"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ: Ρωσικοί κοριοί μέσα σε USB και φορτιστές τηλεφώνων στη G20

Νέες διαστάσεις τείνει να λάβει το παγκόσμιο κατασκοπευτικό θρίλερ. Ιταλικά δημοσιεύματα υποστηρίζουν ότι και η Ρωσία είχε μπει στο παιχνίδι των παρακολουθήσεων, καθώς φέρεται να αποπειράθηκε να κατασκοπεύσει τις άλλες χώρες-μέλη της Ομάδας των Είκοσι (G20) κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής στην Αγία Πετρούπολη τον περασμένο μήνα.

Η είδηση αυτή δημοσιοποιείται, ενώ δεν έχει καταλαγιάσει ο θόρυβος γύρω από τις παρακολουθήσεις των ΗΠΑ στην Ευρώπη, στο πλαίσιο των οποίων καταγράφονταν εκατομμύρια τηλεφωνικές κλήσεις στη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, όπως επίσης και οι επικοινωνίες της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ.

Στα τέλη της συνόδου της τελευταίας G20 που διεξήχθη στην Αγία Πετρούπολη στις 5-6 Σεπτεμβρίου, οι Ρώσοι οικοδεσπότες μοίρασαν στις εθνικές αντιπροσωπείες μνήμες USB και φορτιστές κινητών τηλεφώνων, γράφουν  οι εφημερίδες Corriere della Sera και La Stampa.

Ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπάι εξεπλάγη από τα αναπάντεχα τούτα δώρα και ζήτησε από το προσωπικό ασφαλείας να τα εξετάσει. Οι πρώτες αναλύσεις, που έγιναν με τη συνδρομή των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών, επιβεβαίωσαν την υπόνοια ότι επρόκειτο για κατασκοπευτικό υλικό, επισημαίνει η Corriere della Sera.

Οι ειδικοί συμπέραναν πως «οι μνήμες USB και τα καλώδια των φορτιστών ήταν κατάλληλα για την υποκλοπή δεδομένων από ηλεκτρονικούς υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα», υπογραμμίζεται στο εν λόγω δημοσίευμα.

Η εφημερίδα επικαλείται διπλωματικές πηγές της ΕΕ , οι οποίες επισημαίνουν ότι οι εθνικές υπηρεσίες ασφαλείας των εμπλεκόμενων χωρών διεξάγουν επιπλέον ελέγχους και πως δεν πρόκειται να διαβιβασθεί οποιαδήποτε επίσημη διαμαρτυρία στη Ρωσία έως ότου περαιωθούν αυτοί οι έλεγχοι.

Στο δημοσίευμά της η Corriere della Sera δεν αναφέρει με σαφήνεια εάν κάποιο από τα μέλη των αποστολών αυτών χρησιμοποίησε κάποιες από αυτές τις συσκευές.

Το γραφείο του Βαν Ρομπάι ανακοίνωσε πως δεν προτίθεται να σχολιάσει το θέμα, ενώ το ίδιο δήλωσε και εκπρόσωπος του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος ήταν επίσης παρών στη σύνοδο της Αγίας Πετρούπολης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: