"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΥΠΑΡΚΤΟΣ NoυΔοΚΚΕδοΑΡΙΣΤΕΡΟΠΛΗΚΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ: Με την αριστερά για την ψήφο του 20ου αιώνα!

Το να ταυτίζει κανείς σήμερα την αριστερά με την πρόοδο είναι αντίστοιχο του να ταυτίζει την ατμομηχανή με την τεχνολογία αιχμής. 

Μπορεί οι αριστεροί συμπολίτες να αυτοαποκαλούνται προοδευτικοί αλλά, δυστυχώς γι αυτούς, η υιοθέτηση ενός επιθέτου δεν αρκεί. Μια κυρία 70 ετών μπορεί να λέει πως είναι νέα αλλά αν δεν είναι χελώνα κανείς δεν θα την πιστέψει, ένας κύριος 200 κιλών μπορεί να λέει ότι είναι αδύνατος αλλά το μόνο που θα καταφέρει είναι να προσφέρει γέλιο  κι εγω μπορώ να λέω ότι είμαι μαλλιάς αλλά... καταλαβαίνετε.

Για να είμαι δίκαιος, η αριστερά δεν είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για την κωμική μονοπώληση του όρου «προοδευτικός». Δεν φταίνε, ας πούμε, οι αριστεροί για τους συμπολίτες που στέκονται απέναντι τους και υπερήφανα δηλώνουν «συντηρητικοί», όπως δεν θα φταίνε όταν οι πνευματικοί απόγονοι των συμπολιτών αυτών δηλώνουν με υπερηφάνια οπισθοδρομικοί ή καθυστερημένοι. Δεν φταίνε οι αριστεροί που κάποιοι αντίπαλοι τους δεν θέλουν να έχουν σχέσεις με την πρόοδο και το δηλώνουν χωρίς ντροπή.

Σε κάθε περίπτωση, νομίζω πως όλοι καταλαβαίνουμε, ακόμα κι αυτοί που δυσκολεύονται να το παραδεχτούν, πως η αριστερά στον 21ο αιώνα έχει τόση σχέση με την πρόοδο όση σχέση έχει ο κονδυλοφόρος με το sms

Και αυτό εξηγεί και τη στάση των αριστερών κομμάτων στην προσπάθεια διευκόλυνσης άσκησης τους δικαιώματος ψήφου των συμπολιτών που έχουν το δικαίωμα αυτό και ζουν στο εξωτερικό.

Για όσους δεν το γνωρίζουν, φαίνεται να υπάρχει μια κάποια συμφωνία σχετικά με την διευκόλυνση των Ελλήνων του εξωτερικού αλλά, κατόπιν επιμονής των κομμάτων της αριστεράς, η επιστολική ψήφος αποκλείστηκε και η ηλεκτρονική δεν συζητήθηκε καν καθώς θα έπρεπε κάποιος να ενημερώσει τους εκπροσώπους του ΚΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ και του ΜεΡΑ 25 για τις τεχνολογικές εξελίξεις των τελευταίων 50 ετών και ο χρόνος δεν ήταν αρκετός. Το αποτέλεσμα είναι να συμφωνηθεί η αυτοπρόσωπη ψήφος κι έτσι να μπει μπόλικο νερό στις εξαγγελίες της κυβέρνησης που όταν τις έκανε είχε μάλλον ξεχάσει ότι οι ψήφοι των κυβερνητικών βουλευτών δεν θα ήταν αρκετοί.

Με λίγα λόγια, οι Έλληνες που ΗΔΗ ΕΧΟΥΝ δικαίωμα ψήφου και ζουν στο εξωτερικό θα διευκολυνθούν, αλλά όχι όλοι. Πολλοί από αυτούς ΔΕΝ θα ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους παρά τις καμαρωτές διαβεβαιώσεις του Υπουργού Εσωτερικών, αλλά (αν έχουν χρήμα και χρόνο) κάπου στη χώρα διαμονής τους. 

Φίλες, φίλοι και οι υπόλοιποι, χάρη στα κόμματα της αριστεράς, η Ελληνική Δημοκρατία δεν θα μπορέσει να διασφαλίσει το πρώτο που θα έπρεπε να διασφαλίζει μια δημοκρατία: ότι η άσκηση του δικαιώματος της ψήφου θα είναι εύκολη για όλους όσους το έχουν. 

 Χάρη στα κόμματα της αριστεράς το ελληνικό κράτος χάνει τη δυνατότητα να γίνει κι αυτό ένα από τα κράτη στα οποία η  επιστολική ψήφος είναι δεδομένη όσο το τρεχούμενο νερό.

Καθόλου παράξενο για μια χώρα τόσο προσκολλημένη στον 20ο αιώνα και τα ταμπού του ώστε η κυβέρνηση της να μοιάζει με μια παρέα χέστηδων οι οποίοι, κάθε φορά που επιχειρείται η επιβολή του νόμου, αισθάνονται την ανάγκη να απολογηθούν, όχι για τον τρόπο της επιβολής (για αυτόν συχνά πρέπει να απολογούνται), αλλά για την ίδια την ιδέα της επιβολής.  

Καθόλου παράξενο για μια χώρα στην οποία οι θαυμαστές και απολογητές δικτατοριών καθορίζουν το πώς θα ψηφίζουν οι ψηφοφόροι των δημοκρατικών εκλογών.


Τώρα που το σκέφτομαι, η επιστολική ψήφος δεν είναι ούτε για τους Έλληνες ούτε για την Ελλάδα. Ταιριάζει περισσότερο σε...



 κανονικά κράτη και δημοκρατίες που έχουν θωρακιστεί απέναντι σε όσους έχουν (δηλωμένο) στόχο να τις καταλύσουν. Ταιριάζει περισσότερο σε κράτη των οποίων οι αποφάσεις δεν εξαρτώνται από αυτούς που μόνη δυνατότητα επιβίωσης τους είναι η προσκόλληση στο παρελθόν. Και μπράβο της. 
Υ.Γ. Για το Σύνταγμα που θα το βρουν όλοι μαζί μπροστά τους όταν θα προσπαθήσουν να θεσμοθετήσουν διακρίσεις ανάμεσα σε όσους έχουν δικαίωμα ψήφου θα τα πούμε (και θα γελάσουμε) όταν έρθει εκείνη η ώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: