"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΥΠΑΡΚΤΟΣ ΚΗΦΗΝΟΚΑΤΣΑΠΛΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ: Ελληνικό το ελιξήριο αιώνιας φοίτησης

Του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΛΑΚΑΣΑ

Σύμφωνα με τη φετινή ετήσια έκθεση της Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ), η χώρα μας έχει το χαμηλότερο ποσοστό αποφοίτων επί των φοιτητών (9,41%) έναντι 24,15% του ευρωπαϊκού μέσου όρου.  

Αυτό σημαίνει ότι εισέρχονται πολλοί φοιτητές στα πανεπιστήμια, αλλά αποφοιτούν λιγότεροι σε σχέση με όσους εισέρχονται. Το πολύ χαμηλό ποσοστό της Ελλάδας αποδίδεται στην ύπαρξη των «αιώνιων» φοιτητών στα ελληνικά ΑΕΙ, οι οποίοι στρεβλώνουν την εικόνα.

Το θέμα των «αιωνίων» κρίνεται ως πολιτικά δύσκολο και αυτό αποτυπώθηκε στις συζητήσεις που είχε πρόσφατα η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, με τους πρυτάνεις κατά τη Σύνοδό τους. Και από τις δύο πλευρές μάλλον υιοθετείται η πολιτική «βήμα βήμα οι αλλαγές στα ΑΕΙ», με κύριο μέλημα να μην οξυνθεί το κλίμα, μετά και την ψήφιση της νέας ρύθμισης για το άσυλο.

Οι λόγοι της σύμπλευσης Κεραμέως - πρυτάνεων στο θέμα είναι εύκολα κατανοητοί, αφού μόλις ακουστεί... κιχ περί κατάργησης των «αιωνίων», η πλειονότητα πρυτάνεων, παρατάξεων, πολιτικών σπεύδει να μιλήσει για αντιλαϊκή πολιτική. (Παρότι υπάρχουν λύσεις, όπως ενδεικτικά η ύπαρξη χρονικού ορίου για την ολοκλήρωση των σπουδών αλλά και η δυνατότητα για part-time σπουδές – το μοντέλο έχει εφαρμοστεί στην Κύπρο.)

Ωστόσο, οι πρυτάνεις μάλλον προτιμούν να κρύψουν το πρόβλημα κάτω από το χαλί, αντί έστω να συζητήσουν τους λόγους που το προκαλούν. Ο κύριος είναι ότι πολλοί 18χρονοι εισάγονται σε ΑΕΙ στα... κουτουρού, μόνο επειδή τους προσφέρεται μία θέση: «Μπες και εσύ σε ένα πανεπιστήμιο, μπορείς».

Μάλιστα, μετά και το «ξεχείλωμα» των πανεπιστημίων επί υπουργίας Κ. Γαβρόγλου, που μετέτρεψε τα ΤΕΙ σε πανεπιστήμια, για την επιτυχία σε ΑΕΙ μπορεί να χρειαστεί απλώς μονάδα!

Ουσιαστικά, όπως επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία των ΑΔΙΠ και  ΕΛΣΤΑΤ, όλοι μπορούν να εισαχθούν σε ένα πανεπιστήμιο, αλλά και λόγω εκπαιδευτικού επιπέδου, πολύ λιγότεροι θα αποφοιτήσουν. Πρόκειται για ποιοτική επισήμανση που ουδόλως απασχολεί τη Σύνοδο Πρυτάνεων, η οποία, για να διατηρήσει και τις εσωτερικές ισορροπίες της, σιωπά υπέρ των περιφερειακών ΑΕΙ και ανέχεται τις στρατιές των φοιτητών που καταλήγουν «αιώνιοι».

Πρόκειται για...


 ένα σύστημα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, η ανάπτυξη και η διεύρυνση του οποίου χτίστηκε από στοιχεία του DNA των Ελλήνων πολιτικών: 

Πάνω σε μικροκομματικά θεμέλια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: