"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΟ ΚΩΛΟΧΑΝΕΙΟ: Στα τριτοκοσμικά του λιμανιού

 

Του ΑΝΤΩΝΗ ΠΑΝΟΥΤΣΟΥ

Στη μία από τις δύο εσωτερικές γωνίες του λιμανιού του Πειραιά είναι τα εκδοτήρια εισιτηρίων των ιπτάμενων δελφινιών που πηγαίνουν στον Αργοσαρωνικό.
Επίσης, υπάρχει και ο υπαίθριος χώρος αναμονής των επιβατών. Μία κάψουλα χρόνου που παραπέμπει σε Ταγγέρη της δεκαετίας του ’70. 

Κατά πρώτον, ο συγκεκριμένος χώρος αναμονής είναι σημαντικός. Επειδή τα ιπτάμενα δελφίνια και τα καταμαράν, αν δεν έχουν καθυστέρηση, αναχωρούν κατά την προκαθορισμένη ώρα, κάθε επιβάτης που δεν θέλει να το διακινδυνεύσει, πηγαίνει τουλάχιστον μισή ώρα νωρίτερα. Εξασφαλίζοντας μια αξέχαστη εμπειρία. Οι πάγκοι αναμονής, φτιαγμένοι από μέταλλο, μπορούν να εξυπηρετήσουν το πρωί, αλλά μετά τις πέντε, επειδή το σκέπαστρο είναι ψηλά, είναι εκτεθειμένοι στον ήλιο. Ακόμα και πιο νωρίς όμως, μόνο οι μισοί είναι διαθέσιμοι για το επιβατικό κοινό. Για κάποιον ανεξιχνίαστο λόγο, την τελευταία δεκαετία έχουν γίνει κοιτώνας ενός γκρουπ αστέγων, κατά πάσα πιθανότητα Ρώσων. Συνήθως είναι μεθυσμένοι, αλλά, μεθυσμένοι ή ξεμέθυστοι, αφήνουν τα πράγματά τους πάνω στους πίσω πάγκους που μόνο αργά πιάνει ο ήλιος. Οπότε, ο ταξιδιώτης για Πόρο, Υδρα, Σπέτσες, Ερμιόνη μπορεί να καθίσει μόνο στους μπροστινούς πάγκους, έχοντας την ευκαιρία να επικοινωνήσει με κάθε μικροπωλητή γυαλιών, καπέλων τζόκεϊ, διαφόρων μπιχλιμπιδιών ή «κύριος, θα δώσεις κάτι;». 

Τα παραπάνω τα γράφω με αφορμή το περιστατικό με το πεντάχρονο παιδί, εννεαμελούς οικογένειας Ρομά, που παραλίγο να πνιγεί επειδή έπεσε στη θάλασσα. Με τον πατέρα της οικογενείας να δηλώνει σαν τόπο διαμονής το λιμάνι και να λέει «πού να πας; Δεν αφήνουν πουθενά αλλού να κάτσεις». 

Τίθεται λοιπόν το ερώτημα. Ωραίοι οι εκσυγχρονισμοί του Κώδικα Ιδιωτικού Ναυτικού Δικαίου και τα σκάφη με τον ειδικό υγειονομικό εξοπλισμό και τα 10 Pick-Up Τrucks που αναφέρει στην πρώτη σελίδα του το site του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας αλλά με την καθημερινότητα τι γίνεται; 

 Εννεαμελής Ρομά οικογένεια να δηλώνει σαν τόπο διαμονής το λιμάνι του Πειραιά, το σημείο από όπου θα περάσουν όσοι τουρίστες πηγαίνουν ακτοπλοϊκώς στα νησιά; 

Κάποιος, ο υπουργός Γιάννης Πλακιωτάκης, ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος, ο λιμενάρχης Πειραιά, δεν ενοχλήθηκε από την τριτοκοσμική εικόνα του λιμανιού για να κάνει κάτι; 

Οι εφοπλιστές της ακτοπλοΐας δεν βλέπουν ότι υποβαθμίζονται οι υπηρεσίες τους; 

Μιλάμε για...

 

 τον τουρισμό, τη βαριά βιομηχανία της χώρας και ένα σημείο από όπου τουρίστες έχουν τις πρώτες εμπειρίες τους από την Ελλάδα. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: