"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΟΥΡΚΙΑ και ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: «Ελληνες γιατροί, ελάτε σε εμάς» λέει ο Τουρκος ύυπουργός Υγείας

«Περίπου επτά χιλιάδες γιατροί στην Ελλάδα αναζητούν δουλειές στο εξωτερικό. Τους χρειαζόμαστε», είπε χωρίς περιστροφές ο Μεχμέτ Μουεζίνογλου κατά τη διάρκεια εγκαινίων νέου νοσοκομειακού χώρου.

«Οι πόρτες της Τουρκίας είναι ανοιχτές για τους 7.000 Ελληνες γιατρούς. Τους προσκαλώ να υπηρετήσουν αυτή τη χώρα και το έθνος με τις γνώσεις τους», προσέθεσε ο Τούρκος υπουργός Υγείας μιλώντας σε δημοσιογράφους την Δευτέρα.

«Κάποτε παίρναμε την Ελλάδα ως παράδειγμα, αλλά από το 2002 επιτυγχάνουμε πολύ περισσότερα» είπε με νόημα ο ίδιος, αναφερόμενος στην απεμπλοκή της χώρας του από τις επιταγές του ΔΝΤ.

Η δήλωση αυτή προκάλεσε και τη σχετική δημοσιογραφική έρευνα, από την οποία προέκυψε σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή ότι ήδη 24 Ελληνες γιατροί εργάζονται σε ιδιωτικά νοσοκομεία της Τουρκίας.

Σημειώνεται ότι η πρόσβαση στα αντίστοιχα νοσοκομεία και υποδομές του Δημοσίου είναι αδύνατη για όσους δεν διαθέτουν τουρκική ιθαγένεια, κάτι που αποτελεί μία από τις κύριες κόντρες της χώρας με την ΕΕ στην προσπάθεια προσέγγισης με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. 
 
Οι απαιτήσεις για να εργαστεί κανείς στη γειτονική χώρα περιλαμβάνουν την απόκτηση πιστοποιητικού ειδικότητας και άδειας άσκησης επαγγέλματος, την ύπαρξη μόνιμης κατοικίας, ασφάλισης και βασικού πτυχίου γνώσης τουρκικής γλώσσας.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: