"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΡΑΜΠΟΥΚΟΡΑΓΙΑΔΙΣΤΑΝ: Ο σεβασμός και ο πολιτισμός

Η Λέλα Καραγιάννη ήταν μια πολύτεκνη μητέρα, επικεφαλής της αντιστασιακής οργάνωσης «Μπουμπουλίνα» την περίοδο της Κατοχής. Συνελήφθη από τους Γερμανούς, βασανίστηκε ανελέητα για να καταδώσει συνεργάτες που είχε στα αντιστασιακά δίκτυα, αλλά κράτησε περήφανη στάση, ελληνική, μέχρι τέλους. Δεν μίλησε, δεν λύγισε, δεν λησμόνησε το χρέος στο έθνος.


Την ώρα που τη γάζωναν οι σφαίρες των βάρβαρων κατακτητών, λίγες ημέρες πριν από την απελευθέρωση, εκείνη βροντοφώναζε τους στίχους του εθνικού μας ύμνου. Ετσι εμψύχωνε τους άλλους μελλοθανάτους που στέκονταν δίπλα της, απέναντι στα πολυβόλα των κτηνών που ρήμαξαν την Ελλάδα.


Προχθές, βάνδαλοι, μεταχρονολογημένοι συνεργάτες των Γερμανών, αποκεφάλισαν τη μαρμάρινη προτομή της ηρωίδας που βρίσκεται στην πλατεία Τοσίτσα, πίσω από το πολύπαθο Πολυτεχνείο των Αθηνών.


Η μοίρα της προτομής της Λέλας Καραγιάννη δεν αποτελεί εξαίρεση. Είναι ο κανόνας σε όλα τα μνημεία που βρίσκονται αφρούρητα, έκθετα στη βαρβαρότητα η οποία σκόπιμα καλλιεργείται στους νέους από την άθλια σπείρα η οποία θησαυρίζει διδάσκοντας την υλιστική τιποτοφροσύνη, την ασέβεια, την αθεΐα, τη βαναυσότητα και τα διάφορα ιδεολογήματα της συμφοράς.


Η καταστροφή του αστικού τοπίου αποτελεί μία από τις μεθόδους καταπίεσης του ελληνικού λαού. Ετσι εμπεδώνεται στην πλειονότητα η εντύπωση ότι, αφενός, πρέπει να συμβιβαστεί με την αποσύνδεσή της από την αξιοζήλευτη εθνική Ιστορία και, αφετέρου, να εξοικειωθεί με την εξαθλίωση και τον υποβιβασμό του τρόπου ζωής της.


Στην Ελλάδα, σκόπιμα, μεθοδικά και επίμονα, διαλύεται κάθε καλαίσθητο και αξιοβίωτο σημείο των πόλεων και δημιουργείται ένα ομογενοποιημένο γκρίζο περιβάλλον, απ' όπου απουσιάζουν η ίδια η φύση -αφού κυριαρχεί το μπετόν- και η Ιστορία.  


Το πρώτο βήμα για τον πλήρη εκχυδαϊσμό του λαού είναι...
 η αφαίρεση της μνήμης από το αστικό τοπίο.  


Πρώτα αφαιρείται ό,τι εξασφαλίζει τη μνήμη κι έπειτα παραχαράσσεται η Ιστορία.


Τα σύμβολα που ενώνουν τις κοινωνικές ομάδες σε μια ενιαία εθνική και πολιτισμική οντότητα καταστρέφονται. Προτομές και κτίρια βανδαλίζονται, αγάλματα καταστρέφονται, μνημεία γεμίζουν με γκράφιτι.


Κορυφαίες αντιστασιακές ενέργειες σήμερα είναι η μνήμη, ο σεβασμός και ο πολιτισμός.


Editorial  της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: