"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΑΛΒΑΝΙΑ - Αργυρόκαστρο: τσιμέντο έγιναν 850.000 δολάρια της UNESCO

Λίγος χρόνος πέρασε από την τελευταία επιστολή της UNESCO προς την Αλβανίδα πρέσβη Μπεσίανα Κανταρέ που κατέκρινε την κυβέρνηση για την κατασκευή του νέου δρόμου εντός αρχαιολογικής ζώνης του Βουθρωτού που έχει ανακηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Αν και για πολλοστή φορά η UNESO έχει εκφράζει την έντονη ανησυχία της για το Μπεράτι και το Αργυρόκαστρο, ξανά με επιστολή προς την Αλβανίδα πρέσβη Μπεσίανα Κανταρέ μέσου του κ. Kishore Rao, ζητάει διευκρινήσεις για τις κακοτεχνίες και κακομεταχειρίσεις για τις δυο προστατευόμενες αυτές πόλεις.

Η επιστολή, απευθύνεται στην Μπεσίανα Κανταρέ, πρέσβης της Αλβανίας στην UNESCO και 
ζητά ξανά να διατηρηθούν αυτά που έχουν συμφωνηθεί όσον αφορά την προστασία των πόλεων που έχουν ανακηρυχθεί μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς

Συγκεκριμένα, η επιστολή αναφέρεται και επικεντρώνεται σε δυο ζητήματα.

Η πρώτη επίπληξη γίνεται για την μη εγκατάσταση πυροπροστασίας στο ιστορικό κέντρο του Αργυρόκαστρου.
Η προηγούμενη έκθεση προς την Αλβανίδα πρέσβη ανάφερε ότι τα δύο νέα υδροστόμια πυρόσβεσης εγκαταστάθηκαν στο Ιστορικό Κέντρο Αργυρόκαστρου. Όμως, σύμφωνα με έρευνα που έγινε από εμπειρογνώμονες σε όλο το ιστορικό κέντρο του Αργυρόκαστρου δεν υπάρχουν πυροσβεστικοί κρουνοί. Αυτό το επιβεβαιωθεί επισήμως και ο υπεύθυνος που είναι επιφορτισμένες με αυτό το θέμα όπως και ο επικεφαλής του τμήματος της πυροπροστασίας.

Η δεύτερη επίπληξη αφορά το ποσό 85 εκατ. λεκ που δόθηκε για την ανακατασκευή δρόμων, καλντερίμια στο ιστορικό κέντρο.

Η επιστολή αναφέρει: 
«Το γεγονός είναι, ότι, ενώ αυτό το ποσό των χρημάτων δαπανήθηκε για την κατασκευή των δρόμων, δεν χρησιμοποιήθηκε για να ανακατασκευάσει τα πλακόστρωτα σοκάκια, τα οποία αποτελούν ένα σημαντικό μέρος του ιστορικού χαρακτήρα της πόλης, αλλά μάλλον χρησιμοποιήθηκε για να σκεπαστούν με σκυρόδεμα τα πλακόστρωτα σοκάκια. Μόνο ένα που πολύ μικρό μέρος του λιθόστρωτου δρόμου έχει επισκευαστεί».

http://www.himara.gr/blog/2370-argyrokastro-850xiliades-dolaria-gia-lithostrota-sokakia-apo-tin-unesco-eginan-tsimento?acm=357_9

Δεν υπάρχουν σχόλια: