Λιάκος– θα πρέπει να τεθεί το ζήτημα μιας γενναίας ιστορικής εκκαθάρισης εκκρεμοτήτων που ανήκουν πλέον στο παρελθόν;».

Τρίτον, η τρομοκρατία στην Ελλάδα...

 

 δεν είναι (δυστυχώς) «εκκρεμότητα που ανήκει στο παρελθόν». Ο Aρης Πορτοσάλτε, ο Μπάμπης Παπαδημητρίου κ.ά. μπορούν να το πιστοποιήσουν. Αλλά ούτε ο βίος τού μέχρι πρότινος απεργού πείνας με αίτημα την πρόωρη αποφυλάκισή του δείχνει κάτι τέτοιο. Απέδρασε τον Ιούνιο 2019 από αγροτικές φυλακές, όπου εξέτιε ποινή κάθειρξης για σωρεία αδικημάτων. Τον Ιανουάριο του 2020, συνελήφθη με κλεμμένο Ι.Χ. και οπλοστάσιο έχοντας ήδη διαπράξει μία ληστεία τράπεζας στην Αχαΐα. Αυτές είναι «εκκρεμότητες» που δεν ανήκουν στο παρελθόν.



Δεν υπάρχουν σχόλια: