"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ και ΚΟΙΝΩΝΙΑ: Εκατομμύρια μετανάστες στραγγαλίζουν την Ευρώπη

Η αθρόα προσέλευση απελπισμένων ανθρώπων τόσο από την βόρειο Αφρική και την Μέση Ανατολή όσο και από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης έχει προκαλέσει ασφυξία στις υποδομές των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δείχνουν τα τελευταία στοιχεία για το 2013.


Η ανθρώπιστική κρίση της μετανάστευσης προς την ΕΕ έχει επανέλθει για τα καλά στο προσκήνιο, μετά την φρίκη που ζει όλος ο πλανήτης με όσα συνέβησαν στην Λαμπεντούζα, όπου δύτες και κάτοικοι συνεχίζουν να ανασύρουν πτώματα από τη Μεσόγειο, η οποία έχει μετατραπεί σε νεκροταφείο, μετά τα δύο ναυάγια της περασμένης Παρασκευής και αυτό της 3ης Οκτωβρίου.

Η επιδείνωση της κατάστασης στη Συρία και την Ερυθραία, αλλά και η συνεχιζόμενη αστάθεια στην Αίγυπτο και άλλες χώρες της βορείου Αφρικής και της Αραβικής Χερσονήσου, έχει διογκώσει το κύμα της μετανάστευσης.

Την ίδια ώρα μία τραγωδία ανάλογη με αυτές απεφεύχθη οριακά μερικές δεκάδες μίλια μακριά από το Ταίναρο.

Από τις αρχές του έτους μέχρι και το τέλος του Σεπτεμβρίου, μόνο η Ιταλία και η Μάλτα υποδέχθηκαν επισήμως 30.000 ανθρώπους, όταν για το σύνολο του 2012 ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 15.000.
 
Αντίστοιχα αυξητική τάση αναμένεται και στην Ελλάδα, όπου επισήμως πέρυσι αφίχθηκαν 38.500 μετανάστες.

Το 2012 οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης υποδέχθηκαν επισήμως πάνω από 2 εκατομμύρια μετανάστες, με κύριες χώρες προέλευσης το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, τη Συρία, την Αίγυπτο, τη Λιβύη, την Αλγερία, αλλά και χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ. Ο μέσος όρος της αναλογίας νέων μεταναστών (2013) προς κατοίκους για τις συγκεκριμένες χώρες έχει φτάσει το 0,42%.

Η Γερμανία έχει σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος στην υποδοχή προσφύγων στην Ευρώπη, καθώς έχει υποδεχθεί συνολικά 681.000 ανθρώπους. Απρόσμενα ίσως για τους Ελληνες αναγνώστες που δεν έχουν αντίληψη της κατάστασης στις χώρες της βόρειας Ευρώπης, δεύτερη σε όγκο μεταναστών είναι η Λετονία, με 281.000 άτομα, ενώ στην τρίτη θέση ακολουθεί η Γαλλία με 269.000 μετανάστες το 9μηνο του 2013. Πολύ πίσω ακολουθούν η Βρετανία με 169.000 και η Σουηδία με 120.500.

Εάν υπολογιστούν οι ροές σε σχέση με τον πληθυσμό της χώρας, γίνεται αντιληπτή η ραγδαία αλλαγή του χάρτη στις χώρες της Βαλτικής, καθώς οι μετανάστες που έφτασαν μόνο φέτος στην Λετονία αντιστοιχούν στο 13,97%, ενώ στη δεύτερη θέση ακολουθεί η Εσθονία με το επίσης εντυπωσιακό 7,35%. Τρίτη είναι η Μάλτα με 1,99% και στη συνέχεια η Σουηδία με 1,26% και η Νορβηγία με 1,07%. Η Ελλάδα βρίσκεται στη μέση της λίστας με 0,36%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η γειτονική μας Τουρκία έχει υποδεχθεί φέτος 282.500 πρόσφυγες που αντιστοιχούν σε 0,37% του πληθυσμού της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: