"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΖΩΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ - ΑΝΘΡΩΠΟΣ : Το δελφίνι που ερωτεύτηκε γυναίκα (video) - Όταν το πείραμα της NASA διακόπηκε, ο Πίτερ αυτοκτόνησε

nΈνα από τα περίεργα πειράματα της NASA πάνω σε ζώα αποκαλύπτεται μέσα από ένα ντοκιμαντέρ του 4ου καναλιού του BBC το οποίο διηγείται τη σχέση που αναπτύχθηκε ανάμεσα σε ένα ρινοδέλφινο, τον Πίτερ και την βοηθό ενός καθηγητή νευρολογίας, την Μάργκαρετ Χάουι στις Παρθένους Νήσους των Ηνωμένων Πολιτειών το 1965. 


Η ιδέα του πειράματος ανήκε στον νευρολόγο Δρ. Τζον Σι. Λίλι, ο οποίος προσπάθησε να εκπαιδεύσει ένα εξάχρονο δελφίνι να μιλάει αγγλικά. 


Για δέκα εβδομάδες η 23χρονη βοηθός του Μάργκαρετ Χάουι έζησε σε πλήρη απομόνωση με το δελφίνι. Έτρωγαν μαζί, έπαιζαν μαζί και κοιμόντουσαν μαζί. Το 1961 ο δρ. Λίλι είχε ήδη κυκλοφορήσει το μπεστ σέλερ βιβλίο του με τίτλο «Ο Άνθρωπος και το Δελφίνι» στο οποίο υποστήριζε ότι ο εγκέφαλος των εν λόγω θηλαστικών είναι κατά 40% μεγαλύτερος από των ανθρώπων. Σύμφωνα με τον καθηγητή τα δελφίνια αντιλαμβάνονται τον πόνο όπως οι άνθρωποι, είναι σε θέση να ελέγξουν το θυμό και πίστευε ότι είναι σε θέση να κατανοήσουν τη γλώσσα των ανθρώπων. Ο δρ. Λίλι είχε, μάλιστα, άδεια από την αμερικανική κυβέρνηση για να ερευνήσει τις επιπτώσεις του ναρκωτικού LSD στη συμπεριφορά των δελφινιών.
 

Η ζωή στη δεξαμενή για την Μάργκαρετ και τον Πίτερ ξεκινούσε στις 8 η ώρα το πρωί με μάθημα αγγλικών. Στόχος της βοηθού ήταν να μάθει στο δελφίνι να μιμείται τους ήχους που αυτή έβγαζε. Η 23χρονη είχε την ιδέα να βάψει το πρόσωπό της άσπρο μέικ απ και τα χείλη της με μαύρο κραγιόν, ώστε το δελφίνι να βλέπει πιο καθαρά τις κινήσεις του στόματός της. 



 Ηχητικά ντοκουμέντα του πειράματος αποδεικνύουν ότι ο Πίτερ έμαθε να λέει στα αγγλικά: «Γεια σου Μάργκαρετ». Στις 10 ήταν η ώρα του παιχνιδιού και από τις 12 έως τις 3 το μεσημέρι η ώρα του φαγητού. Του άρεσε να κοιτιέται στον καθρέφτη και ενοχλούνταν όταν η Μάργκαρετ μιλούσε στο τηλέφωνο.  


Μπορεί ο Πίτερ να ζήλευε; 


«Μετά τη δεύτερη εβδομάδα ο Πίτερ έχει γίνει πιο κοινωνικός και επιδιώκει τη σωματική επαφή», έγραφε στις σημειώσεις της η βοηθός του νευρολόγου, «έχει γίνει εξεταστικός με κάθε σημείο του σώματός μου. Νομίζω ότι ο Πίτερ έχει διεγερθεί σεξουαλικά πολλές φορές αυτήν την εβδομάδα. Πιστεύω ότι αυτές οι ορμές του εμποδίζουν τη σχέση μας».



Πάνω που ο Πίτερ και η Μάργκαρετ είχαν βρει ένα τρόπο συμβίωσης το πείραμα σταμάτησε λόγω διακοπής της κρατικής χρηματοδότησης. Ο Πίτερ μεταφέρθηκε σε ενυδρείο στο Μαϊάμι και η Μάργκαρετ έμαθε μετά από μερικές εβδομάδες τη δυσάρεστη είδηση. Το δελφίνι είχε αυτοκτονήσει. Καταδύθηκε στον πυθμένα του ενυδρείου και δεν ξανανέβηκε στην επιφάνεια για να πάρει αναπνοή.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO:




Δεν υπάρχουν σχόλια: