"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΣΥΡΙΖΟΣΟΥΡΓΕΛΑΡΑΔΙΚΟ: Την Σβίγκου; Τι έκανε ο τρισμέγιστος!

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗ

«Αχός βαρύς ακούγεται, πολλά ντουφέκια πέφτουν. Μήνα σε γάμο ρίχνονται, μήνα σε χαροκόπι; Ούδε σε γάμο ρίχνονται, ούδε σε χαροκόπι, μόνο ο Αλέξης πρότεινε, την Σβίγκου γραμματέα.» Η παράφραση του περίφημου δημοτικού άσματος, δεν εμπεριέχει την παραμικρή επίκριση για το πρόσωπο της Ράνιας Σβίγκου. Όχι μόνο διότι από πίττα που δεν τρώγω δεν με νοιάζει κι αν καεί, αλλά και διότι η κ. Σβίγκου δεν μου έχει δώσει καμιά αφορμή για να την καταχεριάσω. Μια χαρά αόρατη είναι.

Η παράφραση του άσματος της Δέσπως (που πολιορκείται από την Αρβανιτιά στου Δημουλά τον Πύργο και αρνείται να παραδοθεί αλλά αυτοανατινάζεται μαζί με νύφες και μ’ αγγόνια) οφείλεται στους δοξαστικούς που γράφτηκαν και ακούστηκαν (από τους δικούς του) για τον Τσίπρα μόλις έκανε την πρόταση. «Ρε τι κίνηση έκανε ο τρισμέγιστος! Πρότεινε την Σβίγκου! Μα που το σκέφτηκε ο μπαγάσας; Τι εκπληκτικής σύλληψης ντρίπλα ήταν αυτή!»

Τα διάβαζα και γελούσα. Τελικά ναι, ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε κανονικό αρχηγικό κόμμα. Γέμισε αυλοκόλακες και λιβανιστήρια. Και το φλιτζάνι του καφέ να σηκώσει πια ο Αλέξης απ' το τραπέζι, θα αποτελεί απόδειξη της μεγαλοφυΐας και της διορατικότητας του. 

Θυμάμαι κάποτε τον Ανδρέα που έπρεπε να πετάξει κάπου, αλλά ο κακός καιρός καθυστέρησε την πτήση του πρωθυπουργικού αεροπλάνου. Όταν μετά από ώρες επιτράπηκε το ταξίδι, πηγαίνοντας προς το αεροπλάνο, ο Ανδρέας κοίταξε τον ουρανό που είχε καθαρίσει και είπε «πάμε καλά».Το ακούει κάποιος από τους παρατρεχάμενους, παίρνει τον Γιώργη τον Κουρή και του το λέει. Οπότε βγαίνει την άλλη μέρα η Αυριανή με οκτάστηλο τίτλο «Βαρυσήμαντη δήλωση Ανδρέα. Πάμε καλά.» Κι από κάτω μια τεράστια ανάλυση για το τι εννοούσε ο ηγέτης της Αλλαγής.  

Τα ίδια βλέπω και τώρα με τον καινούριο αρχηγικό ΣΥΡΙΖΑ. Ό,τι κάνει πλέον ο Αλέξης έχει τη σφραγίδα του μοναδικού και του ανεπανάληπτου. Η πρόταση για τη Σβίγκου είναι η απόδειξη εξάλλου.

Είναι -λέει- νέα. Εντάξει, αλλά εγώ μια δεκαετία και βάλε τη θυμάμαι στο κομματικό κουρμπέτι, δεν ήρθε και από την επαγγελματική πιάτσα για να μπολιάσει το κόμμα με ιδέες της έξωθεν κοινωνίας. 

Είναι -λέει- γυναίκα. Σύμφωνοι, αλλά και η Κεραμέως και η Βούλτεψη γυναίκες είναι, πλην δεν βλέπω κανέναν Συριζαϊκό σεβασμό απέναντι τους

Είναι -λέει- και αριστερή (ως πρώην συνεργάτιδα του Σκουρλέτη και μέλος των 53) αλλά και Προεδρική (ως κολλητή του Τσίπρα). Αυτό τώρα, το «είμαι και με τον έναν και με τον αντίθετο του», σίγουρα το διαφημίζουν για καλό; Στο χωριό μου εμένα, κάτι τέτοιους τους λένε καταφερτζήδες και τετραπέρατους.

Δέχτηκε -λέει- να μην είναι υποψήφια βουλευτής κι αυτό δείχνει τη σημασία που δίνει ο Τσίπρας στην αξία του κόμματος. Μπούρδες και να με συμπαθάτε. Αν δείχνει κάτι αυτό, είναι ότι η Σβίγκου είναι ξύπνια. Οπότε ξέρει ότι είναι προτιμότερο να κάνει τον γραμματέα σ’ ένα κόμμα που θα περάσει τεράστια εσωτερική κρίση μετά τις επερχόμενες δύο ήττες, παρά να γίνει (αν γίνει) μια απλή βουλευτίνα της αντιπολίτευσης.

Όσο για την δήλωση Τσίπρα ότι η καινούρια γραμματέας και ο αναπληρωτής της «δεν θα μπουν ούτε στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που θα προκύψει μετά την νίκη στις επόμενες εκλογές, για να μείνουν να δουλέψουν στο κόμμα», την εκλαμβάνω ως ανέκδοτο και υπομειδιώ. Γιατί...

 

 αν πιστέψω ότι τα πιστεύουν αυτά, τότε μάλλον κάποιον ψυχολόγο έπρεπε να βάλουν για γραμματέα τους.



Δεν υπάρχουν σχόλια: