"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΘΑΡΜΑΤΑ - ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ: Πω πω, νευράκια!

 


Του ΣΑΚΗ ΜΟΥΜΤΖΗ

Ολους όσοι βιάστηκαν να κατηγορήσουν τον Ελληνα πρωθυπουργό γιατί δεν κατονόμασε την Τουρκία στην επίσκεψή του στις ΗΠΑ, ως υπεύθυνη της έντασης που υπάρχει στο Αιγαίο, τους εξέθεσε ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν. Αυτός, εν αντιθέσει με την ελληνική αντιπολίτευση, μια χαρά κατάλαβε ποιον εννοούσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και γι’ αυτό θύμωσε. Με ένα λόγο παραληρηματικό, όπως συνηθίζουν οι αυταρχικοί ηγέτες, τον κατηγόρησε ότι ενέπλεξε στα διμερή ζητήματα τρίτη χώρα. Είναι ηλίου φαεινότερον πως αυτό που τον ενόχλησε δεν ήταν τόσο το χειροκρότημα στο Κογκρέσο όσο η παρουσίαση του χάρτη της «Γαλάζιας Πατρίδας» στον Λευκό Οίκο. Σε αυτόν τον χάρτη αποτυπώνονται η τουρκική επεκτατικότητα και ο αναθεωρητισμός.

Στον βαθμό που αυτή η επιθετικότητα στρέφεται κυρίως κατά της Ελλάδας, τι πιο φυσιολογικό ο Ελληνας πρωθυπουργός να ενημερώσει τις ΗΠΑ τι θα σημάνει για την ειρήνη στην περιοχή μας η πώληση στην Τουρκία των F-16. Φαίνεται πως ο Ερντογάν δεν αντιλαμβάνεται, μέσα στον μύθο του νεοοθωμανισμού που ζει, πως «Γαλάζια Πατρίδα» και σχέσεις στρατηγικής συνεργασίας με την Ελλάδα δεν συμβαδίζουν.  

Πώς να συνεργαστεί ένα κράτος με την Τουρκία όταν αυτή θέλει να του αποσπάσει, παράνομα, νησιά και βραχονησίδες;  

Συνεπώς ο Τούρκος πρόεδρος θερίζει αυτά που έσπειρε.

Με τις προχθεσινές δηλώσεις του επιβεβαίωσε ότι θέλει την Ελλάδα χώρα περιορισμένης κυριαρχίας. Να χαράσσει την εξωτερική πολιτική της όχι με γνώμονα το εθνικό της συμφέρον, αλλά προνοώντας πρωτίστως ότι δεν θα ενοχλήσει την Τουρκία. Ο Τούρκος πρόεδρος, όπως όλοι οι αυταρχικοί ηγέτες, δεν λαμβάνει υπόψη στους σχεδιασμούς του το διεθνές δίκαιο. Απεναντίας, πιστεύει πως το διεθνές δίκαιο θα πρέπει να υποτάσσεται στους σχεδιασμούς του. Και το κυριότερο, πιστεύει πως μόνον η ισχύς καθορίζει τις σχέσεις των κρατών. Επειδή πιστεύει πως η Τουρκία είναι μια μεγάλη χώρα, θέλει όλοι οι γείτονές της να αναγνωρίζουν την πρωτοκαθεδρία της.

Τον ενοχλεί αφάνταστα που...

 

 η Ελλάδα αμφισβητεί αυτήν την πρωτοκαθεδρία, καθώς αντιλαμβάνεται τις διεθνείς σχέσεις με τρόπο εντελώς διαφορετικό. Ενώ, συγχρόνως, οικοδομεί συμμαχίες και εξοπλίζεται για να αντιμετωπίσει και εμπράκτως τις προκλήσεις, αν παραστεί ανάγκη. Και αυτό θυμώνει τον Ερντογάν.



Δεν υπάρχουν σχόλια: