"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΣΥΡΙΖΟΠΑΠΑΔΙΣΤΑΝ: Χτένια και γένια


Δυο  λόγια για το μάθημα των  Θρησκευτικών.

 
Χωρίς ίχνος εμπάθειας. Είτε  προς  την  Εκκλησία είτε προς τον υπουργό Παιδείας. Αλλωστε ουδεμία σχέση έχω είτε με  τον επίσημο εκκλησιαστικό φορέα είτε με  το κυβερνητικό κόμμα.   
 
 
Τα δεδομένα  απλά και   συγκεκριμένα!

 
Πρώτο κανένα σχολείο   σε οποιαδήποτε χώρα της Ευρωπαικής Ενωσης, αλλά  και  του λεγόμενου Δυτικού κόσμου, περιλαμβάνει  στην διδακτέα ύλη του το μάθημα  των Θρησκευτικών. Ούτε καν  η  Πολωνία  του  σκληρού πυρήνα  της Καθολικής  εκκλησίας. Από  την οποία προήλθε  το  πρώτο γκρέμισμα του «υπαρτού  σοσιαλισμού». Ούτε στην Ισπανία, ούτε στην Ιταλία!

 
Δεύτερο, σ αυτές τις σκληροπυρηνικές χώρες του Καθολικισμού υφίστανται σχολεία της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.  Τέτοια  σχολεία και σε  άλλες  χώρες, ακόμα και στις ΗΠΑ.  Με απλά λόγια η  ίδια  η  Εκκλησία  φροντίζει με τα  δικά της σχολεία  να διαπαιδαγωγεί  στις  δικές  της θρησκευτικές πεποιθήσεις όσα παιδιά προέρχονται από  «φανατικές» οικογένειες  Καθολικών. Μερικές φορές και  με Ορφανά!


Τρίτο,  η εκτόπιση του μαθήματος των Θρησκευτικών έχει να κάνει με  την ανεξιθρησκεία  των  ευρωπαικών   χωρών. Οι πολίτες κάθε ευρωπαικής  χώρας  πιστεύουν σε  διαφορετικούς «θεούς». Αρκετοί είναι και άθεοι. Η πίστη  είναι    εντελώς προσωπική υπόθεση. Πάει τέλειωσε!

 
Τέταρτο,   όσα παιδιά    επιθυμούν να μάθουν και να διδαχθούν   τον Χριστιανικό Ορθόδοξο Λόγο,  δεν έχουν παρά να καταφύγουν στα Κατηχητικά  σχολεία. Εύκολα προσβάσιμα!

 
Πέμπτο η  υποχρεωτική και  πλήρης ταύτιση  κάθε  Ελληνα πολίτη με  την Ορθοδοξία  είναι  εντελώς αναχρονιστική και αντιδραστική  ως    στοιχειώδης παραβίαση της ατομικής ελευθερίας!

 
Εκτο, ομολογώ ότι περίμενα μια  διαφορετική  στάση από τον εξαίρετο, καλλιεργημένο και σεμνότατο  αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Θεωρώ, μπορεί να κάνω λάθος, ότι η  επιμονή  του σχετίζεται με τις πιέσεις που  δέχεται από το  εσωτερικό  του, από  μερικούς «τζιχαντιστές»  ιεράρχες που από τον άμβωνα  ασκούν  πολιτική, καθοδηγούν και φανατίζουν  τους πιστούς και επηρεάζουν   ψηφοθηρικά  το ποίμνιο τους!

 
Εβδομο, η  σχέση   Κράτους με την Εκκλησία πρέπει επειγόντως να επανακαθοριστεί. Οχι μόνο  ως προς  το μάθημα  των  Θρησκευτικών αλλά και ως προς  την μισθοδοσία  των ιερωμένων!

 
Με απλά λόγια: 
 
Η  Ελλάδα  εξακολουθεί να πορεύεται με όρους των περασμένων  αιώνων Και κάθε  φορά που επιχειρείται, έστω άτσαλα και  βιαστικά,  κάποιος  εκσυγχρονισμός των  θεσμών, αμέσως το  τοπίο αναφλέγεται από ρητορικές κροτίδες, αφοριστικά  βεγγαλικά και από  δογματικές κορώνες!

 
Και κάθε  φορά το επιχείρημα  το   έσχατο, η γραμμή άμυνας  καταλήγει  σε δύο  λέξεις: «ελληνική ιδιαιτερότητα». Και  ο καθένας,  από την  δική του   ιδεολογική προσέγγιση και  συλλογική  σκοπιμότητα χρησιμοποιεί και αξιοποιεί την  «ελληνική ιδαιτερότητα»  για το  δικό του συμφέρον!

 
Ιδιατερότητσα η φοροδιαφυγή. Ιδιαιτερότητα  το  φροντιστήριο, Ιδιατερότητα  το  φακελάκι. Ιδιαιτερότητα τα κλειστά επαγγέλματα. Ιδιαιτερότητα κάθε στρέβλωση της Οικονομίας, Ιδιατερότητα η ταύτιση   Κράτους  Εκκλησίας. Ιδιατερότητα η διαπλοκή! Από  την  άφθονη  ιδιατερότητα καταλήξαμε στην χρεοκοπία. 
 
 
Δηλαφή  εδώ ο κόσμος καίγεται και  οι παπάδες χτενίζουν τα  γένια  τους!

Δεν υπάρχουν σχόλια: